ההשתלחות של אשת התקשורת רינה מצליח, מגישת ‘אולפן שישי’ בחדשות 12, נגד הציבור החרדי עוררה את זעמם של רבים, שהתלוננו נגדה, בין היתר, גם אצל נציב תלונות הציבור ברשות השניה.
בתגובה ששיגר הנציב דוד רגב לארגון ‘בצלמו’ נאמר: “קיבלתי את פנייתך, כמוה התקבלו אלפי נוספות, שבה קבלת כנגד דבריה של עיתונאית חברת חדשות 12 רינה מצליח במהלך דיון שהתקיים בתוכנית ‘אולפן שישי’.
“ראשית, אני מתנצל על משך הזמן שחלף ממועד פנייתך ועד מענה זה. העיכוב נבע מסיבות טכניות בהן עבודת הנציבות במתכונת מצומצמת במהלך משבר הקורונה”.
“במהלך הדיון שעליו הלנת ואשר עסק בשיעור ההידבקות הגבוה בקורונה בבני ברק, תקפה לטענת הפונים העיתונאית רינה מצליח את החברה החרדית ואמרה בין היתר: ‘אני רוצה לדבר על התנהגות החרדים ברחוב. כבר שנים שהם לא מקבלים את סמכות המדינה. זה לא קרה היום בפעם הראשונה. זה קורה שנים. פקידי מס הכנסה שנכנסים לשכונות החרדיות יוצאים רק בליווי משטרתי כי הם מותקפים. לפני 20 או 30 שנה היו הפגנות המוניות של החרדים רק כי רצו לסגור את כביש בר אילן… ומה קורה כשאברך מקבל צו גיוס כשהוא יודע שממילא לא יתגייס, הפגנות המוניות… החרדים חייבים לקבל את המדינה לטוב ולרע… מערכת היחסים הזו חייבת להשתנות לא יכול להיות שהם מרגישים בלתי מחויבים לצווי המדינה’.
“כשביקשו העיתונאים האחרים בדיון ובהם דנה וייס, דני קושמרו והפרשן אמנון אברמוביץ’, לומר שלא מדובר בכל החרדים, היסתה אותם מצליח תוך שהיא אומרת שמדובר ברוב החרדים וזו דעתה. לבסוף אמרה כי היא מביעה את עמדתה לא משנאת חרדים, כי אם מאהבה למדינה”.
הנציב מדגיש: “על פי התלונות, שניכר כי נכתבו מדם ליבם של הפונים, בינהם: חרדים, חילונים, מסורתיים, אישי ציבור, חברי כנסת וראשי ארגונים שונים, העיתונאית רינה מצליח התבטאה באופן גזעני כלפי האוכלוסייה החרדית, תוך שהיא מטילה דופי באוכלוסייה זו ומתייחסת לאירועים, חלקם ישנים, שאינם נוגעים כלל למשמעת של האוכלוסייה החרדית במהלך מגפת הקורונה”.
עם זאת, הוא מסתייג: “חלק מהתלונות הכילו לצערי לצד הביקורת על דבריה של רינה מצליח גם אלימות מילולית קשה כלפיה. אני דוחה ומגנה מכל וכל אלימות מילולית בכלל וכלפי עיתונאים ובהם רינה מצליח בפרט”.
בעקבות התלונות הרבות פתחה נציבות פניות הציבור ברשות השנייה בבירור שבמהלכו פנתה לחדשות 12 כדי לקבל את עמדתם.
“כיממה לאחר קבלת התלונות, הבהירה חברת החדשות את דבריה של מצליח בשידור במהלך התוכנית ‘שש עם עודד בן עמי’. בהבהרתה מסרה חברת החדשות כי דבריה של מצליח נאמרו במסגרת חופש הביטוי ושיקפו את דעתה שלה. עוד נאמר בהודעה כי במהלך הדיון נאמרו פרשנויות שהציגו דעה הפוכה מדעתה של מצליח.
“לצד הבירור של הנציבות, פנתה יו”ר מועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, הגב’ יוליה שמאלוב ברקוביץ’, במכתב חריף למנכ”ל חדשות 20 ,מר אבי וייס. במכתבה הביעה יו”רהמועצה את מחאתה על דבריה של מצליח כלפי האוכלוסייה החרדית.
יו”ר המועצה כתבה: “הטענה כי מדובר בדעה פרטית אין בה כדי להמעיט מהאחריות שיש לחברת החדשות ולעיתונאים שלה על הנאמר בשידורים. גם הבעת דעה עיתונאית פרטית צריכה להיות מגובה בעובדות ולא מבוססת על דעות קדומות. התבטאות זו של רינה מצליח, שיש בה משום סימון אשמים במצב, גורמת לקיטוב ופוגעת באופן אנוש בחברה החרדית. אם לא די בכך שמדובר בהתבטאות אומללה, הרי שאין באולפן נציג חרדי שיגיב להתבטאות זו ויגן על החברה החרדית. אמירות מסוג זה מלבות את השנאה בין האוכלוסיות בארץ, מעמיקות את הפערים בין המגזרים השונים ומרחיבות את חוסר אמון הציבור בתקשורת”.
בתגובתו למכתבה של יו”ר המועצה כתב מנכ”ל חברת החדשות,אבי וייס, כי חברת החדשות הבהירה את הדברים למחרת במהלך התוכנית ‘שש עם עודד בן עמי’.
עוד הוסיף כי גם בקרב הנהגת החברה החרדית נשמעה ביקורת על התנהלותם של חלקים מציבור זה בעת התפרצות מגפת הקורונה, כדוגמת השר אריה דרעי שהיכה על חטא על התנהלות החברה החרדית במהלך משבר הקורונה.
עם זאת, הוסיף מנכ”ל חברת החדשות כי לא הייתה כל מטרה לפגוע במגזר זה או אחר וכי אם מי מהצופים נפגע מהדברים, חברת החדשות מצרה על כך. עוד הוא הוסיף כי חברת החדשות החלה בשידור פרויקט חדשותי מיוחד המעמיק בהתמודדות המגזר החרדי עם הקורונה זאת באמצעות ראיונות ומפגשים עם נציגי הציבור החרדי.
נציב התלונות ממשיך: “צפיתי בתוכן שהלנת עליו, קראתי את תגובת חברת החדשות ועל אף זאת מצאתי כי תלונתך והתלונות הרבות מוצדקות. אין חולק על כך שדבריה של העיתונאית רינה מצליח נאמרו במסגרת חופש הביטוי והיצירה המוקנים לה כעיתונאית ועל פי שיקול דעתה המקצועי. דבריה אף אוזנו במקום בעמדותיהם
הנוגדות של העיתונאים והפרשנים האחרים באולפן.
“ואולם על אף זאת, האשמותיה את החברה החרדית היו מכלילות ותייגו את רוב רובה של החברה החרדית כחברה אלימה שאינה משתפת פעולה עם הרשויות בישראל ואינה צייתנית ככלל. אני סבור כי תיוג זה של רוב רובה של החברה החרדית תוך הטחת האשמות אלה, דווקא בתקופה קשה זו שבה נמצאים כלל אזרחי ישראל ובהם החברה החרדית, הייתה פוגענית ולא ראויה.
“אין ספק כי יש מקום לביקורת על התנהלותו של חלק מהציבור החרדי בתחילתו של משבר הקורונה. עם זאת, לא היה מקום, לטעמי, להשתלחות מכלילה זו, בעיקר נוכח העובדה כי בשנים האחרונות העמיק שיתוף הפעולה של החברה החרדית עם הרשויות בישראל והוא בא לידי ביטוי בין היתר בשיתופי פעולה בתחומי הכלכלה, העבודה, הרווחה ועוד.
“באשר לחברת החדשות, כתבי החברה והפרשנים איזנו את דבריה של מצליח בדעה נוגדת. נוסף על כך, חברת החדשות פרסמה הבהרה כבר למחרת הדברים בשידור והביעה התנצלות בפני כל מי שנפגע מדבריה של מצליח.
“העברתי את הערתך בצירוף הערתי לתשומת לב הגורם המשדר. אני מצר בפניך ובפני הצופים הנוספים על אי הנעימות שנגרמה לכם מהצפייה ומודה לך על
פנייתך”.
מארגון בצלמו נמסר לחרדים 10: “אנחנו מברכים על החלטת הנציב. הנציב קבע חד משמעית דבריה של רינה מצליח אינם חוסים תחת חופש הביטוי ומהווים דברים פוגעניים. צר לנו שהם לא נקנסו. אולם ברור שלהבא רינה מצליח וחבריה לתקשורת יזהרו שבעתיים”.