דוח אמ”ן: חשש שהמוטציה מדרום אפריקה גוברת על נוגדני מחלימים

לפי מחקר ראשוני מאוד, נראה כי המוטציה הדרום אפריקנית, שהתגלתה עד כה גם בקרב 4 ישראלים, יותר עמידה בפני נוגדני המחלימים, מאשר המוטציות הקודמות • בדו"ח אמ"ן מודגש: "נדרש מחקר נוסף לקביעת מידת עמידות המוטציה מול החיסון, ולפי שעה יש לנהל את הסיכון מול זן זה"
חרדים 10
כ"ו טבת התשפ"א / 10.01.2021 11:39

דו”ח מעורר דאגה של אמ”ן הבוקר (ראשון) על זן הקורונה מדרום-אפריקה, שהתגלה עד כה גם בקרב ארבעה ישראלים.

לפי מחקר ראשוני מאוד, שלא עבר בקרת עמיתים, נראה כי המוטציה הזו יותר עמידה בפני נוגדני המחלימים, מאשר המוטציות הקודמות.

המוטציה הדרום-אפריקנית, שהתפתחה במפרץ נלסון מנדלה, הפכה תוך כמה שבועות הפכה לדומיננטית בכל האזור. על פי דיווחי הרשויות בדרום אפריקה, 90-80 אחוז מסוגי נגיף הקורונה שרוצפו גנטית במדינה היו של הזן הזה.

במקביל להתפשטות המהירה של המוטציה, מאז תחילת חודש נובמבר ניכרת במדינה עלייה גדולה במספר הנדבקים והמתים ליום, ועל פי ההערכות יש לכך קשר לזן הקורונה החדש.

לפי דיווח בישראל היום’, המוטציה הדרום-אפריקנית מציגה 20-10 שינויים מנגיף הקורונה המקורי, ואת המדענים מעניינות כעת שתיים מהמוטציות הללו באזור ה-RBD של הנגיף, שם מתאפשר לו לחדור אל התא האנושי ולהדביק אותו.

המוטציה הראשונה נקראת N501Y. היא מצויה בחלבון החדירה אל תאי הגוף וקיימת גם בגרסה הבריטית של מוטציית הקורונה. ככל הנראה, החיסון יעיל נגדה, כפי שהראתה בדיקה של חברת פייזר.

אולם יש מוטציה נוספת, בשם E484, שייחודית לגרסה הדרום-אפריקנית. ככל הנראה, היא מאפשרת לנגיף להתחמק מהחיסונים שפותחו נגדו ומהנוגדנים שהגוף ייצר נגד הנגיף המקורי.

הדאגה ביחס לנגיף בגרסתו הדרום-אפריקנית התעוררה במחקר המדובר, שהעלה חשש כי הזן בעל יכולת להתגבר על מערכת החיסון במחלימים.

מדובר במחקר חלקי שנעשה במעבדה, ובו נבחנה איכות הקשירה של נוגדנים מנטרלים מסרום (נוזל נוגדני גוף שפיתחה מערכת החיסון של הגוף) של 11 מחלימים כנגד מוטציות שונות. התברר כי המוטציה הדרום-אפריקנית E484 הראתה יכולת לנטרל טוב יותר או לחמוק טוב יותר את נוגדני הגוף שאמורים לפגוע בה.

חשוב לציין כי למחקר היו תוצאות שונות כאשר שונו הרמות או סוג הנוגדנים, וכן גם נמצאה שונות ביכולת של הנוגדנים שנלקחו מאותו אדם לאורך הזמן. כמו כן, היה מדובר בבדיקה חלקית בלבד של המוטציה מול נוגדנים ולא של נגיף שלם.

מעבר לכך, יש הבדל בין מחקר על סרום שנלקח ממחלימים לבין הנוגדנים שהחיסון מפתח.

עם זאת, התוצאות מעלות חשש מסוים שייתכן כי המוטציה הייחודית הזו עלולה להיות כעת עמידה לחיסונים, מה שמצריך תהליך מניעתי ובידוד של אנשים החוזרים ממדינות שבהן המוטציה הזו פעילה.

בדו”ח נאמר עוד: במהלך חודש דצמבר נחתו נוסעים מדרום אפריקה בישראל, וחלקם נשא את הזן הדרום אפריקאי. על כן, עד אשר תוכח או תופרך מידת הסיכון
מזן זה, אנו ממליצים לנקוט צעדי מנע על מנת למנוע את התפשטותו בישראל.

בדגש על:

א. קטיעת שרשראות ההדבקה של הזן אשר החלו בישראל: 1) מיקוד מבצע קטיעה בחולים אשר הגיעו מדרום אפריקה. 2) דגימה מחודשת של כלל החוזרים מדרא”פ בחודש האחרון ואף בני משפחותיהם.

ב. מניעת כניסה נוספת של הזן הדרום אפריקאי: 1 )מניעת הגעת חולים נוספים מדרא”פ באמצעות בדיקה טרום הטיסה או עצירת הטיסות. 2) וידוא הבידוד השבים ממדינות החשודות בהתפרצות בזן זה. 3) בדיקת כלל השבים מחו”ל (יתכן והזן התפשט למדינות נוספות) וריצוף התוצאות.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות