ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא הערב (מוצאי שבת) דברים, בצל העלייה במספר הנדבקים בקורונה בימים האחרונים והחשש מהתפרצות גל תחלואה שני – וברקע התחושה של שאננות בציבור.
נתניהו אמר:
“אזרחי ישראל, בפעם האחרונה שנפגשנו, הראיתי לכם את השקף הזה שהציג את ירידת התחלואה בישראל, היום לצערי אני חייב להראות לכם את השקף הבא שמראה עלייה תלולה בימים האחרונים. אני מזכיר לכם, זה עדיין מעט יחסית למקום שבו היינו, אבל זה בפירוש שינוי כיוון. מוקדם מדי לומר אם זה שינוי מגמה כללית, אבל לא מוקדם מדי לומר שיש התרופפות כללית במשמעת. כל אחד רואה את זה. אני מודה, זה עובר על כולנו, גם עליי. צפיתי אמש בשידורי הטלוויזיה, וראיתי ישראלים שמחים, שמחתי איתם. ראיתי ישראלים משתזפים בצפיפות בחוף הים, רוקדים צמודים זה לזה ללא מסכות. שמעתי אותם צוהלים, הם אמרו: ‘נגמרה הקורונה, הקורונה מאחורינו’. לצערי זה לא נכון.
יש לנו הצלחות גדולות מאוד במאבק בקורונה, הצלחות בקנה מידה עולמי. אבל המגיפה בפירוש לא מאחורינו. היא משתוללת בעולם, והיא עדיין כאן בישראל – בינינו ובתוכנו. כיבינו את הלהבות הגדולות של המדורה בארץ, אבל נשארו גחלים לוחשות וכל רוח קלה מפיחה בהן אש, ונושאת את התבערה למקומות אחרים. אף אחד לא חסין מזה.
כל עוד לא נמצא חיסון לנגיף, הוא יחזור ויתפשט אם לא נקפיד על כללי הזהירות. כולנו מצווים להמשיך לחזור ולשמור על הכללים. כשאני אומר “כולנו” זה כולל אותי, את חבריי השרים, את חברי הכנסת, וזה כולל אתכם – אזרחי ישראל היקרים.
הכללים הם פשוטים: לשמור על מרחק של שני מטר, לחבוש מסיכות במרחב הציבורי, לשטוף ידיים ולשמור על כללי ההיגיינה. אם לא נעשה זאת, לא תהיה ברירה אלא לחזור להגבלות במשק ובמרחב הציבורי. אם כן נעשה זאת, נוכל להמשיך לפתוח את הכלכלה שלנו, להחזיר את מקומות העבודה, להחזיר את הצמיחה, להחזיר את התקווה.
מעכשיו נעשה שלושה דברים במקביל: נהדק את המשמעת שהתרופפה סביב כללי הקורונה, נעודד פעילות של עסקים שמכבדים משמעת זו, ונפעל נגד אלו שלא יקפידו על הכללים ובכך יסכנו את הבריאות של כולנו.
צריך לזכור דבר אחד: הנגיף הוא קטלני מאוד. בהיעדר אמצעי הגנה הוא מתפשט בטור גיאומטרי והוא גובה קורבנות רבים בחיי אדם. מספר הנדבקים בעולם כבר חוצה את ה-6 מיליון, אתמול היה שיא במספר הנדבקים החדשים בעולם ביום אחד.
לצערי, הנגיף גם לא מתרשם ממזג האוויר. הוא לא מושפע בכלל מאקלים. הוא מכה היום בעוצמה במדינות חמות כמו ברזיל, מקסיקו, הודו, פרו, ובאזורנו – באיראן, בטורקיה ובמצרים. הוא מכה גם במדינות קרות. בשוודיה – שמספר אזרחיה זהה לשלנו ושוויתרה ביודעין על הטלת הגבלות בריאותיות – ויש כאלה שהמליצו על דבר כזה בארץ – יש היום 4,300 מתים מקורונה. בבלגיה, שאוכלוסייתה גם היא זהה לשלנו, ושנקטה אמצעי זהירות אבל באיחור רב, יש היום קרוב ל-10,000 מתים.
לשמחתנו, בישראל זה לא קרה, אבל אנחנו כואבים את מותם של 284 קורבנות הקורונה, אנחנו משתתפים ביגונם של משפחותיהם ויקיריהם. בישראל לא הגענו למספרים מבעיתים כמו במדינות אחרות כי נקטנו צעדים יעילים ומהירים בזמן. אבל צעדים אלו גם גבו מחיר כבד מכלכלת ישראל. לכן עם הורדת קצב ההידבקות, והגענו לקצב הידבקות של בודדים ביום, החלטנו לפתוח בהדרגה את המשק – וביחד איתו את מערכת החינוך. זה הולך בד בבד.
אני מזכיר לכם, כשהודענו על הסרת ההגבלות, אמרנו שהפתיחה הזו תהיה ניסיונית, שהיא תושפע ממצב התחלואה. באחת מישיבת הממשלה, המשלתי זאת לנגינה באקורדיון – פותחים אותו כשהתחלואה נמוכה, מכווצים אותו כשהתחלואה גבוהה, זוהי שגרת הקורונה. קבענו גם מדדי אזהרה, שלפיהם נתכנס לדון אם יש צורך לכווץ את האקורדיון בחזרה. זוהי בדיוק הערכת המצב שעשינו היום עם חברי השרים והצוות המקצועי.
ראשית, קבענו את הימים הקרובים כימי מבחן, לראות אם יש כאן שינוי מגמה שמחייב שינוי מדיניות, כמו סגירת מוסדות חינוך. כרגע החלטנו שלא לסגור את כלל בתי הספר, כי הנתונים לא מחייבים זאת. אני מאוד מקווה שלא נדרש לשנות החלטה זו בהמשך. שנית, אנחנו נעדכן השבוע את התו הסגול של בתי העסק ונתאים אותו למציאות, לשגרת הקורונה.
אנחנו כל הזמן בודקים את עצמנו, מתקנים, מדייקים. שלישית, הנחיתי את השר לביטחון הפנים להגביר את הפיקוח והאכיפה של הכללים על ידי המשטרה. יש אכיפה מאוד מצומצמת בלשון המעטה, אנחנו נשנה את זה באמצעות המשטרה. ביקשתי גם ממשרד המשפטים לאפשר הפעלתם של פקחים עירוניים. חייבת להיות אכיפה. רביעית, שר החינוך יפעיל אמצעים נוספים כדי להבטיח את שמירת הכללים בבתי ספר, הוא תכף יפרט זאת כאן. חמישית, נעודד אנשים להגיע לבדיקות ונעשה בדיקות יזומות במקומות שבהם פוטנציאל ההדבקה הוא גבוה.
מה שאני מבקש מכם, אזרחי ישראל, זה להקפיד על העיקר. לא צריך להתפלפל, צריך פשוט לזכור את שלושת הכללים המרכזיים שלצערי הציבור שכח אותם: לשמור מרחק, ללבוש מסיכות ולשמור על היגיינה. עד שלא יימצא חיסון, אנחנו צועדים במסע ארוך כשלצידנו פעורה תהום. התרחקנו ממנה בכמה צעדים חשובים אבל בימים האחרונים עם הזלזול בשמירה על הכללים אנחנו שוב מתקרבים אליה. זה חייב להיפסק. כל אחד מאיתנו צריך לדאוג שהוא לא ידבק בעצמו ושהוא לא ידביק אחרים. כולנו ערבים זה לזה. אם נפעל כך, אני בטוח שאנחנו יכולים לאושש את הכלכלה שלנו ולהחזיר את מקומות העבודה במהרה.
הנה המסר שלי בתמצית: הקורונה משתוללת בעולם, היא לא פוסחת עלינו. אם לא נשמור על הכללים היא תחזור ותכה בנו. צריך להדק את המשמעת כדי שנוכל במקביל לפתוח את הכלכלה. נשמור על הכללים ובעזרת ה’ הם ישמרו עלינו.
שר האוצר יציג עכשיו את התוכנית שיביא מחר לממשלה לעידוד התעסוקה. אמרתי לו, כשהוא לקח את התפקיד, שיש לו שלוש משימות: מקומות עבודה, מקומות עבודה, מקומות עבודה. אחר כך כל השאר”.
משרד הבריאות פרסם הערב עדכון נתונים, שם נראתה ירידה משמעותית במספר החולים: מהבוקר – התגלו 14 חולים מאומתים בלבד.
מניין החולים הפעילים בישראל עומד כעת על 1,917, מתוכם 34 מונשמים. אף חולה קורונה לא מת ביממה האחרונה. מספר המתים הכללי עומד על 284.
מוקדם יותר הודיע משרד החינוך כי על רקע העלייה בשיעורי התחלואה של נגיף הקורונה במערכת החינוך – השר יואב גלנט קיים שורה של התייעצויות בנושא, במטרה ללמוד את הנתונים ובהתאם לזאת לגבש את תמונת המצב. לצד זאת, נמסר כי השר והמשרד יקיימו דיונים גם עם גורמי המקצוע בשלטון המקומי.
במשרד החינוך הציגו את נתוני התחלואה במוסדות החינוך ברחבי הארץ, לפיהם מתוך 137 מקרים של תחלואה במערכת החינוך – 103 הם מקרים שהתגלו בגמנסיה העברית בירושלים.
“לנוכח הניטור ותמונת המצב הברורה הוחלט, כי מערכת החינוך תמשיך לפעול כבשגרה, תוך התייחסות ממוקדת למוסדות חינוך בהם יימצאו שיעורי תחלואה גבוהים. המשרד בראשות השר גלנט ימשיך לערוך ניטור שוטף אחר המתרחש במערכת ולקבל תמונת מצב עדכנית לשם המשך קבלת החלטות”.