מפעל ‘ת.מ.מ’ . מפעל המזון הכשר הגדול בעולם המכין מזון למטוסים, לא פועל כבר כמה חודשים בשל סגירת השמיים בעקבות משבר הקורונה. בשל כך, 530 מעובדיו, ובהם כ-200 מתושבי לוד ורמלה כשחלק גדול מהם תושבי שיכון חב”ד בלוד – הוצאו לחל”ת ועומדים בפני סכנת פיטורין.
ביום חמישי הפגינו העובדים מחוץ למפעל, חברת בת של אל על, הממוקם בנתב”ג, אבל בפנים שממה: אין אוכל, אין טיסות, הקונדיטוריה מיותמת וקנקני הקפה ריקים. כך נראה כעת המקום שבתקופה המקבילה אשתקד, הוכנו בו 40 אלף ארוחות ביום.
אחד מעובדי המפעל, יוסי פראג’ תושב שכונת חב”ד עובד ב’ת.מ.מ.’ 12 שנה. אומר לחרדים 10: “אני, כמו עובדים רבים אחרים, שרובם בעלי משפחות גדולות וכולם בבית, מתקיים היום מקצבת אבטלה של 4500 שקלים בחודש. וזה לא פשוט כשיש לך משפחה עם שלושה ילדים ולא ברור מה יהיה.
“גדלתי בתמ”מ שהיא כמו הבית שלי, וההרגשה היא שנשארנו יתומים. אנחנו חיים במשך שנים ממשכורת מינימום ועכשיו גם את זה רוצים לקחת מאיתנו. אין אף אחד בממשלה שעוזר לנו”.
דנה יעקובי, עובדת במפעל שהוצאה לחל”ת בחודש מארס, הרוויחה בין 7,000 ל-8,000 שקלים בחודש – עבודה קשה, אבל מספקת. אלא שכעת היא בחל”ת ועם 5,000 השקלים שהיא מקבלת, זה בלתי אפשרי לחיות. “אני רוצה לעבוד, אני רוצה להתפרנס בכבוד, לא רוצה להיות מוכרת ברווחה, לא רוצה”, אמרה לחדשות 13. “למה אני צריכה שהמדינה תתמוך בי אם אני יכולה לתמוך בעצמי?”
צילום: באדיבות המצלם
ליד דנה עמדה בהפגנה שמחה, בת 52, והיא זועקת את אותה הזעקה בדיוק: “אני 31 שנה עובדת ב’ת.מ.מ’ – זו לא רק עבודה, זה הבית שלנו. גידלתי את הילדים שלי שם. כולם התגייסו, עבדו ב’ת.מ.מ.’ בחופש. אף פעם לא האמנו ולא חשבנו שיקרה דבר כזה. מה אני עושה אחרי 31 שנה?”.
שמחה ממש לא מבקשת תרומות ולא מבקשת עזרה כספית מהמדינה. עד היום היא בעצמה הייתה זאת שתורמת. עכשיו היא רק מבקשת בפשטות: תנו לי לחזור לעבוד.
העובדים דורשים כי ייפתחו בפניהם אפיקים חדשים. “אנחנו יכולים להכין אוכל למשרד הבטחון, לקשישים בבתי אבות, לחינוך, קייטנות, למוסדות”, אומרת מנהיגת העובדים. “מפעל המזון הכשר הגדול בעולם ואנחנו רוצים שיפתחו לנו כאן הזדמנויות”.