האם 60 טון חמאה שיוצרה בפולין בשבת הגיעו למפעל בבני ברק?

ישראל יוספי
|
ט' סיון התש"פ / 01.06.2020 14:44
במהלך ביקורת של מפקחי הרבנות הראשית ב’ביסקוטי’ הם גילו: כ-60 טון של חמאה קפואה שיוצרה בפולין, עם הולוגרמה של בד”ץ ‘בית יוסף’, ממנה עולה: הייצור חל בשבת • כעת ברבנות מנסים להבין: בידי מי נמצאות ההולוגרמות? וכיצד יתכן שנעשה ייצור בשבת ובהיעדר השגחה צמודה לכאורה? • בד”ץ בית יוסף לחרדים 10: “הייצור היה במוצ”ש. אין לי מושג למי היה אינטרס להדליף את המכתב. היה למישהו עניין להוציא אותו”

איך הגיעו כ-60 טון חמאה קפואה שיוצרו בפולין בשבת אל מפעל של חברה בבני ברק? את החידה הזו מנסים לפענח גם ביחידה הארצית לאכיפת חוק איסור הונאה בכשרות של הרבנות הראשית.

במכתב ששיגר הרב רפי יוחאי, מנהל היחידה, ביום רביעי האחרון אל הרב משה יוסף, ראש בד”ץ ‘בית יוסף’, תחת הכותרת “בדיקה לגבי יבוא חמאה קפואה על ידי חב’ ‘בסקוטי'” – הוא מגולל את סיפור המעשה:

“במהלך ביקורת שנערכה בחברת ‘ביסקוטי’ בבני ברק על ידי מפקחי הרבנות הראשית לישראל נמצא כי יובאו ארצה כ-60 טון של חמאה קפואה באופן מצטבר אשר יוצרה במפעל פולמאלק שבפולין בהשגחתכם על בסיס חלב ישראל – כשר לפסח.

“על גבי אריזת הקרטון קיימת תוית ייצור אליה מצורפת הולוגרמה של בד”ץ בית יוסף בה מצויין כי מועד הייצור היה ביום ה-9.11.2019. מבדיקה נמצא כי תאריך זה חל בשבת!

“בנוסף נמצא כי במועד הביקורת ב’ביסקוטי’ לא הוגשה כלל בקשה למחלקת היבוא ברבנות הראשית לישראל ע”י היבואן לקבלת אישור כשרות.

“בתאריך ג’ סיוון תש”פ הונפקה לראשונה תעודת כשרות מטעם בד”ץ בית יוסף, המתייחסת לייצור ביום 9.11.2019 החל בשבת כאמור. תעודה זו צורפה לטופס דוח ייצור אשר מולא ביום 25.5.2020, היינו לפני יומיים בלבד על ייצור שהיה בחודש 11.2019, היינו חצי שנה אחרי הייצור”.

מנהל היחידה הארצית לאכיפת חוק איסור הונאה בכשרות מוסיף ומפרט: “מעיון בדוח הייצור שמולא על ידי ר’ אייל אפרהמי מטעמכם ונתונים נוספים עולה כי ששת המשגיחים מטעם הבד”ץ בית יוסף עלו על המטוס מהארץ לחו”ל ביום 4.11.2019 ועלו על המטוס בחזרה ביום 7.11.2019 לצורך ההשגחה על החליבה והייצור בשים לב שהם היו אמורים לוודא ריקון ונקיון המיכלים מבעוד מועד לכסות את פיזור מיקום הרפתות מבחינה גאוגרפית, לפקח על הייצור וכן על האריזה תוך הדבקת ההולוגרמות”.

מנהל היחידה מדגיש: “יש לציין כי על מנת לייצר כמות זו של חמאה בלבד מחליבת ישראל יש צורך בכמות עצומה של חלב בהנחה שהחמאה מהווה כ-%8.3 מהחלב”.

בהמשך הוא מציג סידרת שאלות:

“נודה לכת”ר אם יבדוק את הנושא ויעדכן אותנו לגבי הנושאים הבאים:

1. מדוע מפעל ‘ביסקוטי’ הנתון גם להשגחתכם אינו מקפיד לעשות שימוש בחו”ג הנושאים את אישור הרבנות הראשית לישראל בהתאם לנוהל?
2. מדוע הונפקה תעודה שלכם לייצור בחודש 11.2019 רק ביום 25.52020.
3. כיצד יתכן שנעשה ייצור לפסח בשבת ובהיעדר השגחה צמודה לכאורה? בידי מי ההולוגרמות נמצאות?
4. האם כמות החלב מחליבת ישראל שהגיעה מהרפתות לייצור זה ביחס לכמות החמאה שסופקה ע”י המפעל בפולין נבדקה והאם החלב נועד רק לייצור החמאה בלבד”.

חרדים 10 פנה אל הרב מיכאל אלחדד, מנהל תחום יבוא מזון ללא בבשר בבד”צ ‘בית יוסף’:

הרבנות הראשית שיגרה אלכם מכתב בנושא יבוא חמאה –  מה תגובתכם?

“מאוד פשוט. אין לי מושג מי הוציא את המכתב הזה, זה הליך שרגיל בנינו לבין הרבנות, שאלו שאלה ואנחנו עונים תשובה”.

הם שאלו: למה ואיך יכול להיות שהייצור נעשה בשבת? 

“זה לא נעשה בשבת אלא במוצאי שבת על ידי משגיח מקומי שגר במקום”.

תאריך היצור היה ב-11.2019 והתעודה שלכם הונפקה רק בשבוע שעבר – ב-25.05.2020. 

“התעודה לא משנה מתי יוצאת, עד שמגיעה לארץ”.

אתם צריכים להודיע מראש לרבנות הראשית על היצור הזה, מה שלא נעשה.

“אנחנו מתואמים עם הרבנות הראשית כנראה שיש כמות מסוימת שלא תאומה איתם. זה עניין שלהם. אנחנו מבחינתנו עושים את הייצור בצורה מסודרת. הייצור הזה הוא ייצור גדול, נעשה ביחד ואין שום בעיה עם העניין”.

במכתב של הרבנות כותבים דברים אחרים, שהחמאה יוצרה בשבת.

“מאיפה הם יודעים שזה יוצר בשבת ולא במוצאי השבת? הרי זה אותו תאריך”.

כי באותם תאריכים לא היו שם משגיחים.

“אתה אומר את זה, היה משגיח מקומי שם”.

60 טון חמאה יוצרה רק במוצאי שבת?

“לא 60 טון אלא 34 טון. הרבנות החליטה שזה 60 טון, בעיה שלהם. 34 טון חמאה וזה בהחלט זמן סביר ואפשר לייצר גם יותר והכל בסדר. ב-9.11 היה משגיח מטעמנו שהדביק הולגרמות וזה התפרס על כמה תאריכים ואין בעיה. 8 משגיחים היו מטעמנו ביצור הזה פלוס משגיח מקומי”.

אז למה כתבתם חצי שנה לאחר מכן לתאריך ה-25.05.2020?

“זה מפעל מקומי שלנו”.

שאתם מיצרים דברי כשרות אתם אמורים להודיע לרבנות על כך?

“אנחנו לא אמורים להודיע לרבנות אף פעם. אנחנו מיצרים וכשהמוצר מגיע לארץ ונדרשת לו תעודה אנחנו מקבלים את הדוח מראש הפרויקט שעושה את הדבר הזה ומוצאים כנגדו תעודה”.

אילוסטרציה. צילום: Gili Yaari / Flash90

למה המשגיחים טסו לישראל לאחר היצור וחזרו?

“כי לא היו צריכים להישאר, היצור נעשה, זה היה הדבקת ההולגרמות”.

הם חזרו חזרה לישראל וטסו שוב לשם למה?

“הם לא נשארים שם שבת יש שם משגיח מקומי שנשאר שם. הצורך שלנו  בכמות גדולה של משגיחים זה בעיקר לצורך החליבה. ביצור החמאה צריך בין אדם אחד לשניים. לכן התאריך הזה היה במוצאי השבת, עם משגיח הרב יוחנן שלב, הוא משגיח מקומי והוא עשה את זה.

“אין לי מושג למי היה ברבנות אינטרס להוציא את הדברים האלה, המכתב זה התכתבות פנימית שלנו. זה דברים רגילים בכל יום, הם שואלים שאלות אנחנו עונים תשובות. אין פה דיון”.

שוחחנו עם הרב ויקטור חי, שניהל את הפרויקט של החמאה:

מה המקרה המדובר?

“היבואן צריך להגיש את הבקשות בדרך כלל, היבואן לא הגיש את הבקשה אני לקחתי על עצמי כי אני ניהלתי את הפרויקט, אני הייתי צריך להגיש את הבקשה. זאת היה טעות שלי.

“לגבי השבת – מפעלים עובדים כל השבוע בחו”ל, זה לא ארץ ישראל שמפעלים לא עובדים בשבת. יש משגיח מקומי, שאני הבאתי אותו ביצור הקודם, אני שלחתי משגיח מהארץ לסיים את היצור שם. חסכתי עלויות, הבאתי משגיח מקומי שומר תורה ומצוות, מקפיד על חלב ישראל. הבאתי אותו לייצור, הוא המשיך את הייצור במוצאי השבת, זה רק להמשיך את הייצור, לא חליבות. החלב הגיע ביום שישי”.

ב-6 שעות במוצאי שבת  יצרו 60 טון חמאה, לטענתכם 34 טון?

“לא יצרו גם ביום חמישי. זה לא שכל הכמות יוצרה במוצ”ש. כל היצור בכללי היה 34 טון. חלק קטן מהיצור יוצר במוצאי השבת 8.2 טון יוצר במוצ”ש. זה יצור של כמה שבועות, שבוע שבועיים”.

הרב מיכאל אלחדד: “יש הרבה משחק מלוכלך של יבואנים ושל מתחרים שכל הזמן מחפשים ומחפשים, ברגע שראו דבר כזה ישר צלמו ועשו מזה טררם גדול. הדברים ברורים וידועים. כשרות בד”ץ בית יוסף זה לא משהו קיקיוני. זו  כשרות מכובדת שמרן הקים במסירות נפש. אנחנו נושאים בגאון את דמותו לייצג אותו הכי טוב שיש. אנחנו משתמשים באנשים הכי טובים ומקצועיים בעניינים האלה”.

אתה באמת חושב שגורמים אינטרסנטים ברבנות הוציאו את המכתב הזה?

“אני לא יודע על מי לשים את האצבע. המכתב הזה הוא מכתב פנימי, היה למישהו עניין להוציא אותו. לא צריך להיות גאון. אין שום סיבה שזה יצא. הם שואלים שאלה אנחנו עונים. למה שזה יצא? אין שום סיבה בעולם שמכתב פנימי של תשאול בין גוף כשרות לרבנות הראשית לישראל יצא בחוץ, אלא אם למישהו היה עניין בכך”.

אילוסטרציה. צילום: Nati Shohat/Flash90

במכתב תשובה ששיגר היום הרב מיכאל אלחדד אל הרב רפי יוחאי, הוא כותב:  “על אף שהופץ המכתב בשער בת רבים בטרם התקבלה כל תגובה מאתנו, ומתוך הנחה שכל מגמתכם אך ורק לבצר את חומות הכשרות, ללא תערובת כל שיקול אחר, הננו להשיב למען הסר לזות שפתיים:

א. ייצור החמאה נעשה תחת השגחה קפדנית של שבעה משגיחים, אשר הסתובבו ברפתות להכשיר את מיכלי החלב ולראות את החליבה, כדין חלב ישראל, וכן להקפיד על משלוח החלב במיכליות חתומות, אל המחלבה.

ב. במחלבה נמצא משגיח המקבל את החלב ומעבירו למיכלים מיוחדים ושמורים לצורך ייצור החמאה.

ג. ייצור החמאה במחלבה נעשה החל מיום 2019.11.04 ועד ה-2019.11.10 כולל ייצור במוצאי שבת, בהשגחה צמודה, ולכן התאריך המוטבע על המוצר נושא גם תאריך זה.

ד. צוות של שבעה משגיחים יכול היה בהחלט ובקלות להשתלט על כמויות החלב הנחלבות, ולייצר אף יותר משלשים וחמשה טון חמאה (ולא 60 טון כפי שכתבתם).

ה. ההולוגרמות וחותמות הכשרות נמצאים כמובן אך ורק בידי המשגיחים שליט”א.

ו. החמאה יועדה מראש אך ורק למפעל ‘ביסקוטי’ העומד תחת כשרות הבד”צ בכל ימות השנה, ועומד אף תחת כשרות רבנות בני ברק. למותר לציין כי במפעל משתמשים אך ורק בחומרי גלם הנושאים כשרות מהודרת ביותר.

ז. בהיות ומדובר בייצור מיוחד למפעל זה, הוצאה התעודה רק כאשר נתבקשנו.

ח. שמות ופרטי המשגיחים, טבלת אקסל המציינת חליבות מול כמויות וימים, נמצאים במשרדי הבד”צ.

במידה וישנם שאלות ובירורים נוספים, ככל שיגיעו לידינו, נשמח להשיב כפי שאנו נוהגים תמיד.

בברכת התורה
מיכאל אלחדד
מחלקת יבוא”