קבינט הקורונה התכנס היום (ראשון) ודן בשורה של נושאים, ובהם העוצר הלילי, סגירת המסחר בכל הארץ מדי יום ב-19:00, החמרת הקנסות, סגר לילי בערים כתומות ואדומות, והחמרת האכיפה.
סובלים ממחלות רקע? ייתכן ומגיע לכם הרבה כסף מהביטוח הלאומי
אלא שבתום 7 שעות, שהיו רוויות עימותים – הדיון הסתיים ללא החלטות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי היה דיון חשוב, והציע שהוא ושר הביטחון בני גנץ יקיימו מחר התייעצות ויביאו הצעת החלטה לקבינט הקורונה.
נתניהו הנחה בקבינט הקורונה את ראש המל”ל וגורמי המקצוע לגבש עד מחר הצעות נוספות למגבלות, “כדי שנוכל להמשיך ולפתוח את הכלכלה והחינוך באופן אחראי”.
שר הפנים אריה דרעי אמר בכעס: “כנראה שהשרים מיותרים פה. נסמיך את נתניהו וגנץ לקבל החלטה – ושהם יחליטו במקומנו”. אך לא נראה שנתניהו התרשם.
כשעתיים לאחר תחילת הדיון, הודיע נתניהו, בעקבת התנגדות הדרגים המקצועיים: “העוצר הלילי המלא בכל הארץ ירד מהפרק”, וביקש לדון על עוצר לילי שיוחל בערים האדומות והכתומות.
היועץ המשפטי לממשלה אמר בדיון, כי הטלת עוצר לילי בערים כתומות דורש שינוי חקיקה. הוא הוסיף, כי חיוב בדיקות קורונה במקצועות מסוימים, לפני הגעה לעבודה, דורש גם הוא שינוי שכזה.
כמו כן, נידונה החזרת כיתות ה’-ו’ ומסתמן שיש לה רוב בקבינט.
חברי קבינט המומחים, פרופ’ סגל ופרופ’ קלדרון, אמרו לשרים: “פתיחת מערכת החינוך לא העלתה כלל את התחלואה. סגירת מערכת החינוך פוגעת בבריאות הנפש של הילדים, מגבירה חרדות וגורמת נזק לבריאות”.
שר החינוך יואב גלנט אמר: “חודש אחרי חזרת הגנים – ב-99% מהגנים אין חולה אחד. שבועיים אחרי חזרת א’-ד’ – ב-90% מבתי הספר היסודיים אין אפילו חולה אחד”. גלנט מתעקש להביא את נושא החינוך להצבעה, אולם לבסוף גם החלטה זו נדחתה.
ראש הממשלה מסר הצהרה לציבור במהלך הדיון: “אנחנו בעיצומו של דיון חשוב ומעמיק בקבינט הקורונה וזה יימשך עוד שעות, מפני שהנושא מאוד מורכב. אני רוצה לוודא שאנחנו נמשיך לקבל את ההחלטות הנכונות, בהסכמה רחבה ככל האפשר, כדי לאפשר לנו לפתוח את הכלכלה ואת החינוך מבלי לסכן את החיים והבריאות של אזרחי ישראל.
“אנחנו הורדנו את התחלואה לאחת הרמות הנמוכות במערב, ואני לא מתכוון לוותר על זה בהינף יד. אני צריך את שיתוף הפעולה שלכם, אזרחי ישראל”.
“רפיסות האכיפה תוביל לכישלון”
בתוך כך, צוות הברומטר, המייעץ למטה המאבק בקורונה, קיים שתי ישיבות בימים האחרונים והמליץ שלא לנקוט בהקלות נוספות כל עוד מקדם ההדבקה לא יורד מ-1.
יצוין, שה-R במגזר הכללי עמד הבוקר על 1.04.
המומחים ציינו: “אכיפת הסגרים בערים האדומות המעטות הנמצאות בסגר חלקית ביותר. רפיסות האכיפה תוביל לכישלון המהלך כולו”.
בראש הצוות עומד פרופ’ רן בליצר מקופת החולים כללית וחברים בו פרופ’ חגי לוין, פרופ’ נדב דוידוביץ’, פרופ’ שוקי שמר, ד”ר דורית ניצן ומומחים נוספים.
המומחים הציעו להמשיך בקביעת יעדים ריאליים לבלימת התחלואה, זאת גם במחיר של פתיחה איטית ולא שלמה של המשק.
קבינט המומחים המליץ כי על כל פעולה שמגדילה את מקדם ההדבקה (פתיחת כיתות נוספות, מסחר או מסעדות) יש לבצע פעולות שיורידו את ה-R כמו שיפור בטיפול במוקדי התפרצות, שיפור קטיעת שרשרות ההדבקה, הגברת האכיפה של אירועים המוניים ועוד.
המומחים תבעו לשפר את מניעת ההתקהלויות והזהירו כי ללא אכיפה של הנושא “ייכשל המאמץ הלאומי כולו”.
המומחים ציינו: “לא סביר שמדינה שמסוגלת לסכל אירועים ביטחוניים באופן הרמטי אינה מסוגלת לנהל מעקב, הרתעה, מניעה וסיכול של אירועי התקהלות המונית בכלל אמצעי הפיקוח, השיטור והמודיעין”.