11 יום לבחירות: מסקר ‘ישראל היום’ שנערך באמצעות ‘מאגר מוחות’ בהנהלת פרופ’ יצחק כ”ץ, עולה כי גוש הימין מגיע ל־61 מנדטים.
מצד אחד, זו בשורה טובה לראש הממשלה נתניהו המחזקת את תחושת הביטחון של מחנה הימין, כי האפשרות שלא הושגה בשלוש מערכות בחירות, אכן בת השגה. ההישג אף גדול יותר כאשר הרוב לימין מושג גם כאשר כחול לבן, העבודה ומרצ עוברות כולן את אחוז החסימה.
מצד שני, קואליציה כזו אפשרית רק אם נפתלי בנט מצטרף לממשלתו של נתניהו.
לפי הסקר, לו הבחירות היו מתקיימות היום היתה מפלגת הליכוד מקבלת 30 מנדטים (עליה של מנדט לעומת הסקר הקודם). יש עתיד, המפלגה השנייה בגודלה, עם 18 (עם עליה של מנדט). ואז ימינה, שעוקפת את תקווה חדשה ומקבלת 11 מנדטים (עליה של מנדט).
גדעון סער יורד לשפל של 10 מנדטים (לעומת 11 בסקר הקודם) ונראה כי הוא איבד את המומנטום.
ש”ס, על פי הסקר, מקבלת 8 מנדטים ויהדות התורה 7. גם ישראל ביתנו יציבה עם 7 מנדטים.
הציונות הדתית עולה ל־5 מנדטים (עליה של מנדט מהסקר הקודם).
על פי הסקר, המפלגות המתנדנדות בשמאל עוברות את אחוז החסימה: העבודה עם 6 (עליה של שני מנדטים), כחול לבן מקבלת 5 ואילו מרצ עוברת עם 4 מנדטים.
הרשימה המשותפת מקבלת 9 מנדטים (לעומת 10 בסקר הקודם), ואילו רע”מ לא עוברת את אחוז החסימה (1.7%), כמו גם המפלגה הכלכלית החדשה של ירון זליכה (2.2%).
בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה – בנימין נתניהו ממשיך להוביל בבטחה עם 37%. אחריו יאיר לפיד עם 19%. סער עם 10%, בנט עם 9% ו-21% לא יודעים או שהשיבו תשובות אחרות.
מה הנושא הכי חשוב שהממשלה צריכה לטפל?
הסקר בדק מהו הנושא החשוב ביותר שהממשלה הבאה צריכה לעסוק בו – והמשבר הכלכלי תפס את המקום הראשון.
53% סבורים כי זהו הנושא החשוב ביותר. משבר הקורונה במקום השני עם 18%. לאחר מכן השסעים בחברה מסומנים כנושא החשוב ביותר בקרב 15% מהמשיבים, ואילו הגרעין האיראני והנושא המדיני נדחקים לתחתית סדר העדיפויות עם 4% כל אחד.
הנושא המשפטי גם הוא נמצא חזק על השולחן, אף ששום מפלגה לא הפכה אותו למעשה לנושא הדגל שלה בבחירות אלה.
לשאלה מי צריך להכריע בעניין חקיקת חוקים – הכנסת או בג”ץ, השיבו 52% כי הכנסת היא הקובעת. 38% אמרו שבג”ץ הוא שמכריע, ו־10% לא יודעים.
בניתוח התוצאות, ולא במפתיע, המפלגות הנוטות ימינה דוגלות יותר בסמכותה של הכנסת. מפלגות השמאל מעדיפות את בג”ץ. בקרב מצביעי תקווה חדשה, 46% מעדיפים את ריבונותה של הכנסת על פני בג”ץ.
לקראת הגבלת כהונה של ראש ממשלה?
ומה בנוגע להגבלת כהונה? ראש הממשלה נתניהו מכהן ברציפות מאז 2009, נוסף על שלוש שנים נוספות בשנות ה־90. מתברר כי 62% סבורים שתקדים כזה אסור שיקרה שוב וכי יש להגביל את כהונתו של ראש הממשלה בישראל.
27% סבורים שאין להגביל את כהונתו של ראש הממשלה. 11% לא יודעים.
בקרב מצביעי הליכוד, 55% סבורים שאין להגביל את כהונת ראש הממשלה. 32% חושבים שיש להגביל.
לקראת הקלפיות שעומדות להיפתח בקרוב, ועל רקע ריבוי המפלגות, נראה שהגבולות בין ימין, שמאל ומרכז היטשטשו לחלוטין.
הסקר בדק כיצד מגדיר את עצמו הציבור הישראלי, ללא חלוקה מפלגתית: מהסקר עולה כי רוב הציבור מגדיר את עצמו ימין, או מרכז־ימין. 37% אמרו שהם ימין. 21% הגדירו את עצמם מרכז־ימין. 20% מיקמו את עצמם במרכז. 8% מרכז־שמאל, ואילו 11% הגדירו עצמם כאנשי שמאל.
גם בקרב המגדירים עצמם “חילונים” יש רוב לימניים. 28% מהם בימין. 23% מרכז־ימין. 27% הגדירו עצמם כמרכז. 13% מרכז־שמאל, ורק 7% הגדירו עצמם כאנשי שמאל.