‘סלאם עליכום, שלום’: הסכם שלום היסטורי בין ישראל והאמירויות

יוני גרין
|
כ"ו אלול התש"פ / 15.09.2020 18:32
על מדשאות הבית הלבן נחתם הסכם השלום בין ישראל לאמירויות ו’הצהרת שלום’ עם בחריין • טראמפ: “ישראל האמירויות ובחריין יחליפו שגרירים, יקימו שגרירויות ויעבדו ביחד לביטחון. הם יעבדו ביחד – הם חברים” • נתניהו: “בואו נשים את הציניות בצד ונרגיש את משק כנפי ההיסטוריה”

חודש אחרי שהוכרז על הנורמליזציה בין ישראל ואיחוד האמירויות התייצבו הערב (שלישי) על המדשאה הדרומית בבית הלבן ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא ארה”ב דונלד טראמפ ונציגים בכירים מהאמירויות וחתמו על הסכם שלום.

האקדמיה לחרדים: זו הסיבה שכולם נוהרים ללמוד תואר יוקרתי מהבית

לקראת הטקס הגיעו ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה לבית הלבן, שם התקבלו בחגיגיות על ידי הנשיא טראמפ ורעייתו.

“ישראל מקבלת יותר מהכל שלום”, הצהיר טראמפ, “איחוד האמירויות היא אומה עוצמתית באזור. היה חשוב שהם יהיו הראשונים. עוד עמים רבים ילכו בדרך הזו. זה שלום אמיתי ולכן הדבר המרכזי שישראל מרוויחה מההסכם הוא שלום”.

הוא הוסיף:  “אנחנו מדברים עם חמש מדינות נוספות. איחוד האמירויות היתה הראשונה ובחריין אחריה וכאמור יהיו עוד מדינות. נמאס להן מהמצב הנוכחי ותראו בקרוב עוד מדינות מתקרבות לישראל. יהיה שלום במזרח התיכון”.

בתשובה לשאלה על המצב מול איראן והקשר בין העימות עם איראן להסכם – אמר טראמפ: “יש עכשיו ארבע מדינות ערביות שמכירות בישראל ומדינות נוספות יצטרפו, בין היתר בגלל איראן. אנחנו צריכים לחכות לראות מה יהיה בבחירות ואחר כך נעשה עסקה טובה יותר מהקודמת עם איראן”.

ראש הממשלה הודה לטראמפ על המילים החמות ואמר: “ישראל לא מרגישה מבודדת. יש לנו ידידות בכל העולם וארה”ב היא הידידה הגדולה ביותר”.

טראמפ: “ישראל הכי פחות מבודדת מאשר אי פעם”.

נתניהו הוסיף: “יש מדינות נוספות שמחכות להיכנס להסכמי השלום, ישראל לא מרגישה מבודדת כלל. היא מגיעה להישגים הדיפלומטיים הגדולים ביותר בהיסטוריה שלה. אני מקווה שכולם ישנו את דעתם ויצטרפו למעגל השלום. יש לי כבוד גדול למדינות שעשו את הצעד הזה והתקדמו”.

השגרירה בפועל של סודאן בארה”ב הגיעה לטקס השלום בבית הלבן.

הנשיא טראמפ אמר בטקס החתימה ההיסטורי: “אנחנו מציגים לכם מזרח תיכון חדש. זו המוטיבציה של האנשים כאן, לעשות צעד גדול לעתיד חדש – לחיות ביחד בשגשוג ושלום”.

הנשיא טראמפ שיבח את הצדדים על ההסכם: “זמן ממושך מדי האיזור נמצא בסכסוכים. החתימה היום היא מסלול חדש בהיסטוריה. אנחנו נמצאים כאן היום כדי לשנות את ההיסטוריה. אחרי שנים של מחלוקות, הודות לאומץ של מנהיגי שלוש המדינות אנחנו פוסעים לקראת עתיד שבו אנשים מכל הדתות חיים יחד בשגשוג ושלום.

“בהיסטוריה של ישראל עד היום היו רק שני הסכמי שלום עם מדינות ערביות, השגנו שניים נוספים בחודש אחד ויהיו עוד כאלה בקרוב. ישראל, איחוד האמירויות ובחריין יקימו שגרירויות, ישתפו פעולה ויעבדו יחד בתחומים רבים כחברים. ‘הסכם אברהם’ פותח בפני מוסלמים ברחבי העולם את האפשרות להתפלל במסגד אל אקצה”.

לדבריו, “הסכמים אלה ישרתו ויהוו בסיס לשלום נרחב במזרח התיכון. אני מברך אתכם על ההישג האדיר הזה. במשך דורות במזרח התיכון היו תקועים בגלל עוינות, מלחמות, שפיכות דמים ושקרים.

“יש שקר גדול לפיו היהודים והמוסלמים אויבים ושונאים ומסגד אל אקצה נמצא תחת מתקפה. השקרים הללו הזינו יריבות בין מוסלמים ויהודים בכל רחבי העולם. ההסכם מוכיח שאומות העולם יכולות להשתחרר מכבלי העבר ולהבטיח את העתיד. אני מקווה שיהיו עוד רבים שיצטרפו למנהיגים האמיצים הללו”.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בטקס: “היום הזה טומן בתוכו אופק חודש. במשך אלפי שנים העם היהודי מתפלל לשלום. במשך עשורים מדינת ישראל מתפללת לשלום ולכן היום הזה אנו מלאים בהכרת טובה. אני אסיר תודה לך הנשיא טראמפ על המנהיגות ההחלטית שלך. עמדת לצד ישראל ללא עוררין מול הממשל בטהרן. תיווכת בשלום ההיסטורי שעליו אנחנו חותמים היום, שיש לו תמיכה נרחבת בישראל, בארה”ב ובעולם כולו”.

נתניהו הודה לשרי החוץ של האמירויות ובחריין על ש”צירפו את כל בני אברהם ביחד”, כלשונו.

הוא פנה לעמים שמנהיגיהם חותמים על ההסכם ואמר, ‘סלאם עליכום, שלום’.

“שמעתם מהנשיא שכבר עומדים אצלו בתור מדינות נוספות. הדבר הזה לא היה נתפס במשך שנים והיום הוא מציאותי. תושבי ישראל יודעים היטב את מחיר המלחמה. גם אני יודע. נפצעתי בקרב, חבר שלי מת בזרועותיי ואחי יוני נפל במהלך שחרור בני ערובה באנטבה. הצער של הוריי על מותו של יוני לא פג עד יומם האחרון.

במשך שנים כשאני בא לנחם משפחות שכולות וקורבנות טרור אני מזהה את אותו צער. לכן אני נרגש להיות כאן היום. אלה שנושאים על גופם את צריבת המלחמה מרגישים הכי טוב את השלום. המהלך הנוכחי יכול לסיים את הקונפליקט הערבי אחת ולתמיד”.

לדבריו, השלום החדש יוביל לשיתופי פעולה במגוון תחומים, כולל המאבק בנגיף הקורונה. “בואו נשים את הציניות בצד היום ונרגיש את משק כנפי ההיסטוריה. השלום עליו נחתום היום – יישאר לנצח. עוצמה מביאה שלנו. הוא סיים בציטוט מספק תהילים: ‘ה’ עוז לעמו יתן, ה’ יברך את עמו בשלום’. השבוע הזה נחגוג את ראש השנה ולשנה החדשה אנחנו מביאים איתנו ברכה של ידידות, תקווה ושלום”,

גורם במשלחת הישראלית אמר בתדרוך לכתבים, כי ההסכם עם האמירויות יוגדר באופן רשמי כ’הסכם שלום’ ואילו הצהרת הכוונות שתיחתם עם בחריין תוגדר כ’הצהרת שלום’.

לאחר החתימות ינאמו הנשיא טראמפ, ראש הממשלה נתניהו ושר החוץ האמירתי.

ראש הממשלה צפוי לשאת נאום באנגלית ולשלב מילים בערבית.

נשיא ארה”ב דולנד טראמפ התראיין לרשת הטלוויזיה פוקס ניוז שעות ספורות לפני חתימת ההסכם ואמר: “אני עושה היום עסקה גדולה עם ישראל ואיחוד האמירויות ומועמד על כך לפרס נובל. אף אחד לא חשב שאני אוכל לעשות את זה”.

מוקדם יותר היום התחוללה דרמה במשלחת הישראלית לאחר שהתברר כי ראש הממשלה אינו מוסמך לחתום על הסכם השלום עם איחוד האמירויות – אלא רק שר החוץ גבי אשכנזי, שנשאר בארץ.

העניין נפתר לאחר שאשכנזי נתן ייפוי כוח לנתניהו, אחרי שראה את הנוסח הסופי של ההסכם והובהר שהוא יאושרר ויכנס לתוקף רק לאחר האישור בממשלה.