20% מהמיילדות חלו בקורונה ו’מעייני הישועה’ לא עדכן 200 יולדות

10 אנשי צוות בבית החולים 'מעיני הישועה' בב"ב נמצאו חיוביים לנגיף הקורונה • השערורייה: קרוב ל-200 יולדות שהיו עימן במגע לא עודכנו • כתב בריאות: "בית החולים פעל בצורה שערורייתית - היולדות אמורות להיות מודעות" • מנהל ביה"ח: "לא עדכנתי על חולי הקורונה בצוות כי הייתי עסוק"
חרדים 10
כ' תמוז התש"פ / 12.07.2020 10:35

תחקיר מיוחד של רדיו 103fm חשף הבוקר (ראשון) כי בימים האחרונים התגלו בחדר היולדות בבית החולים ‘מעייני הישועה’ בבני ברק לפחות 10 אנשי צוות שחולים בקורונה – שמונה מיילדות, רופאה אחת, ואיש צוות סיוע.

איך תהיה תוכניתן, פרמדיק או מפיק מולטימדיה בלי להשקיע שקל?

אולם, בית החולים בחר לשמור לעצמו את המידע הזה ולא עדכן את למעלה מ-200 היולדות שייתכן שהיו במגע עם הצוות. עד אמש, ככל הידוע, לא הודיעו דבר ליולדות שייתכן שהיו עימן במגע, והפרטים של היולדות הללו הועברו למשרד הבריאות

מדובר בהתפרצות נרחבת של המחלה בחדר הלידה שבו עובדות 50 מיילדות. על פי התחקיר, קרוב ל-20% מהן נדבקו. מדובר במיילדות שככל הנראה לא הקפידו על על מיגון הרמטי.

בראיון לתוכנית ‘שבע-תשע’ עם גולן יוכפז וענת דוידוב, אמר המנהל הרפואי של בית החולים, פרופ’ מוטי רביד, כי לא עסק בעדכון הציבור במקרה מכיוון שהיה עסוק בעומס בבית החולים. לטענתו, הדבר לא נעשה במזיד וכי הדבקות קורות באופן תדיר בכל בתי החולים. “זה לא כמו לטפל בחולה שאתה יכול לשמור איזשהו מרחק ואף אחד לא נמצא מאחורי זכוכית וכולם מסתכנים כל יום – אז מגיעה להם מילה טובה”.

מדובר במחלקת יולדות וותיקה מאוד ועמוסה מאוד. רבות מן היולדות שמגיעות למחלקה הן תושבות בני ברק והאזור, שמעדיפות ללדת בבית החולים המקומי, שמקפיד על ההלכה, ובו נערכות מידי חודש קרוב ל-1,000 לידות. כ-30 לידות מידי יום.

לטענת הנהלת בית החולים, חלק מהמיילדות נדבקו, ככל הנראה, מיולדות חולות שאושפזו באגף הקורונה של חדר הלידה – מיילדות שלא הקפידו ככל הנראה על מיגון הרמטי. מיילדות אחרות ואנשי צוות נדבקו ככל הנראה בתוך בית החולים, ובאו במגע עם יולדות במחלקה הרגילה של חדר הלידה.

במסגרת תחקיר 103fm, טלפנה תחקירנית בסוף השבוע אל בית החולים כמה פעמים, על מנת להבין האם המקום בטוח מקורונה. העובדות שענו לשיחה הזו, ולשיחות נוספות שבוצעו על ידי תחקירנים במהלך הסופ”ש, לא רמזו על האירועים.

כך נשמעה השיחה:

נציגת בית החולים: “תבואי לפה, נפנק אותך”.

תחקירנית 103fm: “מבחינת כמות של בנות בחדר, יש צפיפות?”

נציגת בית החולים: “כרגע אנחנו ממש משתדלות להרחיק יולדות אחת מהשנייה”.

תחקירנית 103fm: “מבחינת הקורונה שקט? הכול בסדר?”

נציגת בית החולים: “רגוע כן”.

תחקירנית 103fm: “אני מאוד חוששת”.

נציגת בית החולים: “את לא צריכה לחשוש מקורונה, יש אגף מיוחד לקורונה ואין שום מגע יד אדם ליולדות ואין חשש. אם יש יולדת שחשודה לקורונה נמצאת באגף, לא בחדר הלידה. במקום אחר, זה כאילו 2 מחלקות שונות. תבואי והכול טוב, אין דבר כזה. היולדות הבריאות נמצאות במחלקה לבד והיולדות שחשודות נמצאות לא באותו מקום, אל תדאגי. תבואי, בשמחה, מחכים לך. המיילדות כולן מקסימות, כולן עברו בדיקה, כולן ברוך השם בסדר, כל המיילדות נבדקו”.

בעקבות ההתפרצות בחדר הלידה, הוזעק ביום שישי לבית החולים פרופסור יהודה כרמלי, מנהל המרכזי הארצי למניעת זיהומים במשרד הבריאות, הוא ביקש להבין מי נדבק, מתי, ועם מי בא במגע.

הנהלת בית החולים התבקשה להעביר לידי המשרד רשימה של כמאתיים יולדות שייתכן שבאו במגע עם הצוות שנמצא חיובי לקורונה.

באותו יום, כשהתחקירנית טילפנה שוב אל בית החולים, ושאלה האם חלק מהצוות הרפואי נדבק בימים האחרונים, היא קיבלה תשובה מתחמקת.

כך נשמעה השיחה:

תחקירנית 103fm: “אין אף יולדות עם קורונה?”

נציגת בית החולים: “תקשיבי לי, חד משמעית אין יולדות שיש להן אפילו חשד לקורונה שנמצאות בחדר לידה רגיל, אין מצב כזה. חשד לקורונה יולדות באגף אחר לגמרי בכלל, לא בחדר הלידה”.

תחקירנית 103fm: “מבחינת המיילדות?”

נציגת בית החולים: “כשיש יולדת עם חשד לקורונה מיילדת ייעודית הולכת למקום הזה ומטפלת רק בחשד לקורונה, לא נכנסת לחדר לידה עד שלא מסתיימת הלידה, מתרחצת ומחליפה בגדים, אין לך מה לדאוג”.

תחקירנית 103fm: “אין?”

נציגת בית החולים: “אין לנו כרגע אף אחד”.

תחקירנית 103fm: “כרגע? היו לכם?”

נציגת בית החולים: “אני לא יודעת, יכול להיות, כמו בכל מקום. כרגע כל המיילדות שעובדות בריאות ושלמות, ומי שחולה יוצאת מהסידור כמו בכל בית חולים”.

תחקירנית 103fm: “יש או אין? אני לא מבינה”.

נציגת בית החולים: “קודם כל כרגע אין אף אחד, כל המיילדות שעובדות בריאות ועברו מבדקים”.

כדי לסבר את האוזן – לפני כחודש אובחנו שתי מיילדות בבית החולים הלל יפה בחדרה כחולות קורונה. הסיפור פורסם מיידית בכלי התקשורת, ובית החולים לא הסתיר מידע. בגלל המקרה המדובר, 41 אנשי צוות מהמרכז הרפואי הוצאו לבידוד בגלל שתי מיילדות. במקרה שלנו – הנהלת בית החולים “מעייני הישועה” ומשרד הבריאות לא חשבו שיש צורך לדווח על האירוע.

בית החולים אף מצהיר באתר האינטרנט שלו: “המקום הבטוח ביותר ללדת בו הוא ב’מעייני הישועה’, אשר החליט להציב את נושא בטיחות המטופלים ובטיחות הצוות בראש סדר העדיפויות”.

בתגובה לפרסום התחקיר, שוחחו גולן יוכפז וענת דוידוב עם רן רזניק, כתב הבריאות של ‘ישראל היום’, שטען כי מקרי ההידבקויות בבתי החולים הם נפוצים מאד בימים אלו, אולם טען כי חובת בית החולים לעדכן את משרד הבריאות וכי מדובר ב”מקרה חריג המוני מאוד, ומסוכן במיוחד”.

רזניק אמר: “השקיפות והמידע לציבור הוא קריטי בכלל וכאן גם בית החולים לא הוציא הודעה וגם משרד הבריאות לא הוציא הודעה – זו חובה להוציא הודעה ואי אפשר להתחיל להסביר כמה זה קריטי”. הוא הוסיף: “הם פעלו בצורה שערורייתית כיוון שלא פירסמו בעצמן. היולדות אמורות להיות מודעות לכך”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות