הקהילה במרוקו בקשיים: 16 יהודים נפטרו במגיפה, בהם התורם המרכזי

הקהילה היהודית במרוקו נפגעה כלכלית במשבר הקורונה • יו"ר ועדת העלייה דוד ביטן: "עלינו לבדוק כיצד לסייע, לפעול מידית להקמת מקבצי-דיור לעולים העתידיים"
אריה ריבקינד
א' תמוז התש"פ / 23.06.2020 16:46

ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות ערכה היום (שלישי) דיון דחוף במצבה של הקהילה היהודית במרוקו, בעקבות משבר הקורונה.

לדברי יו”ר הוועדה ח”כ דוד ביטן התורם המרכזי של הקהילה נפטר מהמחלה, ולכן הקהילה נקלעה לקשיים.

“עלינו לבדוק כיצד לסייע. הקהילות הקטנות, בנות כמה אלפי יהודים בלבד, לא מסוגלות להחזיק את עצמן כלכלית בעקבות המשבר. כל השנים הקהילות תמכו במדינת ישראל – והגיעה העת שהמדינה תתמוך כעת בהן. אפנה לממשלה ולסוכנות להקים קרן, בה כל צד ייתן מחצית הסכום – ונסייע לקהילות אלו. הכרחי כי במינהל האוכלוסין תהיה כתובת ברורה למשפחות בארץ ולאזרחים ישראליים בחו”ל לגבי הגעתם לארץ, ושל קרוביהם שאינם עדיין אזרחים”, אמר ביטן.

ביטן קרא לפעול מידית להקמת מקבצי-דיור לעולים העתידיים ממרוקו, ומרכזי תעסוקה לדוברי צרפתית.

שר הכלכלה עמיר פרץ הבהיר כי הדיון בוועדה הוא מסר לכל העולם היהודי: אנחנו נחפש כל דרך כדי לסייע לכם.

“הקהילה במרוקו היא ייחודית, ומחויבות גדולה למדינת ישראל, עם קשר עמוק למלך ולארץ מושבם. המגפה הנוכחית גרמה לפטירת דמויות מרכזיות וחשובות, תורמות ומשפיעות בקהילה, ביניהם קרובי משפחתי”.

השר המקשר בין הממשלה לכנסת דוד אמסלם, הוסיף את מצוקתם של הקהילות בדרום-אמריקה, בעיקר במימון החינוך היהודי המקומי, והדגיש את מחויבות המדינה לסייע להחזקת תחום זה.

“אובדנו של ארי פרץ איש חסד שתרם כה רבות לקהילה ולמוסדות תורה בכל העולם, הוא קשה וגרם הלם לכל מכיריו. טרגדיה בלתי נתפסת”, אמר. “כל כך כואב היה לראות את ההלוויות בזום, כאשר אפילו מניין לא יכול היה ללוות את הנפטרים”.

לדברי סיוון רהב מאיר, כתבת חדשות 12 שמלווה את מצוקת הקהילה, הכתבה האחרונה על הקהילה גררה גל תגובות אדיר ממרוקו, מהארץ ומכל העולם – “כיוון שהיא הזכירה את הגעגוע, את הקשר המיוחד, את הזהות שנגעה כל כך עמוק בכל כך הרבה אנשים. פוטנציאל העצום של המדינה להיות עכשיו התומכת והמסייעת לקהילות הקטנות – ולהביא מהם לעלייה לארץ. זו מדינה יהודית והיא מדינתם למרות שטרם עלו, והם אינם אזרחים”.

היא הציעה חינוך יהודי מהארץ בזום לקהילות בגולה – בשפתם.

לפי יעקב חגואל, סגן וממלא-מקום יו”ר ההסתדרות הציונית, משבר הקורונה מכה בכל הקהילות – מלווה באנטישמיות ומשבר כלכלי, ובעתיד הקרוב גם ערכי וחינוכי: בגלל הקשיים הכלכליים יסגרו בתי ספר יהודיים, וממילא אחוזי ההתבוללות יעלו משמעותית. “ההסתדרות הציונית מוציאה היום 200 מורים-שליחים לקהילות, ואם נוכל לשלוח בשנה הבאה אלף – זה יהיה החיזוק המשמעותי ביותר שנוכל לתת”, אמר.

לדברי אריאל דיפורטו, מנהלת אגף העלייה בסוכנות, במרוקו נותרו כ-1,500 יהודים בלבד, רובם בקזבלנקה, ומיעוטם במרקש, אגאדיר, פאס וראבאט.

16 יהודים נפטרו, מתוך 230 מתים במרוקו כולה. המלך יצא מגדרו כדי לטפל החולים היהודים, כולל פינוי מחלקות ואכסון במלונות מפוארים על חשבון השלטון. הסגר במדינה עדיין קיים, כולל סגר-טיסות, והפגיעה הכלכלית קשה ביותר, גם הפגיעה בקהילה.

פרופ’ שלמה מור יוסף, מנכ”ל רשות האוכלוסין וההגירה: ”השיקול המרכזי כעת הוא בריאות, ומניעת הגעת חולים או מדביקים לארץ. לכן מי שאינו אזרח ישראלי נמנעת כניסתו, אך אזרח ישראלי יכול להיכנס ללא כל בעיה, ולא נבדק אם מרכז-חייו בישראל. בדיקת קורונה שלילית עדיין איננה מאפשרת כניסת יהודים שאינם אזרחים, ולכן מדינת ישראל כיום סגורה ליהודים שאינה אזרחים-ישראלים. העליה לא הופסקה לרגע, והתאפשרה חזרתם ללימודים של סטודנטים יהודים ותלמידי ישיבות, אך לסיורים ותיירות – גם של יהודים, כרגע זה איננו אפשרי”.

מרים לסר, סמנכ”לית “קעליטה” ארגון-הגג של עולי צרפת, סיפרה על ביקוש רב לעליה, וההכרח לפתח מסלול-קליטה מותאם למשפחות עם ילדים אך גם עם קשישים, ומענה למוסדות חינוך ורווחה. כבר הודיעה עיריית ירוחם על נכונותה העמוקה לקלוט משפחות ממרוקו.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות