10 יולדות במצב קשה: המומחים ממליצים לנשים בהיריון להתחסן

תמי גיל
|
ו' שבט התשפ"א / 19.01.2021 10:36
אחרי שלפחות 10 נשים בהיריון חלו בצורה קשה בקורונה: איגודי הרופאים המומחים בתחומי הגניקולוגיה והפוריות פרסמו נייר עמדה שבו המליצו לנשים הרות להתחסן • “אין בסיס מדעי או עובדות המצביעות על פגיעה בפוריות כתוצאה מהחיסון”

המועצה הלאומית לרפואת נשים, האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה, איגוד המומחים לפוריות והחברה לרפואת האם והעובר, קראו הבוקר (שלישי)  לנשים בהריון להתחסן נגד קורונה בהתייעצות עם רופא, כמו גם לנשים מניקות.

עוד לא בן 27? בא להתמקצע בכל אחד מהגופים המכובדים והגדולים

האיגוד שלח חוות דעת למשרד הבריאות בעקבות ריבוי המקרים של נשים בהריון שאושפזו במצב קשה בבתי החולים, לאחר שנדבקו בקורונה.

“אין בסיס מדעי או עובדות המצביעות על פגיעה בפוריות כתוצאה מהחיסון”, נכתב בחוות הדעת. “מחלת הקורונה עלולה לפגוע במהלך ההיריון, לגרום למחלה חמורה יותר ולידה מוקדמת – לכן חשוב להתחסן כדי למנוע את התחלואה בקורונה”.

אחד המיתוסים שנקשרו לחיסון הקורונה היה כי הוא פוגע בפוריות ולנשים המתכננות היריון לא מומלץ להתחסן. המומחים מציינים: “לא ידוע ולא תואר בספרות המדעית בסיס מנגנוני או הוכחה ואף לא טענה לאפשרות של פגיעה בפיריון נשים”.

לגבי גברים צויין: “אין עד היום הוכחה מבוססת שהנגיף פוגע בפיריון של גברים שחלו. קל וחומר החיסון שאין פגיעתו כמחלה אלא הוא מגן בפניה”. המומחים ציינו כי מתחילת השימוש בחיסון אין עדות לעלייה בשיעור הפלות או מומים, ואין עדות לפגיעה בפוריות.

בימים האחרונים דווח על ארבעה מקרים של נשים הרות שנדבקו בקורונה והיו במצב קשה. המומחים מציינים שממחקרים עולה שנשים הרות שנדבקות בקורונה, בפרט נשים עם מחלות רקע, מצויות בסיכון מוגבר לסיבוכים נשימתיים, עד כדי צורך בהנשמה והפרעות בקרישת בדם. ממצאים ראשוניים מצביעים על כך שהידבקות בקורונה מעלה סיכון ללידות מוקדמות וצורך באשפוז היילוד.

לגבי חיסון נשים הרות – חברי המועצה מציינים כי יש לאפשר חיסון לנשים הרות, בפרט אם הן בסיכון לחשיפה לנגיף או סובלות ממחלת רקע ולאחר התייעצות עם הרופא המטפל. “אישה הרה ששומרת על כללי הריחוק, ואין לה סיכון גבוה לחשיפה לנגיף יכולה לבחור בדחייה של החיסון לשליש השני להריון או לאחר הלידה”.

חושב על קריירה ממש טובה ופרנסה מכובדת? אל תהיה מוישה גרויס

ההמלצה להתחסן תקפה גם לנשים מניקות שמעוניינות בכך.

לפי המומחים, נשים מיניקות לא נכללו במחקרים, אך מניסיון שנצבר בחיסונים אחרים והעובדה שהוא אינו מכיל חלקיקי נגיף, יש סיכוי קלוש שלאחר ההזרקה לשריר החיסון יגיע לחלב האם. לצד זאת מתן נוגדנים דרך חלב האם עשויים להגן על התינוק.

על נייר העמדה חתומים פרופ’ אליעזר שלו, יו”ר המועצה הלאומית לרפואת נשים, נאונטולוגיה וגנטיקה, פרופ’ רוני מימון, יו”ר האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, פרופ׳ אדריאן שולמן, יו”ר איל”ה (האיגוד ישראלי לפוריות), פרופ׳ יואב יינון, יו״ר החברה הישראלית לרפואת אם ועובר, וד״ר רינת גבאי, חברת ועד החברה לאם ולעובר.

גם פרופ’ גילי רגב יוחאי, מנהלת היחידה למניעת זיהומית במרכז הרפואי ‘שיבא’, קראה לנשים הרות להתחסן: “חשוב ללכת ולהתחסן גם בהיריון ולפני היריון. המחלה קשה אנחנו רואים את זה בימים האלה. היו לנו מקרים קשים של נשים בהריון”.

נכון להבוקר מאושפזות עשר יולדות חולות קורונה במצב קשה בבתי החולים ברחבי הארץ, ארבע מתוכן בבית החולים מעייני הישועה בבני ברק. חלק מהיולדות כבר יולדו כדי שיהיה אפשר למקסם את הטיפול בהן.

לבית החולים בילינסון בפתח תקווה הועברה אמש אישה בשבוע ה-31 להריונה שהיתה מאושפזת בבית החולים לניאדו לאחר שנדבקה בקורונה ומצבה התדרדר.

עם הגעתה לבילינסון החליטו מומחי בית החולים להנשימה עקב מצבה הקשה וליילדה בדחיפות. התינוק, שנולד במצב יציב, הועבר תחת הנשמה לפגיית מרכז שניידר לרפואת ילדים, והיולדת אושפזה במצב קריטי בטיפול נמרץ קורונה שבמתחם האשפוז התת קרקעי בבילינסון. מדובר באישה שלא סבלה ממחלות רקע כלל.

פרופ’ ארנון ויז’ניצר, מנהל בית החולים לנשים בבילינסון אמר: “מדובר בגל אלים וקשה יותר מקודמיו הפוגע גם באוכלוסיית הנשים בהריון”.

ד”ר איליה קגן מנהל טיפול נמרץ קורונה בבילינסון הוסיף: “מצבה של היולדת קשה מאוד ולא יציב. היא נמצאת בסכנת חיים ממשית ואנחנו נאבקים על חייה”.

בתוך כך, ביחידה לטיפול נמרץ קורונה של המרכז הרפואי שיבא אושפזה אישה באמצע שנות ה-30 לחייה בשבוע ה-21 להריונה. היא הועברה ממחלקת קורונה לטיפול נמרץ עקב החמרה במצבה. המטופלת נתמכת על ידי מכשיר לסיוע נשימתי לא פולשני ואינה מורדמת. מצבה מוגדר קשה.

מנהלת היחידה לטיפול נמרץ, ד״ר יעל חביב, סיפרה: “בגל הזה אנחנו נתקלים בעוד ועוד מקרים של אנשים צעירים עם תחלואה קשה שהמחלה בהחלט פוגעת בהם עד מצב של סכנת חיים. זו לא עוד מחלה של מבוגרים עם מחלות רקע”.

ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד”ר שרון אלרעי פרייס, הודיעה למנהלי בתי החולים כי היא מבקשת לשלוח לבדיקות גנטיות נשים בהיריון שחלו בקורונה ומצבן קשה.

פרויקטור פרופ’ נחמן אש התייחס היום, בראיון,  גם לנשים בהיריון שאושפזו במצב קשה עד קריטי בימים האחרונים בעקבות נגיף הקורונה ואמר: “אנחנו בוחנים אם מדובר בעלייה בתחלואה או במשהו חדש, בוחנים אם יש דברים שמייחדים את הנשים האלה, אולי זה מוטציה חדשה – ניקח בדיקות ונעשה ריצוף לנגיף לראות אם יש משו חריג, לא מכירים דיווחים כאלו מהעולם.

“כולנו צריכים להבין שהמגפה פה, החיסונים ישפיעו ואנחנו חייבים להקפיד על ההנחיות של הסגר הזה. אנחנו בוחנים את זה, לא היה לנו משהו כזה כל המגפה”.