החלטתה של רשות הטבע והגנים לאפשר רחצה נפרדת לגברים ולנשים בשמורות הטבע ‘עינות צוקים’ התקבלה ללא סמכות. כך עולה מחוות דעת של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דינה זילבר, שסיימה לפני שבועיים את תפקידה.
סובלים מבעיה רפואית? מרגישים לבד? • יכולים להרוויח 6,400 ש”ח לחודש מהמצב
מדובר בהחלטה האחרונה שהנפיקה, עם פרישתה ממשרד המשפטים.
הרחצה הנפרדת בשמורת הטבע ‘עינות צוקים’ שליד ים המלח הייתה אמורה להיפתח במסגרת ‘פיילוט’ לימים ושעות נפרדות לגברים ונשים – אולם היא הוקפאה בהוראת משרד המשפטים.
בהודעה שנשלחה לנרשמים נאמר אז: “בהנחיית משרד המשפטים, שמורת עינות צוקים תפעל כרגיל, ברחצה מעורבת וללא הפרדה”.
בחוות הדעת שהנפיקה, המשתרעת על פני 14 עמודים, שנשלחה אל היועץ המשפטי של רשות הטבע והגנים, מתייחסת זילבר לפגיעה בזכות לשוויון וכותבת, כי הפגיעה בשוויון הכרוכה בהנהגת שעות רחצה נפרדות לשני המינים “מחייבת הסמכה מפורשת בחקיקה ראשית, ואינה יכול להישען על סמכויות כלליות של רשות הטבע והגנים”. לכן, קידום הפיילוט “מצריך מקור הסמכה מפורש בחקיקה”.
לדבריה, “נושא הרחצה הנפרדת באתרי רט”ג כרוך במורכבות, בשים לב לכך שכיום לא קיימת הסמכה בחוק שמאפשרת לרשות הטבע והגנים לבצע הפרדה במרחב הציבורי; בשים לב לכך שנקודת המוצא לדיון היא שהמרחב הציבורי צריך להיות פתוח לכל על בסיס שוויוני, ‘בלי הבדל דת, גזע ומין’ כלשון ההצהרה במגילת העצמאות; ובשים לב לכך שפגיעה בזכויות יסוד, וככלל הגבלת גישה על בסיס מגדרי – הינה פגיעה בשוויון – ודאי אם מתבצעת ע״י רשות שלטונית. מכאן שכל עוד לא נקבע אחרת בחקיקה מפורשת, הפרדה ברחצה באתרי רט”ג אינה אפשרית ונעדרת סמכות, ובהיעדר הסמכה מפורשת בחוק גנים ושמורות, לא די יהיה לעגן הוראות במסגרת כללים (חקיקת משנה)”.
היא הוסיפה: “מזה שנים קיים סטטוס קוו שלפיו המרחב הציבורי בגנים לאומיים ובשמורות טבע פתוח לכלל הציבור בישראל, על כל גווניו, וזאת בכל ימי ושעות הפעילות שלהם. כאמור בשלב זה הצבענו על כך שכלל אין מקור סמכות לפעולה ישירה מצד רט”ג להורות על ביצוע הפרדה בין נשים לגברים באתריה. לפיכך בשלב זה לא התייחסנו לשאלה האם ההפרדה המגדרית במקרה זה ראויה, ולבחינת סבירות ההסדר ומידתיותו, גם אם לשיטתכם מן הראוי בשם ההגנה על אינטרסים דתיים ותרבותיים להצדיק את פעילותה השלטונית שתוצאתה הפרדה מגדרית.
“לאור כל האמור לעיל, ועל מנת שניתן יהיה להשלים הבאת עמדה מתוכללת בפניי היועץ המשפטי לממשלה לשם הכרעתו בסוגיה, נבקש לקבל את התייחסותכם המשלימה, ככל שיש כזו, לניתוח המשפטי כפי שהוא מפורט בחוות דעת זו, או את הסכמתכם לניתוח המפורט בה”.
מרשות הטבע והגנים נמסר: “קיבלנו את חוות הדעת, ואנחנו לומדים אותה. השאלה אם הסמכות הקיימת מספיקה או לא (להחליט על רחצה נפרדת, א”ק) נמצאת בבחינה משפטית שטרם מוצתה וטרם הוכרעה על ידי היועמ”ש”.
שי גליק, מנכ”ל ‘בצלמו’, מסר: “מצער מאוד שמתנת הפרידה של המשנה ליועמ”ש הגברת דינה זילבר הינה החלטה הפוגעת בזכויות אדם.
“לצערנו ההחלטה זו הינה המשך לפועלה של זילבר נגד הציבור החרדי והדתי ואף המוסלמי וזכויות האדם שלו.
“בעוד רוממות זכויות האדם נשמעים שוב ושוב מפיה של המשנה, זכויות הציבור הדתי והחרדי לא נחשבות ככל, ורצון הציבור הדתי לחיות באורח חייהם ולקבל סך הכל ארבע ימים נפרדים מתוך 364 ימים בשנה! לא מאושר .
“נקווה מאוד שמי שיחליף את המשנה יהיה מסור לכל הציבור הישראלי ולא רק לקבוצות קטנות, כמו שדולת הנשים וחבריהם”.