החוקר מהמרכז הבינתחומי, פרופ’ עומר מואב, טוען כי קצב הגדילה הטבעי בישראל לא יאפשר להמשיך לחיות ברמת החיים הנוכחית עוד זמן רב.
בריאיון לקלמן ליבסקינד בתכנית ‘עצם העניין’ בכאן חדשות’ – טען הכלכלן: “אם אנחנו רק רוצים לעמוד במקום אנחנו צריכים להגדיל את התשתיות ב-2% בשנה, אבל אנחנו רוצים לא רק לעמוד במקום אלא להתקדם – דרושה השקעה אדירה, בתחבורה ציבורית בעיקר, כדי ליישר קו עם המדינות המפותחות”.
מואב מצביע על שינוי כיוון: “הילודה הגבוהה מאוד ובעיקר התפלגותה על אוכלוסיות שונות, היא אתגר כלכלי מאוד חמור שאנחנו צריכים להתייחס אליו”. לדברי מואב, ישראל מעודדת ילודה על ידי סבסוד משפחות מרובות ילדים.
“מחקרים שנעשו לאחרונה הראו שמשפחה חרדית ממוצעת מקבלת מהמדינה בתקציבי חינוך, בריאות ורווחה סדר גודל של 5,000 שקלים בחודש מעבר למה שהיא משלמת במסים. המשמעות היא שיש פה אוכלוסייה הולכת וגדלה, נטל שהולך וגדל על משלם המסים”.
ומה עם העולם הערכי שמוביל משפחות יהודיות דתיות, ולא רק, ללדת ילדים רבים?
פרופ’ מואב מעדיף להתמקד בצד הכלכלי: “אנחנו צריכים להחליט אם אנחנו רוצים להיות מדינה מפותחת, או מדינה ענייה שעושים בה המון ילדים. אני לא אתווכח. אולי אקח את עצמי לחיות במקום אחר.
“ילודה היא לא רק פונקציה של תרבות, ערכים ודת אלא גם פונקציה של תמריצים. בראיה מפוכחת אין לנו ברירה אלא להבין שאנחנו לא יכולים להמשיך לעודד את הילודה ולממן את הילדים. צריך לצמצם את קצבאות הילדים ובוודאי להפסיק אותם אחרי ילד שלישי”.
צפוף פה: הכלכלן פרופ' עומר מואב אומר שעידוד הילודה בישראל פוגע בכלכלה שלנו, וטוען – בקרוב נצטרך לבחור בין רמת חיים גבוהה לבין עידוד ילודה@KalmanLiebskind #עצם_העניין pic.twitter.com/U8qijK1LLT
— כאן חדשות (@kann_news) April 20, 2021