הישראלים מרוצים מנתניהו, אבל סבורים שאף צד לא ניצח

מנתוני סקר 'הארץ' עולה: רוב גורף סבור ש'צוק איתן' הסתיים ב"תיקו" • הרוב מאמינים: מטרות המבצע הושגו באופן חלקי • למרות זאת נתוני שביעות הרצון מנתניהו, יעלון וגנץ "נדירים": 83 אחוז שבעי רצון מגנץ ו-77 אחוז מרוצים מנתניהו ויעלון
נחמן גור
י' אב התשע"ד / 06.08.2014 09:17

מנתוני סקר ‘הארץ’, שנערך אמש (שלישי) בקרב כלל הציבור, עולה שרוב גורף מבין הנשאלים היה מסכם את המערכה בת החודש במלה אחת: “תיקו”.

הסקר נערך על ידי חברת ‘דיאלוג’, בפיקוחו של פרופ’ קמיל פוקס מאוניברסיטת תל אביב, והוא בדק את עמדות הציבור באשר לאופן סיומו של המבצע, נכון להיום.

לפי הסקר, 51% סבורים כי אף אחד מהצדדים לא ניצח, 36% השיבו כי ישראל ניצחה ו-6% טוענים כי החמאס הוא זה שניצח.

56% מהנשאלים סבורים כי מטרות המבצע שקבע הדרג המדיני – חיסול מנהרות הטרור ופגיעה קשה בחמאס – הושגו רק חלקית על-ידי צה”ל. 26 אחוזים סבורים כי מטרות המבצע הושגו במלואן, ואילו 13% שמטרות המבצע לא הושגו כלל.

הסקר בדק גם האם בעקבות המבצע היית רוצה שישראל תפעל לחיזוקו של אבו מאזן ותחדש את המו”מ?

53 אחוזים השיבו כי היו רוצים כך, לעומת 37 אחוזים שלא רוצים בכך.

הנתונים הללו, טוען הארץ, מצביעים במידה רבה על סימני בגרות והבנת המרחב, בקרב המדגם המייצג שבסקר. הישראלים יודעים שבסופו של כל מבצע, ובסיומה של כל מלחמה, טמון זרע הפורענות של הסיבוב הבא. 

דווקא על רקע תחושת החמצמצות מהישגי המבצע, נתוני שביעות הרצון מנתניהו, יעלון וגנץ, הם, כפי שמגדיר זאת  יוסי ורטר, הפרשן הפוליטי של ‘הארץ’, “נדירים”: 83 אחוזי שביעות הרצון מגנץ אינם מפתיעים, אולם גם נתניהו ויעלון נהנים מ-77 אחוזי שביעות רצון.

וכך עולה מהסקר על השאלה איך היית מסכם את תפקודם של ראש הממשלה, שר הבטחון והרמטכ”ל בימי המבצע:  

באשר לתפקודו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, 33% סבורים שהוא היה מצויין, 44% סבורים שהוא היה טוב, 12% סבורים שהוא היה לא כל כך טוב, ו-8% סבורים שהוא היה גרוע.

באשר לתפקודו של שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, 33% סבורים שהוא היה מצויין, 43% סבורים שהוא היה טוב, 9% סבורים שהוא היה לא כל כך טוב, ו-6% סבורים שהוא היה גרוע.

באשר לתפקודו של הרמטכ”ל, רא”ל בני גנץ, 53% סבורים שהוא היה מצויין, 30% סבורים שהוא היה טוב, 7% סבורים שהוא היה לא כל כך טוב, ו-3% סבורים שהוא היה גרוע.

לכאורה, יש כאן סתירה. אם המבצע אינו כזה להיט בעיני רוב הנשאלים, מדוע השלישיה שניהלה אותו זוכה לשיעור תמיכה מוחץ שכזה?

ורטר מציג שני הסברים אפשריים:

“1. נתניהו ויעלון, הפוליטיקאים שבחבורה, מקבלים באופן אוטומטי גיבוי ממחנה המרכז-שמאל, שרצה בסיום המערכה ולא התלהב מכיבוש עזה או “מיטוט” החמאס. את יתרת התמיכה, הם מקבלים מבוחרי המחנה שלהם, הימין, ששמח על המכה הקשה שקיבלו העזתים, רואה בנתניהו את יעלון את מנהיגיו ואין לו עניין להסיר חוצנו מהם.

2. אם בשבועות או בחודשים הקרובים הירי יתחדש, וישראל תיראה כמי שהושפלה בדיעבד, הנתונים האישיים יהפכו להיות דומים יותר לאלה המתייחסים למבצע עצמו. כלומר, הציבור ממתין לראות כיצד יתגלגלו הדברים ומה יקרה בשטח. בינתיים, הוא מביע אמון גורף בהנהגה המדינית-ביטחונית שלו.

מתבקשת ההשוואה עם אהוד אולמרט בתום מלחמת לבנון השנייה. הוא הואשם אז בפזיזות, בשיקול דעת לא ראוי, בנמהרות. הוא איבד במהרה את כל מחנה המרכז-שמאל וכמובן שגם את הימין. נתניהו, שפעל בסך הכול בשיקול דעת ונראה כמי שמנהל את העניינים בקור רוח ובלי להתפתות לשטויות, זוכה להערכה משני המחנות”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות