“צריך 90 יום, לא פחות”: מתחמי ‘הצבע וסע’ או פיצול יום הבחירות?
יו"ר הוועדה, ח"כ עפר שלח:
"יש לפעול לשנות את החקיקה ולאפשר הוספת כתובת שניה זה יימנע תנועה מיותרת של אנשים וצמצום החשש להדבקה"
ועדת הכנסת דנה היום (שלישי) בהצעת החוק לפיזור הכנסת שעברה בשבוע שעבר בקריאה טרומית.
יו”ר הוועדה ח”כ איתן גינזבורג אמר בדיון: “נראה שהקריאה הראשונה של החוק במליאה תהיה ביום רביעי, או יותר סביר – ביום שני”.
מה זה “מחירון רכב שיתופי”? כיצד יוצגו המחירים במחירון? כל הפרטים
צ’ט או טלפון: למה חברי ‘מכבי’ לא צריכים לרוץ למיון על כל דבר?
במקביל, הוועדה לענייני ביקורת המדינה בראשות ח”כ עפר שלח, קיימה היום ישיבה על היערכות לבחירות בתקופת הקורונה, בהשתתפות מנכ”לית ועדת הבחירות המרכזית, אורלי עדס.
יו”ר הוועדה, ח”כ עפר שלח: “מטרת הדיון היא להציף בעיות ולשים אותם על שולחן הכנסת כדי שאנחנו נוכל לפתור אותן בזמן הנכון. יש לפעול לשנות את החקיקה ולאפשר הוספת כתובת שניה זה יימנע תנועה מיותרת של אנשים וצמצום החשש להדבקה. יש בבחירות האלו אלמנטים של בריאות הציבור ואנו צריכים לדאוג לכך. עבודת ועדת הבחירות היא חיונית והיא הבסיס לאמון בדמוקרטיה. בארצות הברית יש אובדן אמון בעצם ההליך הדמוקרטי. אנחנו גם על הקו של להפוך את הבחירות לדה לגיטימציה. זה רוח עולמית מנשבת ועל כן, הוועדה תפעל ותיתן את הגיבוי הרחב ביותר לוועדת הבחירות המרכזית”.
עדס פרסה בפני חברי ועדת הביקורת את תרחישי הבחירות האפשריים – בצל קורונה, ובהם בחירות בעמדות “הצבע וסע”.
“לקראת בחירות בעידן הקורונה, עלתה הסוגיה האם לקיים יום בחירות אחד או יותר”, אמרה עדס. “אנחנו חושבים שניתן יהיה לקיים יום אחד, אבל צריך לדלל את העומסים בקלפיות. כל משימה נעמוד בה אך בתוך 90 יום לא פחות.
“נערך לאפשרות שלקראת יום הבחירות נצטרך להכין ערכות קלפי נוספות לחולים ומבודדים. עלינו לשמור על אוכלוסייה של מבוגרים ולכן בחנו הקמת קלפיות בבתי אבות ותוספת של 500 קלפיות כאלו.
“אנחנו עובדים על תכנית למתחמי ‘הצבע וסע’ עבור חולי קורונה ומבודדים. אנחנו מפתחים עמדת הצבעה שתבוא אל כלי הרכב והחולים לא יהיו בקרבת מקום של אנשים. מנסים להיפגש עם צוות משרד הבריאות בעניין על מנת לדעת מה נכון לעשות, אך כל הפגישות הן מבוטלות ואין לנו כל מענה.
“המספר של 50000 עובדי ועדת הבחירות יגדל בצורה משמעותית. גם לגביהם, אנחנו רוצים לבצע בדיקות לכולם כדי שלא יהיה לנו מצב שלא יהיו עובדים ביום הבחירות, אך גם לגבי זה, אין לנו מידע אם נוכל כי אין מענה ממשרד הבריאות.
“עלות של כל קלפי עם מזכיר אחד היא בסביבות 16000 שקלים. נוסף לכך יש עלויות מיגון, מחיצות וכו’. בהחלט נצטרך תוספת לתקציב אבל זה המחיר לבריאות הציבור. לא נרצה חלילה ש-14 יום אחרי הבחירות גרף החולים רק יעלה”.
סגן ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד”ר אודי קלינר, אמר בדיון שיש לבחון את נושא ההצבעה לחולים כיוון שלא ניתן לאפשר לאדם חולה להסתובב בחוץ ולכן חלופת ההצבעה באמצעות ‘דרייב אין’ כאשר יבוא לבד איננה אפשרית: “לא ניתן לתת לחולה לבוא לבד למתחם הצבעה בלי שידענו היכן הוא היה בדרך. ועדת הבחירות המרכזית צריכה להיערך למגיפה ולא להמתין כיוון שמדובר בנושא ידוע המונח מזה זמן רב ‘על השולחן’. צריך למצוא חלופות אחרות של הצבעה”.
מנכ”לית ועדת הבחירות המרכזית, הגיבה: “מי שקובע את הסדרי ההצבעה וכיצד תתבצע, זו הוועדה. זה לא הזמן למהפכות במודל עצמו של הבחירות. וזה גם לא ריאלי בכלל להקים מערך שלנו ללוות חולים ומבודדים בכל הארץ. משרד הבריאות לא יכול לתת הנחיות שלא יכולות להיות בביצוע”.
תגובות
אין תגובות