כמה קל לכלי התקשורת לשסות ולפלג: אבל נגד חרדים הכל מותר

הרב מנחם ברוד
|
כ"א אדר התשפ"א / 05.03.2021 11:11
התקשורת מעצימה את תחושות המרמור והקיפוח, וכך משתכנע כל מגזר כי הוא מופלה לרעה, בעוד המגזר השני חוגג על חשבונו

מחקר שנערך בעת האחרונה מטעם האוניברסיטה העברית, בקרב אלף בני-אדם, מחציתם חרדים ומחציתם לא-דתיים, העלה תוצאה שהייתה יכולה להיות משעשעת אילולא הייתה עצובה. מתברר כי כל קבוצה סבורה, בשיעורים זהים למדיי, כי היא מופלית לרעה לעומת חברתה.

למשל, 92% מהלא-דתיים סבורים שהם מופלים לרעה לעומת החרדים בתקציבי המדינה, ואילו 90% מהחרדים סבורים בדיוק להפך – שהחרדים מופלים לרעה לעומת הציבור הלא-דתי.

אותה תמונת ראי מצטיירת גם בשאלה אם המשטרה מפעילה אכיפה יתרה במגזר שלכם. 95% מהחרדים סבורים שהמשטרה מפלה את החרדים באכיפה יתרה של הנחיות הקורונה, בעוד הציבור הלא-דתי משוכנע שההפך הוא הנכון.

תרגיל במניפולציה

כאשר כל מגזר מרגיש שהוא מופלה לרעה, ברור שיש כאן עיוות של המציאות. במידה רבה העיוות הזה נגרם על-ידי התקשורת.

בשני המגזרים התקשורת מעצימה את תחושות המרמור והקיפוח, וכך משתכנע כל מגזר יותר ויותר כי הוא המופלה לרעה, בעוד המגזר השני חוגג על חשבונו.

קחו למשל את הכתבה ששודרה בסוף השבוע שעבר על ההפליה כביכול של חרדים באישורי טיסה. זו דוגמה מובהקת למניפולציה תקשורתית ירודה. הכתבה אף הוכתרה בכותרת ‘תחקיר’, כשאין שם שום תחקיר ושום נתונים. כמה קל לצלם כמה חרדים יוצאים מנתב”ג לצלילי קריינות: עוד חרדים ועוד חרדים, כמעט רק חרדים, ולצייר תמונה כאילו באמת רק החרדים מקבלים את אישור ועדת החריגים.

הלוא באותה קלות אפשר היה לעשות כתבה הפוכה לחלוטין. לצלם אנשים לא-דתיים יוצאים מהטרמינל, להביא ציטוט אנונימי בשם עובד בשדה, המספר כי כביכול 99% מהנוסעים הם לא-דתיים, לגזור כמה משפטים מראיונות קטועים, והנה לכם כתבה המשכנעת אתכם להאמין כי החרדים הם המופלים לרעה, שאינם מורשים לעלות למטוסים.

בואו נקרא לילד בשמו – זו הסתה ושיסוי של ציבור אחד במשנהו. שום ערוץ ציבורי לא היה משדר כתבה כזאת נגד הערבים.

למשל, מתי ראיתם כתבת תחקיר הבודקת את שיעור הפשיעה של ערבים, לעומת חלקם באוכלוסייה? כאן גם אם יש בהחלט מקום למחקר ולהצגת נתונים – איש לא יאפשר לשדר כתבה כזאת, כי זו ‘הסתה’ ו’גזענות’.

אבל נגד חרדים מותר, כי משום מה זה לא מפריע למצפן המוסרי הרגיש של הצדקנים האלה.

יש תקווה

לקראת הבחירות ההסתה הזאת מתעצמת, כי יש מי שרוכבים עליה בניסיון לקושש קולות. אבל ראוי לזכור ששנאה ועוינות אינן בונות חברה בריאה. בסופו של דבר גם אחרי הבחירות כולם יישארו כאן, ועלינו למצוא את הדרך לחיות יחדיו.

המחקר שהוזכר בתחילת הדברים נושא בתוכו גם את קרן האור. רוב הנשאלים רוצים שתהיה יותר קִרבה עם המגזר השני. הם אולי מרגישים ששונאים אותם, אבל הם מצהירים כי אין הם שונאים את עמיתיהם בצד השני.

כאן נחשף המכנה המשותף העמוק שלנו – בסופו של דבר כולנו רוצים להיות עם אחד ומלוכד. צריך רק לחשוף את נקודת החיבור הזאת.