חרדים שוב אוכלים בחוץ? מסעדות מתרסקות? • מסעדנים מדברים

אחד הענפים שנפגעו קשות במשבר הקורונה הוא ענף המסעדנות • רודריגז: "ירידה של כ-30%. אם נוסיף את התיירים, מגיעים לירידה של כ-50%" • 'אגאדיר': "לא חוזרים בצורה מלאה לשגרה אבל רואים שהכיוון חיובי" • איך שורדים, כמה פיטרו מהצוות, ואיזה שוק חדש נפתח? • חרדים 10 בדק
ישראל יוספי
ל' סיון התש"פ / 22.06.2020 20:33

אחד הענפים שנפגעו קשות במשבר של מגיפת הקורונה הוא ענף המסעדנות, שרק בחודש האחרון פתח שוב דלתות.

אבל בימים האחרונים, כשכולנו שומעים שוב ושוב על ‘גל שני’, החששות של המסעדנים מהתפרצות חוזרת, שתוביל את המסעדות לקריסה טוטלית, מעלים עשן כמו בשר על האש.

אז מה קורה בינתיים? האם הציבור החרדי חזר אל בתי האוכל? המסעדות מתרסקות?  חרדים 10 יצא לבדוק.

איתמר לב ממסעדת רודריגז ירושלים, איך אתם שורדים את התקופה האחרונה מאז שפתחתם את המסעדה?

“המצב לא קל בכלל, מאוד לא פשוט. מתמודדים עם ירידה בעבודה, ירידה בביקושים בעקבות כך שהשמים סגורים ואין תיירים בארץ. עולם המסעדנות סופג ירידה לרעה”.

הציבור החרדי הוא קהל היעד של המסעדה, קיימת התעוררות? הציבור מגיע?

“יש ציבור שמגיע, אבל מתאפיין בחששות רבים ובשמירה על הכללים. במסעדה יש אחראי קורונה, שאמון על כל הכללים. מדידת חום, עטיית מסכות, ריחוק חברתי של הסועדים ושל כל חברי הצוות במסעדה. בנוסף לכך, חברי הצוות במסעדה מגישים כל יום הצהרת בריאות לאחראי הקורונה במסעדה, שאין להם חום וגם לא לבני משפחתם”.

כמה אחוזים של סועדים מגיעים לעומת התקופה שקדמה לקורונה?

“יש ירידה. ירידה של כ-30% מהציבור שלא מגיע. אם נוסיף את התיירים אנחנו מגיעים לירידה של כ-50%.

“קיימת התעוררות בנוגע לאירועים הקטנים, יש ביקוש  לאירועים קטנים יותר, אירועים של 30 איש, שאנו עורכים במסעדה שלנו”.

אילוסטרציה. צילום: Nati Shohat/Flash90

מה הסיבה?

“לפני התפרצות נגיף  הקורונה, ערכו ברית מילה באולם אירועים ולא במסעדה, מספר המוזמנים היה בממוצע כ-100 איש, היום עורכים  ברית מילה במסעדה  ומזמינים כ-30 איש, בעיקר המשפחה הגרעינית. בעבר מסעדה לא היה בא בחשבון, היום כן.

“כן, קיים הפסד. מצד שני, זה פותח אירועים חדשים שלא היו מגיעים אלינו עד היום”.

זה מחפה על האנשים שלא מגיעים?

“לא מחפה אבל עוזר לנו. אנחנו בתקופה מאתגרת, משתדלים לצמצם בהוצאות, מקווים שהמדינה תעזור, מחכים לפעימה רביעית והלוואות מהמדינה”.

פיטרתם עובדים בתקופה האחרונה?

“בוודאי. פיטרנו כ-40% מהצוות”.

אתה מאמין שהמצב ישתנה, משום שכבר מדברים על התפרצות נוספת. אנשים ימשיכו להגיע כמו היום או שלא?

“כמו שזה נראה בשטח הציבור חושש ומאוד, וזהיר מאוד. בוודאי, אם תתחיל התפרצות שנייה באופן משמעותי – נסוג שוב לאחור.  אנו מקווים שלא יקרה מצב של התפרצות נוספת”.

נסים ויצמן ממסעדת ויצמן אשדוד, אנשים חוזרים למסעדה?

“כן, אבל מרגישים את המחלה. זה עדיין לא זה. אנשים פחות מגיעים”.

בכמה אחוזים הירידה?

30% לפחות”.

איך שורדים את התקופה הנוכחית?

“עוברים כמו כולם, אין מה לעשות יותר מדי. מצמצמים איפה שאפשר חוסכים”.

אילוסטרציה. צילום: Sophie Gordon / Flash 90

מה זאת אומרת מצמצמים?

“פחות עובדים, משתדלים להוציא כמה שפחות. מקווים לעבור את התקופה הזו”.

אברהם וולנוביץ, מנהל מסעדת ‘חומוס אליהו’ בבני ברק, אנשים באים?

“אנשים מגיעים, אבל קיימת ירידה. זה לא אותו דבר בכלל. מבחינת מקומות ישיבה והתקנות של משרד הבריאות, אנחנו יכולים להכניס חצי מהכמות של גודל המסעדה שלנו, קיימת ירידה”.

אנשים חזרו?

“זה נראה כך, אנשים חוזרים לאכול.”

כמה הירידה בכמות הסועדים?

20% פחות. אבל מרגישים חזרה”.

פיטרתם עובדים?

“כן. הורדנו הרבה בכוח אדם”.

מדברים על התפרצות נוספת. מפחדים שאנשים לא יגיעו?

“אנחנו מקווים שהמשיח יגיע, אין לי מושג מה יהיה. אין הרבה מה לעשות. אנחנו מחכים לגאולה השלמה, זה חלק מהגאולה השלמה. בעזרת ה’ שהמשיח יגיע”.

אהרון אגם מנהל מסעדת ‘אגאדיר’ בסר בני ברק, אנשים חוזרים למסעדה שלך?

“אנשים חוזרים.  בתקופה הקשה בזמן הסגר על העיר בני ברק רוב המסעדות היו סגורות, המסעדה שלנו ‘אגאדיר’ עבדו במתכונת של ‘טייק אווי’, עבדנו במשלוחים, נתנו שירות מאוד אינטנסיבי בתקופת הסגר. תושבי בני ברק הזמינו הרבה מאוד והשליחים עברו דלת-דלת, במסירות נפש.  למסעדה יש ביקוש משום שהכשרות שלנו היא של הרב מחפוד, ועשינו הכל בכדי שהלקוחות יקבלו את המנות והיו מרוצים.

אילוסטרציה. צילום: Nati Shohat/Flash90

“היום כשיש חזרה למסעדות, אנחנו רואים את החברים הטובים שמגיעים אלינו. עדיין אין חזרה של 100%, אבל יש התלהבות ורצון להגיע לאכול ולחזור לשגרה.

“אנו במסעדה שומרים על הכללים ככל מה שמתבקש מאיתנו מסכות, מדידת חום. לכן הלקוחות מרגישים ביטחון להגיע. אנו מרוצים מהחזרה לשגרה ומקווים שהחזרה לשגרה תהיה מושלמת”.

קיימת ירידה או שכולם חוזרים כרגיל?

“עדיין לא כרגיל, חלקים בציבור יש בהם עדיין חששות, מין הסתם שלא חוזרים בצורה מלאה לשגרה אבל רואים שהכיוון חיובי. ככל שלקוחות מגיעים, הם חוזרים שוב ושוב, משום שרואים שאנו במסעדה מקפידים על הנהלים והכללים. הכל נעשה על פי כללי משרד הבריאות, זה דבר שמוסיף להם לביטחון”.

כמה אחוזים חזרו לעומת המצב לפני עידן הקורונה?

65% אחוז.

איך שורדים את התקופה הזו? עדיין זה 65%.

“נכון. זה לא פשוט. אנו מאוד מאמינים במקום ורואים את התגובות של הקהל שמאוד מרוצה. זה נותן תקווה טובה ואופטימיות חיובית”.

בימים אלה מדברים על ‘גל שני’ יש את הפחד שתאלצו לסגור שוב?

“חלק מהפקת לקחים שלא יחזרו לסגר מוחלט, כמו שהיה בגל הראשון,  למרות שעשו את זה פעם אחת.

“אנחנו נלמד. כמו כולם צריך להקפיד על נהלים, וכאשר מקפידים על הנהלים נמשיך להיות פתוחים.  אם נסגור שוב, זה יכול לגרום לנזקים בלתי הפיכים, במידה ונחזור לסגר בפעם השנייה. אם כולם יקפידו על הנהלים ויתנהגו בצורה שמתאימה למצב ולא יזלזלו – לא נגיע למצב של גל שני”.

פטרתם עובדים?

“הוצאנו לחל”ת אבל החזרנו את רוב העובדים”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות