זה האפקט של המפלגה החדשה של סער: מי מרוויח ומי מפסיד?

לפי הסקרים של ישראל היום ומעריב: בכל התרחישים יכול גדעון סער לחסום את דרכו של נתניהו לראשות הממשלה • סקר 'ישראל היום בדק: מי המתאים ביותר לנהל את המאבק בקורונה, ומי יוכל להתמודד טוב יותר עם האיום האיראני? • ואיך משפיעה כניסת גדי איזנקוט לפי שני הסקרים?
אריה ריבקינד
כ"ה כסלו התשפ"א / 11.12.2020 11:15

החלטתו של גדעון סער לפרוש מהליכוד ולהקים מפלגה עצמאית טרפה את הקלפים עבור כמה מהשחקנים המרכזיים במגרש הפוליטי, גם אם אולי מדובר בהתלהבות של ‘השקת מפלגה’.

מסקר ‘מאגר מוחות’ בהנהלת פרופ’ יצחק כ”ץ עבור ‘ישראל היום’ עולה כי לו הבחירות היו מתקיימות היום, היתה מפלגתו החדשה של סער זוכה ב-20 מנדטים. המפלגה החדשה גורמת לצניחה של מפלגות ימינה, כחול לבן ויש עתיד.

גם הליכוד מאבד גובה ומקבל 28 מנדטים – לעומת 36 בכנסת הנוכחית.

כחול לבן, המחזיקה כעת בחצי ממשלה, קורסת ל-7 מנדטים בלבד. ימינה בראשות נפתלי בנט, שקיבלה עד כה בסקרים קרוב ל-20 מנדטים, יורדת גם היא באופן משמעותי ומקבלת 12 בלבד.

יש עתיד-תלם בראשות יאיר לפיד יורדת גם היא ומקבלת 12 בלבד.

שאר המפלגות בסקר: ש”ס 9 מנדטים, יהדות התורה 7. יאיר גולן לא מוסיף הרבה למרצ והיא נותרת על 6 מנדטים. ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן יורדת ל-6. הרשימה המשותפת מקבלת 13 מנדטים לעומת כוחה הנוכחי.

לא עוברות את אחוז החסימה: העבודה, גשר ועוצמה יהודית.

על אף שהליכוד לא יורד הרבה לעומת סקרים קודמים, הסקר הנוכחי הוא בשורה לא טובה עבור נתניהו, שכן הליכוד ושתי הסיעות החרדיות יחד מונות 43 מנדטים בלבד. אפילו אם יצרף את בנט יגיע נתניהו ל-55 מנדטים בלבד.

לנתניהו יש אפשרות להרכיב קואליציה, אולם המחיר שיאלץ לשלם יהיה גבוה מאוד. הוא יכול לנסות לצרף את גדעון סער, במקום או בנוסף לבנט, או לפנות שוב לחוגי גוש השמאל – בעיקר כחול לבן – דבר שלא בטוח כלל שיתאפשר.

מצד שני, לגדעון סער אין הרבה אופציות להרכיב קואליציה ללא הליכוד. מפלגתו לצד ימינה, יש עתיד, כחול לבן וישראל ביתנו מקבלות יחד 57 בלבד. עליו יהיה לצרף את מרצ כדי להעמיד קואליציה של 63.

האם יגור בקואליציית סער סמוטריץ’ עם יאיר גולן, ואופיר סופר – עם ניצן הורוביץ? תלוי כמה המוטיבציה של כולם להוריד את נתניהו מהשלטון תהיה חזקה. כי קואליציה מתפקדת לאורך זמן היא לא תהיה.

הסקר בדק גם מה יהיה השינוי במפת המנדטים אם רון חולדאי יקים גם הוא מפלגה חדשה ויצרף אליה את גדי איזנקוט ובוגי יעלון. במקרה כזה, הליכוד יורד מעט ל-26 מנדטים. גדעון סער יורד מ-20 ל-16 ומפלגת איזנקוט-חולדאי מקבלת תשעה מנדטים.

שאר המפלגות נשארות כמעט ללא שינוי.

הסקר גם בדק מה יהיה השינוי לו איזנקוט יצטרף לסער. במקרה כזה תקבל מפלגתו של סער 22 מנדטים. הליכוד יזכה ב-26.

עוד נבדק מה יקרה אם יש עתיד וכחול לבן יתאחדו שוב. במקרה כזה, תקבל המפלגה החדשה-ישנה 18 מנדטים – מנדט אחד פחות מאשר בריצה נפרדת.

גדעון סער לא רק שעקף את בנט במספר המנדטים אלא גם בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה.

על פי הסקר, האדם המתאים ביותר לעמוד בראשות הממשלה הוא בנימין נתניהו (38%). מייד אחריו סער עם 18%, לפיד עם 15%, בנט עם 13%.

לשאלה מי יתמודד הכי טוב עם האיום האיראני 47% השיבו נתניהו, וכל השאר נמצאים הרחק מאחור, כאשר סער רק עם 9%.

42% מעדיפים את נתניהו להתנהלות מול ממשל ביידן.

כאשר מדובר בסוגיית ההתאמה לטפל בקורונה, נתניהו עדיין מוביל, אך עם 30% – לעומת בנט שקרוב אליו עם 24%. סער רק 14%.

ומה הציבור חושב על המהלך של גדעון סער? 53% אמרו כי סער צדק כאשר עזב את הליכוד והודיע על הקמת מפלגה חדשה. 21% סברו שטעה. 26% לא יודעים. מבין מצביעי הליכוד הרוב – 48% – דווקא סבורים שטעה לעומת 28% שמצדיקים את המהלך.

בסקר, שנערך בקרב 525 איש, נמצא כי 46% מהציבור בעד בחירות. 37% מתנגדים, 17% לא יודעים. דווקא בקרב שתי המפלגות שבשלטון, הליכוד וכחול לבן, הרוב סבורים כי אין להקדים את הבחירות.

עוד בדק הסקר האם התרחיש, שכמעט הפך סביר, שלפיו תקום ממשלת מרכז-שמאל הנתמכת בידי הרשימה המשותפת מבחוץ, הוא ממשלה לגיטימית. 39% סבורים שכן, 49% חושבים שלא. 12% לא יודעים.

אולם כאשר בודקים אם ממשלת ימין בתמיכת ח”כ מנסור עבאס מבחוץ תהיה לגיטימית, רואים כי רק 33% סבורים כי ממשלה כזאת לגיטימית, כאשר מצביעי שמאל רבים, שסבורים כי השמאל יכול להקים ממשלה בתמיכת הרשימה המשותפת, חושבים כי ממשלת ימין הנשענת על רשימה ערבית אינה לגיטימית.

סקר מעריב: סער חוסם

סקר ‘מעריב’, שנערך על ידי מנחם לזר, מנהל פאנלס פוליטיקס, 48 שעות לאחר הכרזתו של ח”כ גדעון סער כי יקים מפלגה חדשה, מלמד כי הצטרפותם של הרמטכ”ל לשעבר גדי איזנקוט ושל ח”כ יפעת שאשא ביטון לרשימה בראשות סער –  תהפוך אותה לשנייה בגודלה, עם 21 מנדטים.

על פי הסקר, בתרחיש כזה הליכוד בראשות נתניהו עדיין מובילה עם 27 מנדטים. ימינה, בראשות נפתלי בנט, צונחת ל־15 מנדטים. יש עתיד־תל”ם, בראשות יאיר לפיד ומשה יעלון, יורדת ל־11 מנדטים, והרשימה המשותפת מקבלת בתרחיש כזה 12 מנדטים.

סער גם ‘שותה’ מנדטים מכחול לבן בראשות גנץ, שמתרסקת ל-6 מנדטים בלבד.

יתר המפלגות: ש”ס – 9 מנדטים, יהדות התורה – 7, ישראל ביתנו -7, מרצ – 5.

לא עוברות את אחוז החסימה: העבודה (1.0%), עוצמה יהודית (0.7%), גשר (0.7%) והבית היהודי (0.6%).

ללא איזנקוט ושאשא ביטון, סער יקבל 16 מנדטים וישתווה לימינה שמקבלת גם היא 16 מנדטים.

הליכוד תישאר עם 27 מנדטים.

היתר: יש עתיד־תל”ם – 13, הרשימה המשותפת – 12, ש”ס – 9, ישראל ביתנו – 8, יהדות התורה – 7, כחול לבן – 7, מרצ – 5.

אם איזנקוט יתמודד בנפרד, בראשות רשימה חדשה, הוא צפוי לקבל 4 מנדטים.

בשני התרחישים יכול סער להקים גוש חוסם לנתניהו, שימנה 60 מנדטים: עם ימינה, יש עתיד־תל”ם, ישראל ביתנו וכחול לבן.

בסקר השתתפו 539 חברים בפאנל המשיבים של Panel4All לביצוע מחקרים על גבי האינטרנט (פנייה נשלחה ל־3,112 חברים בפאנל). הסקר בוצע ב־9־10 בדצמבר, על מדגם מייצג של האוכלוסייה מגיל 18 ומעלה, יהודים וערבים. טעות הדגימה המרבית – 4.3%.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות