אישום: 10 חשודים בהכאת ערבים בשכונת נווה יעקב

שי וייספיש
|
ט"ו אב התשע"ד / 11.08.2014 11:28
10 צעירים מנווה יעקב חשודים במעורבות באירוע בו הוכו שני צעירים ערבים שהסתובבו בשכונה • עו”ד נפתלי ורצבגר: “מה חיפשו שני צעירים ערבים בשכונה באישון לילה? כוונות תמימות לא היו שם”

כתבי אישום הוגשו הבוקר (שני) לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד שבעה תושבי ירושלים בני 18-27, בגין עבירות של חבלה בכוונה מחמירה.

הנאשמים חשודים כי תקפו שני ערבים בליל שבת לפני שבועיים בשכונת נווה יעקב בירושלים רק משום היותם ערבים. בנוסף, חמישה נאשמים מואשמים בשיבוש מהלכי משפט.

על פי כתב האישום ישבו המתלוננים, תושבי בית חנינא, בגן ציבורי בשכונת נווה יעקב בירושלים. בשלב מסוים ניגש אחד הנאשמים אל המתלוננים וביקש מהם סיגריה ומצת על מנת לוודא כי המתלוננים הינם ערבים. המתלוננים השיבו בשלילה והוא עזב את המקום.

לאחר מספר דקות הגיעו למקום הנאשמים ושלושה קטינים,התקרבו אל המתלוננים, כאשר הם מצוידים באלות ובקרשים.

הנאשמים והקטינים הקיפו את המתלוננים, תוך שהם אומרים “ערבים, ערבים”. נאשם 6 פנה למתלוננים ושאל מה הם מחפשים בשכונה, ובין הצדדים התפתחו חילופי קללות.

אז התנפלו הנאשמים והקטינים על המתלוננים, כאשר חלקם אוחזים באלות ובקרשים, והחלו להכות את המתלוננים בפראות, והכל בשל היותם ערבים.

השניים הוכו בידי חבורת צעירים ופונו לבית החולים הדסה עין כרם כשהם סובלים מחבלות. בימים האחרונים נעצרו עשרה צעירים מנווה יעקב החשודים במעשה.

בארגון חוננו, שעורכי דין מטעמו מייצגים שלושה מהעצורים, אומרים כי אחד העצורים היה אמור להתגייס יומיים לאחר מעצרו לשירות קרבי בצה”ל, אולם בעקבות מעצרו נמנע הגיוס כרגע.

עצור נוסף שירת מספר שנים במשטרה וכיום עובד כמאבטח. אביו נרצח בפיגוע בירושלים בעת שהיה ילד, ועצור נוסף עובד אף הוא כמאבטח, וזאת לאחר ששירת שירות קרבי מלא בצה”ל.

“אחת השאלות שעוד לא קיבלתי עליהן תשובה היא מה ביקשו לעשות שני צעירים ערבים מבית חנינא, בליבה של שכונת נווה יעקב בליל שבת לאחר חצות הלילה”, אומר עו”ד נפתלי ורצברגר, המייצג שניים מהחשודים מטעם ארגון חוננו. “הרגשתי היא שישנו חשש כבד שהם או באו להתחיל עם בנות, או באו עם כוונה פלילית. אין בכך כמובן הצדקה לתקיפה, אך כוונות תמימות של עוברי דרך לא היו שם, ואנחנו לא קיבלנו תשובה לשאלה הזו, אשר שמה את האירוע באור שונה לחלוטין”.

בארגון חוננו, מדגישים כי העצורים מכחישים את המיוחס להם ומסרו אליבי, זאת למעט נער בעל מוגבלויות אשר גרסתו במשטרה ככל הנראה מבססת חלק נכבד מהתיק.

עו”ד ורצברגר, המייצג את הנער, מדגיש כי החשוד מסר את גרסתו לאחר תרגיל של חוקרי הימ”ר ולחצים קשים שהופעלו עליו, וכי הוא חזר בו וטען כי המציא את הגרסה לאחר שביקש לגונן על אחיו שנעצר אף הוא בפרשה.

ביקורת של בית המשפט העליון על המשטרה

הנער, בן 15, אשר לומד בחינוך מיוחד, נחקר תחילה כעד לאחר שאחיו נעצר. לבקשת המשפחה, עו”ד דוד הלוי מטעם ארגון חוננו ביקש לפגוש אותו לפני החקירה, אולם חוקרי הימ”ר טענו כי הוא נלקח לעדות בלבד ולכן אין אפשרות שיפגוש עו”ד.

אחרי חצי שעה הוחלט לחקור אותו כחשוד אך החוקרים, על אף שידעו כי עו”ד הלוי מייצג את הנער, לא התקשרו לעו”ד הלוי שיתדרך אותו אלא לסנגוריה הציבורית. “בעקבות כך הוא הודה וסיפר סיפור שלם, סיבך את עצמו ואחרים, ערבב חלקי שמועות שהסתובבו בשכונה, וכל הנראה מסר גם פרטים שאינם תואמים את האירוע”, אומר עו”ד ורצברגר.

“איימו עליו ולחצו עליו והבטיחו שילך הביתה ושאחיו גם ישוחרר אם רק ידבר. הוא חשב שאם יספר סיפורים אז ישחררו אותו ואת אחיו. בהמשך הוא חזר בו ואמר שהמציא את הסיפור, וכך דבק בגרסתו גם בחקירות נוספות, וטעם שאמר את הדברים כדי להוריד את לחץ החוקרים”.

בשל הנסיבות המיוחדות, הנער שוחרר עוד בשלב הצהרת התובע.

בית משפט השלום הורה על המשך מעצרו, אולם ביהמ”ש המחוזי קיבל את הערר של ארגון חוננו וקבע כי ישוחרר. המשטרה ערערה לביהמ”ש העליון, אך בקשת הערר של המשטרה לבית המשפט העליון על שחרורו נדחתה, תוך שהשופט חנן מלצר מותח ביקורת חריפה על התנהלות המשטרה בעניין ייצוגו של החשוד וחקירתו.

“בניגוד לחוק שקובע כי חקירה של אנשים עם מוגבלויות תעשה עם חוקר מיוחד, המשטרה מיתממת ואומרת שאין שום בעיה לנער למרות כל המסמכים והדו”חות שהצגנו להם”, אומר עו”ד ורצברגר. “המשטרה התעלמה בידיעה שיש כאן חוליה חלשה, והתאמצה וסחטה הודעה.

הסיכוי שיש פה הודאת שווא והפללה שלא מבוססת על עובדות, הוא מאוד רציני, והראיה  שלמרות בקשות הפרקליטות והמשטרה, שופט בית המשפט העליון הורה לשחרר את הנער לאלתר בדיון חירום סמוך לכניסת השבת, עוד מאולם בית המשפט. יש בכך בכדי להצביע על סימני השאלה שבכל הפרשה הזאת”.