האקדמיה ללשון אישרה: כך תאמרו פלצבו בעברית • ומיהו דִּמּוּתָן רְפוּאִי

חרדים 10
|
כ"ה שבט התשפ"א / 07.02.2021 12:08
האקדמיה ללשון מציגה רשימת מונחים חדשה מתחום הבריאות: פיילוט – מֶחְקַר חָלוּץ, מרקר – סַמָּן • ואיך נאמר מחקר רֶטְרוֹסְפֶּקְטִיבִי?

מליאת האקדמיה ללשון העברית אישרה היום (ראשון) רשימת מונחים חדשה בשפה העברית מתחום הבריאות.

הטכניון קורא לך להצטרף: מלגת קיום ומימון מלא עם ליווי אישי

כנסו: הרשמה למעונות היום לשנת הלימודים תשפ”ב עוברת לאונליין

טִפּוּל דֶּמֶה  במקום פלצבו, מֶחְקַר חָלוּץ במקום פיילוט וסמן במקום מרקר.

ניסוי דו־עָלום ישמש במקום המונח באנגלית double-blind tria ומֶחְקָר אֲחוֹרָנִי במקום מחקר רֶטְרוֹסְפֶּקְטִיבִי.

מונחים חדשים שחודשו הם בִּעוּר (eradication) – של מחלה מן העולם כולו, מְגַמָּה עִתִּית – שינוי הנצפה לאורך זמן, מְגַמַּת תַּחְלוּאָה – מגמה עיתית בשיעורי התחלואה או במאפייניה.

לפי דיווח ב’כאן חדשות’, מליאת האקדמיה גם אישרה את בקשתו של הרנטגנאי הראשי במשרד הבריאות, לקבוע שם חדש לבעלי המקצוע העוסקים בדימות רפואי: דִּמּוּתָן רְפוּאִי.

מה זה נִסּוּי דּוּ-עָלוּם ומֶחְקָר אֲחוֹרָנִי?

טִפּוּל דֶּמֶה (פלצבו) – בצורת תרופה או התערבות אחרת. טיפול כזה ניתן במחקר לצורך השוואה מבוקרת בין מקבלי הטיפול הממשי למי שאינו מקבל טיפול.

נִסּוּי דּוּ-עָלוּם (double-blind trial) – ניסוי שבו לא הנבדקים ולא החוקרים יודעים לאיזו קבוצת התערבות הוקצה הנבדק (במקום המונח הרווח: נִסּוּי בְּסַמְיוּת כְּפוּלָה).

נִסּוּי חַד-עָלוּם (single -blind trial) – רק הנבדקים אינם יודעים לאיזו קבוצת התערבות הוקצו ונִסּוּי תְּלַת-עָלוּם – גם מנתחי התוצאות אינם יודעים לאיזו קבוצת התערבות הוקצה הנבדק.

מֶחְקָר אֲחוֹרָנִי (מחקר רֶטְרוֹסְפֶּקְטִיבִי) – מחקר שמתחיל בתוצאה בריאותית מסוימת אצל משתתפים ובודק אחורנית חשיפה קודמת לגורם סיכון או הגנה אפשרי