קבינט הקורונה אישר הערב (ראשון) את ‘מתווה הרמזור’ של פרופ’ רוני גמזו. המתווה ייכנס לתוקף ב-6.9.20.
איך הוא הצליח לעשות תואר יוקרתי בלי מכינה ותנאי סף? הסוד בפנים
המתווה כולל קביעת מגבלות לטיפול בהתפשטות נגיף הקורונה, בהתאם לסיווג של רשויות מקומיות בארץ לארבע רמות – אדומה, כתומה, צהובה וירוקה.
בהתאם לרמזור, יגובשו כלי סיוע מותאמים עבור כל רשות בהיבטי הסברה, אכיפה, בניית מערכות מידע, סיוע בקטיעת שרשראות הדבקה וסיוע סוציאלי.
לפי המתווה החדש, כל רשות מקומית תקבל ציון בין 0 ל-10 לפי המשתנים הבאים: מספר החולים החדשים בשבוע ל-10,000 תושבים, שיעור הבדיקות החיוביות בכל רשות בשבוע, קצב גידול מספר החולים החדשים בכל רשות מקומית בשבוע.
אחת לשבועיים, על סמך ממוצע הנתונים של כל רשות בשבוע הקודם, ייקבע הסיווג של אותה רשות באופן הבא: רשות שממוצע ציוניה יהיה מעל 7.5, תוגדר אזור אדום; רשות שממוצע ציוניה יהיה בין 6 ל-7.5, תוגדר אזור כתום; רשות שממוצע ציוניה יהיה בין 4.5 ל-6, תוגדר אזור צהוב; רשות שממוצע ציוניה יהיה מתחת ל-4.5, תוגדר אזור ירוק.
מהי התקהלות המותרת בהתאם לרמזור?
באזור “אדום”: – מספר האנשים לא יעלה על 20 אנשים בשטח פתוח ועל 10 אנשים במבנה.
באזור “כתום”:
• בשטח פתוח – התקהלות עד 50 איש.
• בשטח פתוח של מקום ציבורי או עסקי – לא יותר מ-40% מהתפוסה המרבית המותרת לפי רישיון העסק. אם אין תפוסה מירבית – לא יותר מאדם ל-4 מ”ר, והכל עד 50 איש לכל היותר.
• במבנה – התקהלות עד 25 איש.
• במבנה של מקום ציבורי או עסקי – לא יותר מ-20% מהתפוסה המרבית המותרת לפי רישיון העסק, ואם אין תפוסה מרבית – לא יותר מאדם ל-4 מ”ר, והכל עד 25 איש לכל היותר.
באזור “צהוב”:
• בשטח פתוח – התקהלות עד 100 איש.
• בשטח פתוח של מקום ציבורי או עסקי – לא יותר מ-60% מהתפוסה המרבית המותרת לפי רישיון העסק, ואם אין תפוסה מרבית – לא יותר מאדם ל-4 מ”ר, והכל עד 100 איש לכל היותר.
• במבנה – התקהלות עד 50 איש. במבנה של מקום ציבורי או עסקי – לא יותר מ-40% מהתפוסה המרבית המותרת לפי רישיון העסק, ואם אין תפוסה מרבית – לא יותר מאדם ל-4 מ”ר, והכל עד 50 איש לכל היותר.
באזור “ירוק”:
• בשטח פתוח: התקהלות עד 250 איש.
• בשטח פתוח של מקום ציבורי או עסקי – לא יותר מ-80% מהתפוסה המרבית המותרת לפי רישיון העסק, ואם אין תפוסה מרבית – לא יותר מאדם ל-4 מ”ר, והכל עד 250 איש לכל היותר.
• במבנה – התקהלות עד 100 איש.
• במבנה של מקום ציבורי או עסקי – לא יותר מ-60% מהתפוסה המרבית המותרת לפי רישיון העסק, ואם אין תפוסה מרבית – לא יותר מאדם ל-4 מ”ר, והכל עד 100 איש לכל היותר.
מספר השוהים בתחומים המפורטים כאן, ייקבעו בהסדרה נפרדת ולא במתווה הרמזור: פעילות מסגרות רווחה; הסדרת פעילות מערכת החינוך; פעילות התחבורה הציבורית והתעופה; פעילות מקומות עבודה, למעט לעניין קבלת קהל; תנאי התפוסה בשמורות טבע, גנים לאומיים, אתרי מורשת והמקומות הקדושים, מוזיאונים, קניונים; אירועים מאורגנים, בישיבה וללא מזון; חנויות למכירת מזון, מוצרי היגיינה ובית מרקחת.
קיום תפילות בחודש אלול ובחגי תשרי
התקנות מסדירות לזמן מוגבל את אופן קיום התפילות המתקיימות בחודש אלול ובחגי תשרי, בשל חשיבות התפילות במועדים אלה.
בתקופת חגי תשרי ניתן יהיה לקיים תפילה במקום בשטח פתוח, בחלוקה למתחמים נפרדים, כך שבכל מתחם ישהו קבוצות קבועות של 20 אנשים לכל היותר, ובלבד שיתקיימו התנאים לשמירת בריאות הציבור.
התנאים בהם יש לעמוד הם שמירת מרחק של 2 מטרים לפחות בין מתחם למתחם; סימון כל מתחם בסימון פיזי כגון חבל או סרט; הושבה בקבוצות קבועות, ובהושבת אנשים שאינם גרים באותו המקום יישמר מרחק של 2 מטרים, ככל הניתן ולכל הפחות, כיסא ריק ביניהם; מינוי ממונה קורונה למקום וכן סדרנים לשמירת החלוקה למתחמים וההושבה בקבוצות.
במקום שמספר השוהים הכולל בו עולה על 250, יש להעביר תשריט מפורט של המקום והחלוקה למתחמים לאישור מראש של הרשות המקומית ולשכת הבריאות המחוזית.
בנוסף, ניתן לקיים תפילה במבנה ששטחו עולה על 40 מ”ר בכפוף לתנאים המפורטים בתפוסה מרבית השווה לתפוסה המרבית המותרת למבנה בהתאם למודל הרמזור לפי האזור, כשהיא מוכפלת ב-2 ובמספר הכניסות למקום, ובלבד שהתפוסה המרבית לא תעלה על יחס של אדם ל- 4 מטרים רבועים ועל 1,000 אנשים סך הכול – בבתי כנסת ענקיים, כמו של ויז’ניץ למשל.
אולם לעניין מבנה ששטחו עולה על 240 מ”ר המצוי באזור אדום, יתווספו לתפוסה המרבית כאמור 10 אנשים – אם למבנה כניסה אחת, ו-20 אנשים – אם למבנה יותר מכניסה אחת.
התנאים לקיום תפילה במבנה כאמור הם: הושבה במתחמים בקבוצות קבועות, ולכל קבוצה יוקצה פתח כניסה; בהושבת אנשים שאינם גרים באותו מקום יישמר ביניהם מרחק של 2 מטרים, ככל הניתן, ולכל הפחות, מרחק של שני כסאות ביניהם; סימון כל מתחם על ידי מחיצות קשיחות או ניילון, כך שלא יתאפשר מעבר בין מתחם למתחם; שמירת מרחק של 2 מטרים לפחות בין מתחם למתחם; מינוי ממונה קורונה למקום שיהיה אחראי להסדרת כניסת המתפללים והתנאים הנדרשים; הצבת שלט בכניסה למבנה שבו יצוין גודל המבנה, מספר השוהים המותר ושם ממונה הקורונה;
במקום שמספר השוהים הכולל בו עולה על 250, יש להעביר תשריט מפורט של המקום והחלוקה למתחמים לאישור מראש של הרשות המקומית ולשכת הבריאות המחוזית.
ומה קורה באירוע מאורגן לציבור?
בנוסף להחלת מודל הרמזור, התקנות מסדירות קיום אירוע מאורגן הנערך במקום ציבורי או עסקי בשטח פתוח בלבד, וללא מזון באירוע, ובכפוף לקיום כל אלה:
ישיבה במקומות מסומנים, בהושבה של אנשים שאינם גרים באותו מקום נשמר מרחק של שני מטרים ולכל הפחות כיסא ריק ביניהם, ללא הגשת מזון, המקום מחולק למתחמים של 20 אנשים לכל היותר ובין מתחם למתחם נשמר מרחק של 2 מטרים לפחות, יש סימון פיזי בין המתחמים, מינוי ממונה קורונה למקום וכן סדרנים לשמירת החלוקה למתחמים.
מספר השוהים באירוע יהיה בהתאם למודל הרמזור ולסיווג האזור. עם זאת, במקום המצוי באזור ירוק או צהוב ניתן לאשר קיום אירוע שמספר השוהים בו גבוה מכך, לאחר שהרשות בחנה ומצאה שהתקיימו התנאים שבהוראות המנהל. במקרה זה תוכל הרשות לאשר אירוע בהשתתפות של עד 500 איש. מעבר ל-500 איש יש צורך בנוסף גם באישור מנכ”ל משרד הבריאות ובהתאם לתנאים אותם יציב.
כמו כן מסדיר התיקון מגבלות התקהלות למבנה סגור שיש בו כמה כניסות נפרדות ומתקיימים אירועים בהושבה בלבד וללא הגשת מזון.
התפוסה המירבית המותרת תהיה בהתאם למגבלת ההתקהלות למבנה לפי מודל הרמזור כשהיא מוכפלת במספר הכניסות למקום ולא יותר משיעור התפוסה המותר באותו אזור לעסק שקבועה לו תפוסה מירבית או יחס של אדם ל- 4 מ”ר אם לא קבועה לו תפוסה כאמור, ולא יותר מ- 1,000 אנשים סך הכל, והכל תוך חלוקה לקפסולות, כאשר בכל קםסולה ישהו אנשים שנכנסו מאותה כניסה בלבד.
התיקון מוסיף כי בקניון, מוזיאון, שמורת טבע, גן לאומי, אתר מורשת ומקום מהמקומות הקדושים – מספר השוהים לא יעלה על יחס של אדם לכל 7 מטרים רבועים משטח המקום וכי בחנות למכירת מוצרי מזון או מוצרי היגיינה ובבית מרקחת – מספר השוהים לא יעלה על יחס של אדם לכל 7 מטרים רבועים משטח המקום או על התפוסה המרבית המותרת כמפורט במודל הרמזור לפי המקל מביניהם.
הפעלת גן אירועים באזור צהוב או ירוק
מחזיק או מפעיל של גן אירועים באזור צהוב או באזור ירוק יפעילו בהתאם להוראות המנהל ולא יקיים אירועים בהשתתפות של מעל ל-100 אנשים, למעט עובדי גן האירועים ונותני שירותים ויקיים אירועים בשטח פתוח בלבד, בהושבה בלבד וללא ריקודים.
צוותי יישום והיגוי – ותקנות מיוחדות
לצורך יישום תכנית הרמזור הוחלט על הקמת צוות בין משרדי בראשות משרד הבריאות ובהשתתפות משרדי ראש הממשלה, האוצר, הפנים, הביטחון, הכלכלה, המטה לביטחון לאומי, בנק ישראל ונציג מטעם ממונה הקורונה הלאומי.
תפקיד הצוות יהיה לקבוע את אופן יישום המדד בנוגע לאזורים גיאוגרפיים בעלי מאפייני גודל יחודיים הדורשים תיקון סטטיסטי. בין היתר, יישובים בתוך מועצות אזוריות. כמו כן הצוות יהיה רשאי לקבוע את אופן יישום המדד בנסיבות מיוחדות ובתנאים שיקבע.
צוות נוסף שיקום הוא צוות היגוי בראשות מנכ”ל משרד הפנים, ובהשתתפות נציגי משרדי הבריאות, ראש הממשלה, הביטחון, האוצר, הרווחה, המטה לביטחון לאומי, פיקוד העורף, משטרת ישראל, ונציג מטעם ממונה הקורונה הלאומי, ובהתייעצות עם השלטון המקומי. צוות זה יגבש את תכנית כלי הסיוע לרשויות המקומיות, לביצוע תפקידיהן על פי דין, בהתאמה לכל סוג של אזור. בין השאר, בהיבטים הבאים: הסברה, אכיפה, סיוע בקטיעת שרשראות הדבקה, כלי סיוע לתושבים.
כחלק מהחלטת הממשלה על תכנית הרמזור הוחלט להתקין תקנות לקביעת מגבלות ותנאים להתמודדות עם הקורונה.
תקנה אחת מעגנת את מודל הרמזור לצד תיקונים נוספים – לתקנות הגבלת הפעילות.
תקנה שניה קובעת כי מודל הרמזור והתקנות שלצידו יכנסו לתוקף ביום 6.9.2020, במטרה לאפשר זמן היערכות מתאים לכלל הגורמים הרלבנטיים ובליווי הסברה מתאימה. בהתאם לכך הוחלט על הארכת תוקפן של התקנות הקיימות היום, ללא שינוי, עד ליום 5.9.2020.
קבינט הקורונה אישר עוד הערב את תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה.
מטרת התקנות שבנדון, לקבוע ולהסדיר את ההגבלות על פעילות מוסדות לימוד אלה: גני ילדים, בתי ספר יסודיים, בתי ספר על-יסודיים, מוסדות חינוך מיוחד, קונסרבטוריונים ומוסדות לתלמידים מחוננים, וזאת מכוח חוק סמכויות מיוחדות, ובכך להחליף את ההוראות שעוסקות במוסדות אלה בצו הגבלת מוסדות חינוך.
התקנות יובאו לאישור ועדת חוק חוקה ומשפט של הכנסת כאמור בחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש. ככל שלא תתקבל החלטה של ועדת הכנסת בתוך 24 שעות מהמועד שהוגש לה לעניין אישור התקנות, יפורסמו התקנות ברשומות.