רגע לפני שהוא חוזר לניהול ‘איכילוב'” הממונה על המאבק בקורונה היוצא, פרופ’ רוני גמזו, ערך הערב (חמישי) תדריך אחרון – אחרי שלושה חודשים בתפקיד.
חברת נתיב נדל”ן חוגגת 30 • ואיך אתם מרוויחים הטבות שלא יחזרו?
גמזו דיבר על הצעדים שקידם: “יש משרד בריאות אבל לא משרד קורונה ואנחנו יצרנו משרד קורונה. מדינת ישראל איננה אחידה, יש גוונים רבים של החברה ולכן הקמנו דסק חרדי, כללי וערבי. זה היה קריטי להצלחה”.
לדבריו, אחד הדברים החשובים ביותר הוא השיח עם הציבור.
“לאורך כל התקופה שהובלתי יחד עם ממשלת ישראל את המאבק הקורונה נהגתי תמיד לדבר עם הציבור ולתת כל הזמן תמונת מצב. זה אירוע מורכב ולא פשוט גם לאנשי המקצוע, החשיבות הגדולה היא לתת הסברים ולענות על שאלות”.
גמזו עקץ את מקבלי ההחלטות: “מי שחושב שאפשר לנהל את המגיפה מלמעלה ולא מלמטה לא מבין קורונה. ההתפרצות מתחילה מרחוב ומשכונה – שם צריך לדעת מה קורה”.
גמזו התייחס לביקורות על מודל הרמזור שלו: “הרמזור לא נכשל. הוא חי ומונע התפרצויות. אנחנו יודעים לקבוע על כל עיר, יישוב ואפילו שכונה שצריכה להיכנס לסגר. כל דבר במדינת ישראל עובד על פי הרמזור, הנוסחה חכמה והיא בודקת גם את שיעור הבדיקות החיוביות וגם את התחלואה החבויה. זה מודל רגיש וחכם, הרשויות המקומיות רוצות להיות ירוקות. גם אם הרמזור לא קובע כרגע מסחר או חינוך – כולם רוצים להיות ירוקים”.
הממונה היוצא אמר עוד, כי “היו שיקולים פוליטיים בנושא הקנסות. פה ושם קרה ששיקולים פוליטיים גברו על המקצועיים. כשלך יש שיקול מקצועי שאתה מאמין בו, למשל פתיחת מערכת החינוך בערים אדומות, אמרתי שעל זה אני לא מוותר ונאבק על זה. ככה לדעתי צריך לפעול, יש מקרים פחות אדומים שנמצאים על הגבול”.
לגבי מצב בדיקות הקורונה אמר: “היום יש לנו יכולת לבצע 115 אלף בדיקות קורונה ביום. זה הנתון הגבוה ביותר בעולם ביחס לאוכלוסיה. צריך להשתמש בזה – זה מודיעין שכל יום שלא משתמשים בו הוא מתבזבז. מקדם ההדבקה גדל כשלא בודקים מספיק. ריבוי בדיקות זה השכפ”צ של הקורונה.
“אני ממליץ לעשות שימוש נרחב בבדיקות, יש לנו תקציב מוכן לתמרץ רשויות מקומיות בסכומים של עד 20 מיליון שקלים. זה סוכם עם האוצר והשלטון המקומי”.