נלחצים מהצום? טיפים: כך תתכוננו מראש ותעברו את יום כיפור בשלום

יוני גרין
10 באוקטובר 2024   
צילום: 
שאטרסטוק

צום יום כיפור נמשך 25 שעות שבמהלכן הגוף מאבד משקל עקב התייבשות ודילול מאגרי פחמימות, אך לא דילול מאגרי השומן.

לכן חשוב מאוד להיערך אליו מראש, ולא רק לפני היום עצמו.

מיטל עזר תזונאית קלינית וספורט, יועצת תזונה בחברת הרבלייף, מעניקה טיפים ועצות כיצד לעבור את הצום ללא הרגשת כבדות, סחרחורות וכאבי ראש.

כושר:

כושר חיוני לאורך השנה, אך לא מומלץ לבצע פעילות גופנית עצימה יום לפני צום. פעילות גופנית מגבירה את קצב חילוף החומרים ואת הרעב במהלך היום למחרת, לכן אם צמים תכננו את האימונים כך שלא תתאמנו יום לפני הצום.

שתייה:

הקושי המרכזי בצום הוא הצמא שגורם לעיתים לכאבי ראש ולתסמינים נוספים של התייבשות קלה. מומלץ כמובן להרבות בשתייה תמיד, אומנם ההכנה הקריטית יום לפני הצום, כדי להיות במצב רווי. הכמות היא לפחות ליטר וחצי מים ליום, בנוסף לתוספת שתייה במידה ועובדים ו/או נמצאים בחוץ ובתנועה.

ניתן להשתמש בתרכיז משקה אלוורה של הרבלייף על מנת לעודד צריכת נוזלים. כמו כן, מומלץ להפחית בהדרגה את צריכת הקפאין בכדי להתחיל תהליך הדרגתי של גמילה מקפאין ובכך להימנע מכאבי ראש ועצבנות במהלך הצום.

תזונה:

מומלץ לאכול ארוחות קטנות המכילות פחמימות, (לחם, אורז, תפו"א, שיבולת שועל וכדומה) ומפוזרות לאורך היום. המטרה היא למלא מאגרי פחמימות כמה שניתן במהלך כל היום לא רק בארוחה המפסקת.

ניתן להשתמש גם בשייקים עם פירות ושיבולת שועל בבוקר וחטיף חלבון של חברת הרבלייף המשלבים בתוכם גם פחמימות כארוחות ביניים.

מה לאכול או לא לאכול בסעודת היום של ערב כיפור:

מה מומלץ לאכול:

לשלב פחמימות מורכבות, בעלות אינדקס גליקמי נמוך, אשר פירוקן איטי אשר מעלות במתינות את רמות הסוכר בדם. למשל - אורז מלא, קינואה, פסטה מחיטה מלאה וקטניות כמו גרגרי חומוס, עדשים, שעועית וכדומה. רצוי לשלב חלבונים התורמים לתחושת השובע לאורך זמן כמו: בשר, עוף, דג, סויה, קטניות לצמחונים וכדומה. לשלב סיבים תזונתיים, בעיקר סיבים מסיסים, המאטים את קצב פירוק המזון וכך תורמים לתחושת שובע לאורך זמן, אלה נמצאים בפירות, ירקות, קטניות יבשות, שיבולת שועל ואגוזים.

מה לא לאכול:

רצוי להימנע מאוכל מתובל מאוד, חריף או מלוח המגבירים את הצורך לשתות. כמו גם, מומלץ להימנע ממשקאות מתוקים המעלים את רמות הסוכר במהירות וכתגובה גורמים לעלייה באינסולין ולרעב.

[גלריה]

 צילום: שאטרסטוק

הידיעה שאחרי הביס האחרון כבר לא נוכל לאכול במשך 25 שעות היא מחשבה מחבלת, שגורמת לפחד ולהגזמה באכילה. לארוחה המפסקת אין השפעות ארוכות טווח על תחושת השובע.

להיפך, לסיים ארוחה בתחושת כבדות מקשה על המשך הצום ומגבירה לרוב את הצורך בנוזלים. חשוב לאכול עד שובע נעים ולא ל"התפוצץ".

מוצאי הצום:

ראשית, חשוב לדאוג למאזן הנוזלים ולהתחיל בשתייה, זה הזמן לשלב פחמימות ולמלא מחדש את המאגרים. מומלץ לשלב שתייה ופחמימה פשוטה המתפרקת מהר ומעלה את רמות הסוכר לדוגמא: פרי, פירות יבשים, עוגייה וכדומה.

לאחר מכן, מומלץ להתחיל לאכול בהדרגה על מנת לא להעמיס על הקיבה. בכל מקרה הארוחה לאחר הצום צריכה להיות קלה לדוגמא, מרק ירקות עשיר עם אטריות ועוף או סלט, ביצה, גבינה ולחם.

• הטיפים באדיבות הרבלייף
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Descoperă cele mai bune trucuri de viață, rețete delicioase și articole utile despre grădinărit pe site-ul nostru. Află cum poți să-ți faci viața mai ușoară, să gătești preparate delicioase și să ai un grădină frumoasă. Fii gata să descoperi cele mai interesante și practice sfaturi care îți vor schimba viața în bine! De ce nu se înroșesc roșiile pe Salată senzațională fără maioneză: rețetă Cum să înțelegi că soția ta Valul de cafea în cloud: TikTok s-a transformat Cum să faci murături Secretele unui Care este mai sănătos: morcovii sau sucul de morcovi? Nutriționiștii Descoperiți cele mai bune trucuri pentru gospodărie, rețete delicioase și sfaturi utile pentru grădinărit pe site-ul nostru! Aici veți găsi informații practice și sfaturi pentru a vă simplifica viața de zi cu zi. Indiferent dacă doriți să învățați cum să gătiți cele mai bune mâncăruri sau să aveți un grădina frumoasă și roditoare, suntem aici pentru a vă ajuta. Vă promitem că veți găsi tot ce aveți nevoie pentru a vă transforma casa și grădina într-un loc minunat. Nu ratați șansa de a descoperi secretele unei vieți mai bune!