תקופת הקורונה הכניסה לחרדה ציבורים גדולים שמוגדרים כ”אוכלוסייה בסיכון”, בהם גם אוכלוסיות מבוגרות שנמנעות ככל הניתן מיציאה מהבית – ונמנעות מלבקר במרפאות שלא לצורך דחוף.
אלא שמסתבר שלהחלטה הזו יש השלכות מסוכנות מאוד, כאשר בחצי השנה האחרונה נרשמה ירידה בכמות בדיקות הסקר למחלת הסרטן בקרב נשים וגברים בריאים, בני 50 ויותר מהמגזר החרדי, שנמנעים בין היתר מלהיבדק למניעת סרטן המעי הגס – מחלת הסרטן השניה בשכיחותה בישראל, שבדיקות מקדימות מעלות באופן דרמטי את סיכויי ההחלמה ממנה.
בתדרוך לתקשורת החרדית שהעניק ד”ר שלמה לבקוביץ, יו”ר עמותת ‘צו מניעה’ – ששמה לה למטרה להעלות את כמות הבדיקות לסרטן המעי הגס בקרב הציבור ועל ידי כך להציל חיים, הזהיר ד”ר לבקוביץ כי במגזר החרדי קיימת תופעה של בושה וחשש יותר ממגזרים אחרים, מה שמעלה את כמות החולים שמאובחנים בשלב מאוחר יחסית של המחלה ומוריד את סיכויי ההחלמה.
בפתח דבריו הקדים ד”ר לבקוביץ: “אנשים חוששים לצאת מהבית. בדרך כלל מדובר באנשים בריאים בגיל 50 ומעלה – שחייבים להיבדק. צריך לדעת, כי הסכנה מהסרטן מעי הגס – גדולה. כל שנה חולים בישראל כ-3,000 אנשים בסרטן המעי הגס, וכ-1,400 אנשים מתים ממנה. כלומר, בכל יום מתים כ-4 אנשים בישראל מסרטן המעי הגס. החדשות הטובות הן, שאפשר למנוע את המחלה הזו, במידה והולכים להיבדק”.
“לקורונה”, הוסיף ד”ר לבקוביץ, “אין עדיין פתרון, אך לסרטן מעי הגס יש פתרון. בדיקת דם סמוי שמומלצת בכל שנה מעל גיל 50, או בדיקת קולונוסקופיה, כל -10 5 – שנים יכולה להציל את חיי הנבדק. כאשר במהלך הבדיקה מאותרים פוליפים חשודים כהתחלות של גידולים סרטניים והם מנוטרלים במקום.
“לסרטן המעי הגס אין התראה מוקדמת והגילוי בשלב מוקדם אפשרי רק בבדיקת סקר מקדימה, שמצילה חיים כפשוטו. שיעורי ההחלמה בסרטן המעי הגס שמתגלה מוקדם הם כ-90% לעומת שיעורי הישרדות נמוכים של 20-10% בשלב 4”.
לדברי ד”ר לבקוביץ, פחד ובושה מונעים מאוכלוסיות בסיכון במגזר החרדי לערוך את הבדיקה. “מתוך הבירורים שעשינו, המחלה הזאת של סרטן, זה נושא שאנשים מתביישים בו – וזה מצוי בעיקר במגזר החרדי” הוא אמר. “חייבים שינוי תפיסה מחשבתי בנושא הזה, כי לפי נתונים שלנו, במגזר החרדי זה לא תמיד מקובל לעשות בדיקות מקדימות. ולפי כל הרופאים, ולפי קריאתם של גדולי הדור במכתבם, כדאי מאוד ללכת להיבדק עוד לפני שיש אי אלו תסמינים”.
“יש פה עניין של ‘ונשמרתם מאוד לנפשותיכם’, זה מאוד פשוט איך עושים זאת”, מוסיף ד”ר לבקוביץ. “תלכו לרופאי המשפחה ותבקשו בדיקה לסרטן המעי הגס והוא יתן לכם הפנייה, הבדיקה היא חינם כמובן – ואתם אפילו לא תרגישו את הבדיקה. היא לא כואבת והיא מהירה. מאידך, סרטן המעי הגס היא מחלה מאוד קשה, במידה ומגלים אותה מאוחר סיכויי ההחלמה יורדים משמעותית”.
במכתב שפורסם בשנים האחרונות ועליו חתמו גדולי ישראל, מופיעה קריאה מפורשת לקבוצות הסיכון לגשת להיבדק. “והנה” נכתב “נתברר לנו ע”פ רופאים מומחים שיש שכיחות של כששה אחוזים שמגיל 50 ומעלה עלולים ח”ו לחלות במחלת סרטן המעי הגס, מחלה זו ניתנת למניעה בכתשעים אחוז מהמקרים, אם מוצאים את המחלה בשלבים מוקדמים והמלצת הרופאים לבדוק אחת לחמש שנים במכשיר הנקרא קולונוסקופ או בבדיקת דם סמוי“.
“אשר על כן” ממשיכים גדולי ישראל במכתבם “אנו ממליצים בזאת לשמוע לעצת הרופאים לבדוק כנ”ל ויהיה רצון מלפני אבינו שבשמים שיזכו כל ישראל להנצל מכל נגע ומחלה ויקויים בנו מקרא שכתוב כל המחלה אשר שמתי במתרים לא אשים עליך כי אני ה’ רופאך“.
לסיום אומר ד”ר לבקוביץ, כי ע”פ נתוני משרד הבריאות, ב-10 השנים האחרונות יש ירידה של 30% בתחלואה ובתמותה בישראל מסרטן המעי הגס. הירידה, הוא מסביר, היא תוצר ישיר של בדיקות מקדימות למניעת המחלה.
הוא מסיים את דבריו בקריאה לציבור: “הצטרפו גם אתם לאילו שיש להם כבר ‘שקט נפשי’ מפני שנבדקו ונמצאו בריאים, או שהפוליפים השפירים מהמעי הגס הוסרו במהלך הבדיקה”.