זה היה חופש מאתגר. לא פשוט היה למצוא אטרקציות להעסיק בהם את הקטנטנים, תחת מגבלות ימי הקורונה, אבל הם עמדו במשימה בכבוד.
זו האוניברסיטה שמאפשרת לכם ללמוד מכל מקום ובכל זמן שנח לכם
אבל תשמעו מה קרה למשפחה חרדית המתגוררת ביישוב חרדי. האבא אברך. את יום האתמול הם הקדישו לילד בן ה-8.
“אחרי טיולים שערכנו לכל המשפחה, תוך שאנחנו מתאימים את אופי הפעילויות גם לקטנים, הפעם החלטנו שהם יישארו בבית, ורק הגדול ייצא איתי”, מספר האבא בשיחה עם חרדים 10.
את שעות הבוקר הקדישו ללימוד משותף, בצהרים יצאו לכיוון המג’רסה – ערוץ נחל הממוקם בשמורת הטבע הבטיחה, בצפון הכינרת.
בסביבות השעה 15:00 סיימו את התור המשתרך, וניצבו מול השומר.
נרשמתם באתר? – הוא שאל.
האבא כחכך בגרונו, לא בטוח אם הבין מה זה ‘אתר’, ובטח שאין לו גישה לדבר הזה. “לא ידענו שצריך להירשם”, השיב.
השומר הניד בראשו ועבר לבאים בתור.
מה לא אמר האב, כדי לנסות לשכנע? הוא אפילו הסכים לשלם “פי 4”, רק שלא לראות את פניו המאוכזבים של בנו בן ה-8. אבל כמו לדבר לקיר.
הוא החל לחפור, הבין מה צריך לעשות כדי להיכנס, וביקש מבן משפחה לנסות לעזור לו עם גישה “לאתר”. הלה ניסה, אבל התשובה שהתקבלה הייתה שכבר אזל.
“השעה הייתה כבר די מאוחרת, ניסינו להירשם גם לבאניאס, שנמצא במקום לא רחוק וחישבנו שנצליח להגיע עד לשעות הסגירה, אבל גם שם היה כבר מלא. בקיצור, הלך היום, הלכה התוכנית, חזרנו הביתה עם ילד מאוכזב”.
ושאלתו הכל כך מוצדקת, הייתה רועמת: “איך אני אמור לדעת שיש כללים לפיהם פתאום צריך להירשם? אצלי בבית אין אתרים, אין אפילו שבועונים, גם לא ‘יתד נאמן’. מאיפה בדיוק אני אמור לדעת על השינויים הללו?”
שאלה מצוינת.
חרדים 10 פנה לרשות הטבע והגנים כדי לנסות ולהבין.
הנה התשובה שקיבלנו:
“רשות הטבע והגנים פתחה לציבור באישור משרד הבריאות את שמורות הטבע והגנים הלאומיים עם התאמות למצב הקורונה הכוללות רישום לאתרים באתר אינטרנט ומכסות לכל גן לאומי.
“הנושא פורסם בכלי התקשורת ובכלים הדיגיטליים של רשות הטבע והגנים לציבור. מרבית המבקרים מגיעים לאחר הזמנה מראש.
“כמו כן ניתן להתקשר למוקד רשות הטבע והגנים או לאתר לפני תכנון הטיול או בבוקר היציאה לטיול ולבדוק האם יש מקום מבעוד מועד כאשר מדובר בגן לאומי.
“שמורות הטבע פתוחות ולא דורשות רישום מראש. במקרה בו הגיע מבקר והמכסה אינה מלאה ניתן להכניס אותו. בתקופה זאת האחריות לשמירה על טיול בטוח הנה אחריות משותפת וזאת על מנת לשמור על אתרי הטבע פתוחים לציבור”.
חזרנו אל האב. לדבריו, השומר לא אמר לו שניתן להירשם גם בטלפון, אבל לא זה העניין המרכזי. הוא מצא הרי גישה ובכל זאת נתקע.
המשכתי והקשיתי מול הדוברת. איך יהודי שאין לו אמצעים דיגיטליים ולא קורא יומונים או שבועונים אמור לדעת על כל זה? האם פרסמתם בלוחות המודעות בריכוזים החרדיים?
“הוא יכול לבדוק לפני שהוא יוצא לטייל בטלפון, רבים מתקשרים לבדוק”, ענתה לי. “זה שיש קורונה ומשרד הבריאות סגר את האתרים היה בכל אמצעי התקשורת אין אדם שלא יודע שזה המצב”.
‘אין אדם שלא יודע’? – תמהתי בפניה.
הנה, פנה אלינו יהודי שממש לא ידע, העמיס רכב, תכנן טיול – ונתקע בפתח.
‘הוא יכול לבדוק בטלפון’? – אילו רק ידע שהוא צריך לבדוק! אבל איך יידע?
המשכתי והקשיתי: האם פרסמתם בלוחות המודעות בריכוזים החרדיים?
היא, בשלה. “זה שיש קורונה והכניסה לאתרים היא עם מכסות זה מפורסם על ידינו ועל ידי משרד הבריאות. אנחנו פרסמנו הודעה לכלי התקשורת על הצורך להירשם מראש ועל הפתיחה ובנוסף המנכ”ל שלנו התראיין בנושא אשלח לך. ההודעה הופצה גם ל- (כאן מנתה בפניי כלי תקשורת דתיים לאומיים, אתרי אינטרנט חרדיים, אפילו ‘יתד’ לא נכלל ברשימה שלה, אבל יתכן שפורסם שם, לא בדקתי. מה הבעיה למלא את לוחות המודעות, אותן קורא כל תושב, במודעה מתאימה?)
“במקרה שהגיע אדם ויש מקום אנחנו כן נותנים להיכנס למרות שלא הזמין אבל אנחנו מחויבים לשמור על בריאות המבקרים והמכסות”, היא המשיכה להרצות בפניי את השקפת עולמה באשר לכללי רשות הטבע והגנים בתקופת קורונה.
‘במידה שיש מקום’, אבל במקרה דנן, לא היה. אז יפה וטוב ש”אנחנו מחויבים לשמור על בריאות המבקרים והמכסות’, כולנו מחויבים אגב, מהי הבעיה ליידע את האזרחים שאין ברשותם גישה לאמצעים אלקטרוניים וכלי תקשורת חדשניים?
תליתם שלטים? – אני לא מוותרת.
“לא, אלא אם כן המערכות (האתרים, העיתונים – ש.ר.) עשו זאת. ככזה כשדוברת רשות הטבע והגנים סבורה שאתרים או עיתונים יתלו פלקטים על לוחות מודעות..
בשורה התחתונה: הציבור החרדי הולך וגדל, ועדיין, בשנת 2020, דובר ברשות ממשלתית לא מעודכן שלחלק נכבד מהציבור החרדי אין גישה לאמצעים מודרניים.
אפילו במשרד הבריאות למדו (על בשרם ועל בשרנו) לשלוח רכבים עם רמקולים כדי לעדכן את החרדים אודות הקורונה ונזקיה.
ובינתיים, אם אתם חרדים ולא נחשפתם לפרסומים, שתדעו: אל תתארגנו עם תיק, ממתקים וילדים כדי לצאת לאתרי רשות הטבע והגנים בטרם נרשמתם. תמצאו לכם חבר שיעשה את זה עבורכם.