השלכות הקורונה: ירידה מדאיגה בבדיקות לגילוי מוקדם של מחלות קשות

 ד"ר שלמה לבקוביץ, מנהל עמותת 'צו מניעה': "הירידה של עשרות אחוזים לבדיקות סקר למחלות קשות בקרב הציבור, עשויה לגרום בשנים הקרובות להיקפי תמותה גדולים. גילוי מוקדם פשוטו כמשמעו - מציל חיים"
תמי גיל
ח' אייר התשפ"א / 20.04.2021 11:04

מדינת ישראל חוזרת לחיים רגילים, אולם ההשפעות המסוכנות של הקורונה לא עומדות להיעלם בקרוב.

ארבע קופות החולים בישראל מדווחות על ירידה של עד עשרות אחוזים בשנת 2020 בבדיקות הסקר לגילוי מחלות קשות, ביניהן בדיקות ממוגרפיה ובדיקות קולונוסקופיה לאיתור סרטן המעי הגס, ובדיקות דם סמוי.

בדיקות סקר מומלצות לכל הנשים והגברים מגיל 50 שנים. בדיקת דם סמוי כל שנה או בדיקת קולונוסקופיה כל 5 או 10 שנים, לפי המלצת הרופאים.

הירידה מיוחסת לחשש של אוכלוסיות רבות מהדבקה בעת הגעה למרפאות.

ד”ר שלמה לבקוביץ, יו”ר עמותת צו מניעה, לעידוד בדיקות מוקדמות לסרטן המעי הגס מזהיר כי הירידה בשיעורי בדיקות הסקר מסוכנת מאוד, בוודאי לטווח הארוך, כאשר רבים מהחולים היו יכולים במהלך השנה להיבדק ולגלות גידולים בשלבים ראשוניים, כאשר הטיפול הוא פשוט ואפקטיבי מאוד. “העובדה שניכרת ירידה כה משמעותית בבדיקות הסקר מדאיגה מאוד, ועשויה לגרום בשנים הקרובות להיקפי תמותה גדולים יותר. גילוי מוקדם מציל חיים.  ככל שמחלת סרטן המעי מתגלה בשלבים מוקדמים, סיכויי ההחלמה טובים בהרבה”.

מנתונים שהציגה אחת הקופות הקטנות, ניכרת במיוחד הירידה בביצוע בדיקות סקר לגילוי מחלות קשות במהלך שנת הקורונה. בשנת 2019, לפי הרישומים בקופה, בוצעו 19,673 בדיקות ממוגרפיה לעומת 16,765 בשנת 2020 (ירידה של 20%). 13,184 בדיקות קולונוסקופיה בוצעו בשנת 2019 לעומת 10,608 בשנת 2020 (ירידה של 15%) ו-24,880 בדיקות דם סמוי התבצעו בשנת 2019 לעומת 19,752 בשנה האחרונה (ירידה של 20%).

גם בקופת החולים מכבי מדווחים על ירידה בבדיקות הסקר. מנתונים שנתיים נראה כי בשנת 2020 נרשמה ירידה של כ-5% במספר בדיקות ממוגרפיה משנת 2019, ירידה של כ-2.5% בבדיקות הקולונוסקופיה וכן ירידה משמעותית של כ-13% משנת 2019 לשנת 2020 בבדיקות דם סמוי.

בקופת חולים מאוחדת מדווחים על ירידה של 2% בבדיקות דם סמוי או קולונוסקופיה בקרב בני 74-50. ירידה בשיעור ביצוע בדיקות ממוגרפיה בין 2020 ל-2019, בסך הכל, עומדת על 4%.

“בדיקות סקר הן בדיקות מצילות חיים, והעובדה שבתקופת הקורונה רבים חששו להגיע להיבדק היא מדאיגה מאוד, מאחר והיא עשויה לגרום לכך שרבים בקבוצות הסיכון שהיו יכולים להיבדק מבעוד מועד, לא נבדקו ואיבדו זמן יקר שהיה יכול להציל את חייהם” מוסיף ד”ר שלמה לבקוביץ. “בפרט עכשיו אני קורא לכל מי שבקבוצת הסיכון להגיע ולהיבדק בהקדם. הבדיקות מצילות חיים. פנו לרופאי המשפחה ובקשו להיבדק כדי למנוע את סרטן המעי הגס. הבדיקות זמינות בכל הארץ, בכל הקופות ונעשות על חשבון קופ”ח. רק צריך לבקש!”.

במכתב שפורסם בשנים האחרונות ועליו חתמו גדולי ישראל, הגאונים רבי שמעון בעדני, רבי יצחק זילברשטיין, רבי שריאל רוזנברג ורבי משה שאול קליין, מופיעה קריאה מפורשת לקבוצות הסיכון לגשת להיבדק.

“והנה”, נכתב, “נתברר לנו ע”פ רופאים מומחים שיש שכיחות של כששה אחוזים שמגיל 50 ומעלה עלולים ח”ו לחלות במחלת סרטן המעי הגס, מחלה זו ניתנת למניעה בכתשעים אחוז מהמקרים, אם מוצאים את המחלה בשלבים מוקדמים והמלצת הרופאים לבדוק אחת לחמש שנים במכשיר הנקרא קולונוסקופ או בבדיקת דם סמוי”.

“אשר על כן”, ממשיכים גדולי ישראל במכתבם, “אנו ממליצים בזאת לשמוע לעצת הרופאים לבדוק כנ”ל ויהיה רצון מלפני אבינו שבשמים שיזכו כל ישראל להינצל מכל נגע ומחלה ויקויים בנו מקרא שכתוב כל המחלה אשר שמתי במתרים לא אשים עליך כי אני ה’ רופאך”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות