מלחמת ההסברה של נתניהו נגד האו”ם: “חמאס אחראי להרג בעזה”

שמוליק קרסיק
|
י' אב התשע"ד / 06.08.2014 20:36
למרות ירי הרקטות מתוך מתקני אונר”א בעזה והירי על ישראל מתוך בנייני מגורים, מזכ”ל האו”ם לא מתבלבל – ודורש: “לחקור את פשעי המלחמה של ישראל”‬ • נתניהו פתח במלחמת הסברה: כינס מסיבת עיתונאים לכתבים הזרים והציג סרטונים המעידים על פעילות חמאס באזורים שהותקפו: “נסביר לתקשורת בעולם שחמאס אשם בהרס”

אל מול הביקורת של הקהילה הבינלאומית, ובראש מזכ”ל האו”ם שתקף את ישראל על פעולתה ברצועת עזה, כינס הערב (רביעי) ראש הממשלה בנימין נתניהו מסיבת עיתונאים לכתבים הזרים, הפנה אצבע מאשימה אל עבר חמאס כמי שאחראי להרג בעזה, והציג דיווחים של כתבים זרים שפעלו בתוך הרצועה – כעדות למה שהתרחש.

נתניהו ניצב בפני הכתבים והחל להציג בזה אחר זה סרטונים המעידים על פעילות חמאס.

“אנו משקיעים עכשיו מאמץ גדול להסביר לעולם שמי שאחראי להרג ולהרס של תושבי עזה הוא החמאס”, אמר נתניהו בפתח המצגת, “ולכן ביקשתי להיפגש עם נציגי התקשורת הבינלאומית כדי להסביר את צדקת דרכה של ישראל. רק עכשיו, כשכתבים זרים יוצאים החוצה, מתאפשר להם לשדר את האמת שחמאס מנע מהם להפיץ.

“במשך השנים האחרונות חפר חמאס מערכת של מנהרות במטרה לבצע פיגועים נגד אזרחי ישראל. יצאנו מהשטח רק לאחר שצה”ל וידא שמערך המנהרות הושמד. חמאס בנה גם מערך רקטות שנועד לפגיעה המונית באזרחי ישראל. ‘כיפת ברזל’, יחד עם משמעת הברזל של אזרחי ישראל, מנעה את המהלך הזה.

נתניהו המשיך: “צה”ל נמצא בשטח בכוחות מתוגברים כדי לתת מענה לכל תרחיש. סביב יישובי עוטף עזה יישארו כוחות שלא היו שם לפני המבצע ,וזאת כדי לתת הגנה טובה יותר לתושבי האזור. מצבם הביטחוני של תושבי האזור הוא טוב יותר ובטוח יותר מזה שהיה לפני המבצע”.

קודם לכן תקף מזכ”ל האו”ם, באן קי מון, את ישראל בחריפות, במהלך דיון על המאמצים להפסקת האש בין ישראל לחמאס בעצרת הכללית של האו”ם. הדיון זומן באופן בהול בידי מדינות הליגה הערבית.

“ההרג ההמוני וההרס העצום בעזה זעזעו את העולם וביישו אותו”, הטיף המזכ,ל. “יש לסיים את מעגל הסבל חסר ההיגיון שגורם הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

“מה שמסמל אולי את הזוועות בעזה יותר מכל הוא ההפגזות החוזרות ונשנות של מתקני האו”ם, שהיוו מקום מקלט לתושבים שהתבקשו לעזוב”, טען מזכ”ל האו”ם. “ההתקפות האלה מקוממות, בלתי מקובלות ובלתי מוצדקות. היו מקרים בהם נשק אוכסן בבניינים נטושים. התקפות נגד מתקני האו”ם, כמו גם הפרות אחרות של החוק הבינלאומי, צריכות להיחקר במהרה.

“נבנה את הרצועה שוב, אך זו חייבת להיות הפעם האחרונה”, אמר. “זה חייב להיפסק עכשיו. יש לשוב לשולחן הדיונים”.

באן ציין, כי האו”ם מבין את זכותה של ישראל להגן על עצמה מפני הרקטות של חמאס, אך “הזוועות שהתחוללו נגד תושבי עזה” לדבריו, מעלות שאלות רציניות לגבי התייחסותם של חיילי צה”ל לחוק הבינלאומי המחייב הבחנה בין אזרחים לחמושים.

עם סיום דבריו של המזכ”ל, דיברו שורה של נואמים ובראשם השגריר הישראלי  רון פרושאור והמשקיף הפלסטיני ריאד מנסור.

מנסור יצא נגד “המעשים הברבריים” של ישראל במהלך המבצע, וקרא לקהילה הבינלאומית לתמוך בהפסקת אש בת קיימא על בסיס המתווה המצרי. עם זאת, הבהיר: “לא יכול להיות שלום ללא צדק. לא ננוח עד שהאחראים יובאו לדין”.

פרושאור דיבר אחריו, ואמר: “אני לא אופתע אם תועבר היום החלטה, לפיה מנהרות הטרור היו פשוט ‘מערכות השקיה’. העולם חזה במשמעות האמיתית של הפסקות האש – ישראל מפסיקה, וחמאס פותח באש”.

פרושאור חזר על דבריו כי בשנת 2005 ישראל נסגה מעזה ו”קיוותה כי יווצר שם מודל לעתיד”, אולם חמאס “הפך את הרצועה לכן שיגור”. לדבריו, מעורבות חמאס בממשלת האחדות הפלסטינית אינה מקובלת על הדעת. “זה כמו שדאעש יהיה חבר בממשלת עיראק”, אמר.

שורת דוברים ממדינות ערב, האיחוד האירופי ומדינות נוספות נשאו דברים לאחר מכן. נציג האיחוד האירופי הבהיר כי הוא עומד לצד ישראל ותומך בזכותה להגנה עצמית, אך הבהיר כי יש להבטיח את זכויותיהם של הפלסטינים.

הנציגה האמריקנית הבהירה: “אין להשתמש במתקנים אזרחיים למטרות צבאיים, כולל אחסון נשק. שום מדינה לא יכולה לקבל מתקפות כמו אלה שחמאס ביצע נגד ישראל”.