תופעות הלוואי: האם זה מה שקורה למי שמתחסן במנה שניה לקורונה?

חרדים 10
|
כ"ז טבת התשפ"א / 11.01.2021 19:22
אחות בת 34 מדרום הארץ שקיבלה את מנת החיסון השנייה, החלה לסבול שעתיים אחר כך מתופעות לוואי שכללו כאב ראש, סחרחורת, חולשה, כאבי שרירים ונוקשות בשיניים • “לא הייתי רוצה שאנשים לא יתחסנו, פשוט שידעו שתופעות הלוואי של החיסון השני עלולות להיות יותר קשות” • ומה אומרים המומחים?

ד’, אחות המתגוררת בדרום הארץ, בת 34, שאינה סובלת ממחלות רקע או אלרגיות ולא נוטלת תרופות, התחסנה לקורונה בפעם השנייה – והחלה לסבול מתופעות לוואי.

למיטב ידיעתה לא חלתה בקורונה בעבר, ואף נבדקה לקורונה כמה פעמים במסגרת תפקידה.

בשיחה עם אתר ‘מאקו’, היא אומרת: “לא הייתי רוצה שאנשים לא יתחסנו. פשוט חשוב לי שידעו על תופעות הלוואי של החיסון השני שעלולות להיות יותר קשות. קיבלתי את החיסון הראשון לפני 22 יום בדיוק. החיסון היה ממש בסדר, לא כאב לי בכלל. יותר כאב לי כשחוסנתי לשפעת. הדבר היחיד שקרה אחרי החיסון הראשון זה שכאבה לי היד במקום של החיסון בערך יומיים. חוץ מזה הייתי בסדר גמור”.

היא מוסיפה: “בחיסון השני לא כאבה לי הזריקה. חוסנתי בסביבות 10 בבוקר, לקראת הצהריים התחילה לי בחילה ממש קשה וגם הקאתי. הרגשתי שאני לא מתפקדת. היה לי כאב ראש, סחרחורת, חולשה. בהמשך היום היו לי כאבי שרירים מטורפים, כמו שיש בשפעת, שהשרירים כואבים וקצת צמרמורת. הייתה לי גם נוקשות בשיניים, כמו כשקורה כשיש חום. הרגשתי שאני בוערת, שממש חם לי. היה לי בחילה קשה, לא הצלחתי לאכול. היו לי התכווצויות בבטן. הגוף שלי השתגע, לקחתי דקסמול, ולקחתי 50 טיפות של אופטלגין נוזלי. הצלחתי להירדם רק לפנות בוקר סופית. כשהלכתי לשירותים או עמדתי, הרגשתי חלשה וחזרתי מהר למיטה.

“קמתי היום בבוקר, אני חלשה אבל בסדר. אין לי בחילה וכאבי שרירים, אין לי צמרמורת, אבל מרגישה חלשה.

“כשפניתי לאחות המחסנת, היא אמרה שאפשר להעביר את המידע על תופעות הלוואי הלאה, ושהרבה אנשים חווים תופעות לוואי קשות יותר בחיסון השני. דיברתי עם עוד שתי נשים אצלנו שמרגישות רע אחרי החיסון. מישהי עם סימני שפעת שלא הגיעה היום לעבודה ומישהי עם צמרמורות, בחילות וכאבי שרירים. חלק מהאנשים שהתחסנו אתמול מרגישים בסדר”.

מורן, בת 37 מאזור ירושלים, היא אם לשניים שעובדת בבית חולים. הבוקר היא קיבלה את מנת החיסון השנייה ולאחר מכן חשה תופעת לוואי חריגה. “שעתיים אחרי שקיבלתי את מנת החיסון השנייה לקורונה, הרגשתי שנפגע לי חוש הטעם”, סיפרה בשיחה עם חדשות 12. “לכל דבר יש טעם של בושם או ג’ינג’ר. אני מאמינה שזה יעבור בעוד כמה ימים אבל לא חשבתי שזה יקרה. אחרי שקיבלתי את מנת החיסון הראשונה לא היו לי שום תופעות לוואי”.

סטאז’ר לרפואה באחד מבתי החולים במרכז הארץ סיפר גם הוא על תופעות לוואי שחווה: “שעתיים אחרי מנת החיסון השנייה, היד כאבה לי פי 5 ממה שכאב בחיסון הראשון. יש כאב ראש קל, אבל לא יודע אם לשייך את זה לקבלת החיסון. הרגשתי גם נימולים באצבעות ותחושת חולשה”.

פרופסור רונית קלדרון-מרגלית מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית והדסה הרגיעה, והסבירה שלפי הניסוי של פייזר, אחרי קבלת המנה השנייה תופעות הלוואי מתגברות. “מהמחקר שנעשה בניסוי של פייזר עולה כי שכיחות תופעות הלוואי המקומיות עולה מאוד לאחר קבלת מנת החיסון השנייה”, אמרה. “מדובר בתופעות כמו חום, עייפות, חולשה, צמרמורות וכאבי שרירים שנמצא בלמעלה מ-50 אחוזים ממקבלי מנת החיסון השנייה.

“אלה תופעות צפויות שאמורות לעבור תוך יום-יומיים מעצמן ואין מה לחשוש מהן”, הוסיפה קלדרון-מרגלית. “לא מומלץ לוותר על מנת החיסון השנייה – מכיוון שהוא מגביר את היעילות ל-95 אחוזים. התופעות האלו הן כאין וכאפס לעומת המחלה עצמה”.

ואכן, תוצאות החיסון של ‘פייזר’ מראות שגם מבוגרים וגם צעירים סובלים יותר מתופעות לוואי אחרי קבלת השנייה מאשר אחרי המנה הראשונה.

לפי הניסוי, אחרי המנה הראשונה כ-34% מהמשתתפים בני ה-55 ומעלה חוו חולשה, אך אחרי המנה השנייה 55% מהם סבלו מחולשה. אחרי המנה הראשונה רק 3% חוו חום, ואילו אחרי המנה השנייה הנתון עלה ל-21% מהמשתתפים באותה קבוצת גיל. 6% מהם חוו צמרמורת אחרי קבלת המנה הראשונה, ואחרי המנה השנייה כבר 23% מהמשתתפים חוו צמרמורת.

ד”ר דוד דביר, רופא משפחה וראש אגף רפואה ראשונית בקופת חולים מאוחדת מרגיע בשיחה עם ‘מאקו’: “אמנם רק אתמול התחלנו במבצע חיסוני המנה השנייה בארץ, אך מהניסיון העולמי הנרחב נראה שבסך הכל מדובר בחיסון שלא כרוך בתופעות לוואי משמעותיות, ורובן קלות.

“בארץ נצפה מקרה אחד של תגובה אנפילקטית (קריסת מערכות שדרשה טיפול מיידי), עד כה היו בארץ 3 מקרים אנפילקטיים – שכיחות של מתחסן אחד לחצי מיליון. כלומר – מקרים חמורים הם נדירים ביותר. בכל מקרה, כשלא מרגישים טוב תמיד ניתן להתייעץ עם רופא המשפחה באופן פרונטלי או בגישה אינטרנטית, ובמקרים קיצוניים ניתן להגיע למיון”.

ד”ר אורי לרנר מעמותת מדעת מוסיף: “במהלך הניסויים אכן ראו ששכיחות תופעות הלוואי עולה במנה השנייה. עם זאת, לא תועדו תופעות חמורות או ארוכות טווח. בכל מקרה חשוב לדווח לרופא/ת המשפחה על תופעות לוואי חריגות. וחשוב לזכור – התופעות אלו לא מעידות על כך שהחיסון מסוכן או מזיק, אלא פשוט שמערכת החיסון מגיבה. המטרה של המנה השנייה היא להגביר ולשמר את הזיכרון החיסוני שנוצר, כדי שהחיסון יהיה יעיל ולאורך זמן, וכך ימנע את המחלה”.