תגלית: מערכת תת קרקעית חצובה בסלע מימי בית שני ליד הכותל I צפו
לקראת יום ירושלים נחשפה היום (שלישי) לציבור מערכת תת קרקעית חצובה בסלע מימי בית שני, סמוך לכותל המערבי. המערכת, שהתגלתה למרגלותיו של מבנה ציבור מרשים בן 1,400 שנה, היא ראשונה מסוגה שנמצאה באזור.
המערכת התגלתה בחפירות רשות העתיקות במתחם ‘בית שטראוס’, תחת לובי הכניסה לאתרי מנהרות הכותל.
החפירות, שחודשו לפני כשנה, נערכות במסגרת פעולות להכשרת כניסת מבקרים לסיור חדש, נוסף לסיור הקיים של מנהרות הכותל. החוקרים מעריכים כי המתחם החצוב היה בשימוש תושבי ירושלים בתקופה הרומית הקדומה, ערב חורבן ירושלים ובית המקדש השני.
המערכת נחשפה מתחת לרצפתו של מבנה גדול ומרשים מהתקופה הביזנטית והיא מורכבת מחצר פתוחה ומשני חדרים, המסודרים בשלושה מפלסים אחד מעל לשני, וביניהם מקשרים גרמי מדרגות חצובים.
היא מצטרפת לתגליות נוספות של רשות העתיקות שנחשפו לציבור לאחרונה באזור ירושלים.
את התגלית חשפו חניכים ממכינות קדם-צבאיות מירושלים, שהשתלבו בחפירות הארכיאולוגיות כחלק ממדיניות רשות העתיקות להנחלת העבר לבני נוער.
ד”ר ברק מוניקנדם-גבעון ותהילה שדיאל, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות: “מדובר בממצא ייחודי. זו הפעם הראשונה שנחשפת מערכת תת קרקעית סמוך לכותל המערבי. צריך להבין שלפני 2,000 שנה – כמו היום, נהגו לבנות בירושלים מאבנים. נשאלת השאלה, לצורך מה הושקעו מאמצים ומשאבים גדולים בחציבה של חדרים תת קרקעיים בסלע הקשה. עושר הממצאים שמתגלה בחפירה פותח צוהר לחיי היום יום של תושבי העיר הקדומה”.
צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות
בין הממצאים: כלי בישול עשויים חרס צרוף, עשרות נרות שמן למאור עשויים חרס, ספל עשוי אבן, המוכר בשם ספל מידה ושבר של כלי ששימש לנטילת ידיים ושמירת מים, אשר שימשו כחלק מהלכות שמירת הטהרה בירושלים של ימי הבית.
המערכת החצובה כוסתה לגמרי ברצפת פסיפס לבנה של מבנה ציבורי מונומנטלי שנבנה בסוף התקופה הביזנטית לפני כ-1400 שנים, ושופץ במהלך התקופה העבאסית, לפני כ-1,250 שנים.
השיפוצים התדירים במבנה וחורבנו, הזכירו לאחד מאנשי הצוות, מיכאל טשרנין מרשות העתיקות, מכתב מהגניזה הקהירית המתוארך למאה ה-11 לסה”נ, בדבר שיפוץ של בית כנסת בירושלים לאחר רעידת אדמה בשנת 1035 לסה”נ. השיפוץ נעשה הודות לתרומה מאת הקהילה היהודית בצור, לקהילה היהודית בירושלים.
במהלך התקופה הפאטימית (המאה ה-11 לספירה) המבנה חרב, והממצאים שבו כוסו במפולת אדירה, עד לחשיפתם במהלך החפירה הארכיאולוגית.
ד”ר מוניקנדם-גבעון: “החפירה בבית שטראוס, מתחת ללובי הכניסה לאתרי מנהרות הכותל, חושפת את ירושלים בתפארתה – ירושלים של עמים, דתות וקבוצות מגוונות שחיו, פעלו, בנו ופיארו את ירושלים לאורך הדורות”.
מתחם ‘בית שטראוס’ קרוי על שמו של הנדבן נתן שטראוס, אשר רכש את המבנה ליד הכותל בתחילת המאה ה-20 והפך אותו לבית תמחוי שהזין את עניי העיר.
תגובות
אין תגובות