שר הבריאות יולי אדלשטיין מסר הערב (ראשון) הצהרה לכלי התקשורת והשיב לשאלות עיתונאים לאור הזינוק במספר חולי הקורונה בישראל.
בפתח דבריו הכריז אדלשטיין:
“אנחנו נמצאים בתחילתו של גל תחלואה שני. מן היום הראשון החלטתי לא להיות הסמן הימני, ולקבל את כל ההחלטות בהילקח בחשבון הן את צרכי הבריאות והן את צרכי המשק והכלכלי. פעלתי, יחד עם השרים הרלוונטיים, לפתיחת גני האירועים, אירועי התרבות, התחבורה הציבורית ועוד. אך הדגשתי כל הזמן, שאם לא נשמור בקפדנות על כל ההנחיות נגיע גם למצב של סגירה.
לצערי, לא מספיק הקשיבו. הובלתי מהלך של הגברת אכיפה משמעותית. נקודת המוצא שלי היא שמי שלא מקשיב להנחיות – מזיק לא רק לעצמו, ולא רק לסביבתו. הוא עלול להזיק למשק כולו”.
אדלשטיין סיפר כי הציג לקבינט הקורונה את המתווה של משרד הבריאות להתמודדות עם נגיף הקורונה. “ההמלצות כמובן לא נעימות, אך הן מחויבות המציאות, על מנת לטפל בנגיף בשלב זה ולא להגיע למצב של סגר כולל על המשק. משמעות סגר שכזה הוא נזק כלכלי אדיר מימדים לכל בית בישראל. המטרה שלנו היא מקסימום תועלת במינימום נזק”.
שר הבריאות פירט את המתווה:
“אחרי מחשבות רבות והתייעצות עם אנשי מקצוע בתוך ומחוץ למשרד הגענו לכלל הסכמה שזהו המתווה הנכון לעת הזאת:
• הגבלה לאירועים דתיים כמו חתונות, ברי מצווה וברית מילה. אני מבקש להדגיש בנקודה הזאת: אין לי כוונה לפגוע באולמות ובגני האירועים. כפי שהודיע גם ראש הממשלה – על משרד האוצר יהיה לשפות אותם על ההפסדים הכספיים שייגרמו להם. הדרישות האלה שלהם מוצדקות.
• הגבלה בבתי כנסת.
• הגבלת התקהלות.
• קיום בחינות במוסדות להשכלה גבוהה מרחוק ללא צורך להגיע פיזית, באופן שימנע הדבקה המונית של סטודנטים, מרצים ובני משפחותיהם.
• עבודה מהבית בשירות הציבורי והמלצה לעבודה בקפסולות למגזר הפרטי. אני מדגיש – בשלב זה אין לנו כוונה לכפות דבר על עסקים פרטיים, אלא להמליץ להם על הדרך בה יגנו על עובדיהם ועל לקוחותיהם”.
לטענת השר אדלשטיין, קיימת תחרות פופוליסטית מי יותר מזלזל בצורך להיזהר מהקורונה. “היו שטענו שלא צריך להיבהל מהמספרים. היו שהאשימו אותי ביצירת היסטריה. קל לייצר שיח פופוליסטי כדי לזכות בעוד נקודת זכות אצל מאן דהוא. קל, אבל מסוכן.
“בהנחה שכולנו מאמינים שמדובר בקורונה ולא בהמצאה שמישהו המציא – אין עד עכשיו אדם אחד שנתן לי מתווה טוב יותר להתמודדות. ביקשתי מהשרים בדיון לא רק לבקר, אלא להציע אלטרנטיבה. דבר אחד אני לא מוכן לקבל. אני שומע את הגישה שאומרת: מה אתם עושים פאניקה, אז ימותו כמה קשישים! כל מי שאפילו בסתר לבו חושב מחשבה כזאת – שידמיין את סבא וסבתא שלו בין אותם קשישים.
הוא ביקש מכלי התקשורת לפרסם לציבור רק את הנתונים המגיעים ממשרד הבריאות: “יש לי גם בקשה אליכם, כלי התקשורת: מחשבה רבה מושקעת בהנגשת מספרי התחלואה לציבור מתוך כוונה לייצר שקיפות מרבית. אני מודע לרצון שלכם להביא לציבור חישוב מספרים של יממה שלמה. ובכל זאת אני מרשה לעצמי לבקש מכם – היצמדו לנתוני משרד הבריאות המתעדכנים שלוש פעמים ביום. פרסום חישובים אחרים גורמים להטעיה ולבלבול הציבור, ואני מבקש מכם להימנע מכך.
“לסיום, אני פונה לציבור: בואו נהפוך חלום למציאות. חלמנו שנוכל לחבק את הסבא והסבתא, חלמנו שנוכל לצאת לחופשה בחו”ל. זה לא בלתי אפשרי. אם נדע לשמור על ההנחיות ולהיזהר – הדברים האלה שנשמעים כרגע כחלום רחוק – יכולים להפוך למציאות”.
במענה לשאלה על הטלת סגרים על המגזר החרדי אמר השר: “אני דוחה בשאט נפש כל רמז לכך שמתייחסים לאוכלוסיות השונות בצורה שונה”.
שר הבריאות ומנכ”ל המשרד חזי לוי סירבו לחזור בהם מההחלטה על הסגר באלעד.
במהלך מסיבת עיתונאים אמר השר כי הם “עם יד על הדופק, אם יהיו שינויים בתחלואה בעיר לפני יום רביעי, נשנה את ההחלטה”.
בתוך כך, בגץ דחה על הסף את עתירת עיריית אלעד נגד הכרזת כל העיר כאזור מוגבל.