הקומבינה: כך נוסעים מאות בחורי ישיבה בחינם בתחבורה ציבורית • תחקיר חרדים 10

ישראל יוספי
|
כ"ו ניסן התש"פ / 19.04.2020 21:54
בחורי ישיבות מנפיקים באמצעות מאכערים ‘רב קו’, המעניק להם נסיעות חינם במשך יותר משנתיים, תוך שימוש בתעודות פיקטיביות של השירות הלאומי-אזרחי • תחקיר חרדים 10 חושף את המנגנון המתוחכם, עבורו משלמים בחורים 1500 ש”ח • הערכות: כ-1000 בחורים נהנים מהקומבינה 

העולם הוא מקום של סיפורים. כל מילה, של כל אדם, יכולה להפוך לסיפור – כדוגמת הסיפור הבא, שהתחיל במילה.

נסעתי יחד עם חבר באוטובוס. במהלך הנסיעה עלה ששנינו מרבים לנסוע בתחבורה הציבורית, והנסיעות יקרות מאוד.

“אני מזמן לא משלם עבור תחבורה הציבורית”, הוא אמר לי, לתדהמתי.

איך יכול להיות? הקשתי.

“יש ‘קומבינה’ שעשו עבורי ויותר לא עושים אותה”.

מהי הקומבינה? התעניינתי.

“שלמתי 1200 שקלים לנתי, בחור מהישיבה, ורשמו אותי כאילו אני עושה ‘שירות לאומי’ ולכך יש ‘רב קו’ עם נסיעות בחינם, למשך שנתיים”.

ואתה באמת צריך לעשות שירות לאומי?

“נראה לך? זו קומבינה!  לא צריך לעשות כלום. רק לשלם על הקומבינה. אבל נתי, הבחור שעשה עבורי את זה, כבר לא עושה”.

הסיפור נתקע לי בראש. מעניין, הרהרתי.

מספר ימים לאחר מכן נסעתי לבני ברק עם דני, שגם הוא, מתברר עשה את הקומבינה המדוברת. הסתובבנו ברחוב רבי עקיבא – רחוב הקניות הראשי של העיר.

הייתי צריך להסתפר. קבעתי תור אצל הספר שממוקם בסוף רחוב רבי עקיבא, והגעתי אליו אחרי הקניות. סיימתי להסתפר, אני מתארגן לצאת, והבא בתור אחרי היה בחור ישיבה. הוא התיישב בכיסא שפיניתי, ותוך כדי שאני מתארגן – הוא שואל אותי: תגיד, נכון קוראים לך אסף כהן?

לא, עניתי.

התחלנו לדבר והשיחה זרמה. שאלתי איפה הוא לומד, הוא שאל איפה אני. מכאן לשם השיחה נדדה ל’רב קו’. הבחור החל לספר שגם לו יש ‘רב קו’ בחינם, שחבר שלו, יוסף מהישיבה, סידר לו “תמורת 1500 שקלים לשלוש שנים”.

איך יכול להיות? אמרתי לו. שמעתי שכבר מזמן לא עושים את זה. 

“ברור שכן. אני עשיתי לפני שבועיים”, גילה.

אני גם יכול?  

“בוודאי שאתה יכול”.

איך זה עובד?

“ככה: אתה משלם 1500 שקלים ליוסף, רושמים אותך שאתה עושה ‘שירות לאומי’. אתה, כמובן, בכלל לא עושה וממשיך ללמוד בישיבה כרגיל, רק רושמים אותך, ויש לך ‘רב קו’ לשלוש שנים”.

דני התפרץ לשיחה: “שלוש שנים? אין מצב. עשיתי לפני שנה וזה טוב לשנתיים בלבד”.

הבחור על כיסא הספר: “חבר שלי יוסף אמר שזה לשלוש שנים. יכול להיות שלך עשו לשנתיים, אבל לי לשלוש”.

אפשר לסמוך עליו?  

“כן.  הוא אחלה בחור. אני לא הראשון שעשה דרכו. כל הישיבה מכירה אותו, אין מה לדאוג. סמכתי עליו שיסדר לי והוא סידר לי. חצי מישיבה שלי עשתה דרכו”.

עם מי אני צריך לדבר על זה ומה אני צריך להביא חוץ מכסף?  

“אם אתה רוצה, אני אדבר עם יוסף ונגיד לו שפגשתי אותך ואתה מעוניין לעשות את ה’רב קו’. אני לא ממש יודע לענות מה צריך להעביר לו. אני יודע שזה מאוד משתלם. אני  נוסע הרבה. יוצא כמעט חינם”.

גם אני נוסע המון בתחבורה ציבורית. העלויות בחודש מאוד יקרות. תוכל לתת לי את המספר של יוסף? 

“לא. אני קודם אדבר עם יוסף  לפני שאני מעביר לך את המספר שלו. צריך לבקש רשות, אני  לא מעביר ככה את המספר. קח את הטלפון שלי, תחייג אליי שניה ואשמור את המספר שלך. אדבר איתו עליך ואם יסכים אעביר לך את המספר. מחר צור איתי קשר”.

אילוסטרציה. צילום: Uri Lenz/FLASH90

החוק לקבלת נסיעות חינם לשירות לאומי אזרחי:

צו פיקוח על מצרכים, ושירותים, סעיף 15

וכן מתנדב בשירות לאומי או מתנדב בשנת שירות, כהגדרתם בחוק שירות לאומי (תנאי שירות למתנדב בשרות לאומי) התשנח-1998 ומשרת בשירות לאומי אזרחי כהגדרתו בחוק שירות לאומי אזרחי, התשעד-2014, פטור מתשלום מכל קווי השירות, למעט נסיעה בקווי אילת והערבה, בהצגת תעודה המעידה על מעמדו.

מתנדבי השירות הלאומיאזרחי זכאים לפטור מלא מתשלום בנסיעה באוטובוס וברכבת. בהתאם לסיכום עם משרד התחבורה, רשאים המתנדבים לגשת לתחנות על הקושל משרד התחבורה הפרוסות ברחבי הארץ ולהנפיק כרטיס רבקו המיועד למתנדבי השירות הלאומי, בכפוף להצגת תעודת זהות וכרטיס מתנדב שירות לאומי‘, אותו קיבלו המתנדבים מהגופים המוכרים דרכם נרשמו לשירות. שם ייטען הכרטיס בפרופיל האישי של הנוסע“. 

יום לאחר השיחה במספרה, מצלצל הטלפון שלי. על הקו מספר לא מוכר. עניתי.

עם מי אני מדבר?

“מדבר יוסף, אתמול פגשת את חבר שלי במספרה, הבנתי שאתה רוצה לעשות ‘רב קו’…”

כן, עניתי, אבל לא ממש הבנתי איך זה עובד. אני מעביר לך כסף וכרטיס ‘רב קו’, ואז מטעינים אותו לשנתיים או שלוש. כמה זמן? לחבר שלי עשו לשנתיים, והבנתי מחבר שלך אתמול שזה לשלוש שנים. 

“שנתיים? לא, לא יכול להיות. זה שנתיים ושמונה חודשים. זה עובד ככה: אתה מעביר לי את הכסף ,לא צריך להעביר לי ‘רב קו’. אתה מביא לי כסף, תמונת פספורט, שם ומספר תעודת זהות שלך. אני מעביר את הכל לאנשים. מישהו במשרדים של ה’שירות לאומי’ רושם אותך במחשבים שלהם. מאותו רגע זה נחשב כאילו אתה עושה ‘שירות לאומי’ ומוציאים כרטיס”.

על השם שלי?

“כן. כרטיס רשמי על השם שלך שאתה עושה ‘שירות לאומי’, מעבירים אליי את הכרטיס, אתה לוקח את הכרטיס ממני, הולך לתחנה מרכזית איפה שעושים ‘רב קו’, אומר לנציגה: אני עושה ‘שירות לאומי’, תוציאי לי ‘רב קו’ של ‘שירות לאומי'”.

זה נקרא שאני עושה ‘שירות לאומי’? 

“תקשיב, אתה עושה את ה’רב קו’, מתקשר אליי אחרי שהוצאת אותו, אני מעביר את זה הלאה, שימחקו אותך מהמחשבים של ה’שירות לאומי'”.

אם הבנתי נכון: רושמים אותי כעושה שירות ואז מוחקים אותי?! 

“כן. כי אם תישאר רשום במחשב של השירות לאומי, הצבא יעשה ביקורת או משרד הדתות, ויראו שאתה רשום ב’שירות לאומי’ – ואז לא תקבל קיצבה ממשרד הדתות  כי אתה נחשב ‘שירות לאומי’ לא בחור ישיבה. הבנת? צריך לעשות את זה כמה שיותר מהר! הוא אמר לך את העלות של זה?”

כן, 1500 שקלים. 

“כן, זה יוצא בסך הכל כארבעים ומשהו שקל לחודש. ממש זול.”

עניתי שאבדוק ואחזור אליו בהקדם.

חייגתי שוב ליוסף, במטרה להקשות עליו.

יוסף, דיברנו לפני כמה דקות לגבי ה’רב קו’. רציתי לשאול: יש לי חבר שגם רוצה לעשות את זה. הוא קיבל פטור מהצבא על סעיף נפשי. הוא שאל אותי אם אפשר לעשות את זה בשבילו ולהשאיר אותו רשום, לא למחוק אותו. כאילו עושה ‘שירות לאומי’. הוא רוצה שיחשב לו שהוא עושה שירות לאומי. הוא עובד, לא לומד בישיבה. השאלה אם זה אפשרי? 

“אז למה שלא יעשה שירות לאומי?”

לא, הוא לא רוצה לעשות. הוא עובד, זה יפריע לו.

“הוא רוצה להיות רשום ולא לעשות”.

בדיוק. השאלה האם אפשר להשאיר אותו רשום כאילו הוא עושה שירות לאומי באופן קבוע?

“אני אברר ואחזור אליך”.

אילוסטרציה. למצולמים אין קשר לכתבה. צילום: Yossi Zeliger/FLASH90

אחרי כמה דקות יוסף חזר. “בדקתי לך, זה אפשרי, אין בעיה לעשות את זה עבור חבר שלך, אבל קח בחשבון שעלולים לתפוס אותו שהוא לא באמת עושה שירות לאומי”.

דיברתי איתו, הוא מוכן לקחת אחריות, הוא לא מפחד. 

“אוקי, אז בעיקרון אין בעיה, שלא יהיה טלפון שבור,  קח את המספר של מי שעושה את זה. קוראים לו דוד, דבר איתו”.

חייגתי לדוד. ניסיתי להבין האם אפשר להשתמש בתעודת ‘השירות הלאומי’ באופן קבוע. התשובה: כנראה לא, כי מפחדים מביקורת.

“אני יכול לעשות לו רב קו לשנתיים ושמונה חודשים, להביא לו תעודה ולבטל את התעודה אחר-כך. התעודה נשארת אצלך, אתה מבין, זה העניין”.

התעודה נשארת אצלי? היא לא  נשארת אצלכם?   

“לא , לא, התעודה נשארת אצלך. רק שהיא לא פעילה”.

אתה מוציא לי את התעודה, מביא לי אותה ואז אני מוציא ‘רב קו’…       

“כן. בטח שאני מביא לך את התעודה. עם התעודה אתה עושה את הרב קו, אחרי שאתה עושה את הרב קו באותו רגע התעודה פעילה, אתה מתקשר אליי ואומר לי לבטל. זה אמור לקחת פחות מעשרים וארבע שעות. אחרי שאתה עושה את ה’רב קו’ אני מבטל. התעודה נשארת אצלך, זה טוב לפקח ולכל מיני אנשים שאתה מראה להם את התעודה”.

רקע כללי: נכון לשנת 2018  משרתים בשירות לאומי-אזרחי  קרוב ל-18,000 מתנדבים. הם מגיעים מכלל המגזרים והקבוצות בחברה: בנות ובנים, יהודים ובני מיעוטים, דתיים, חילונים וחרדים, צעירים מרקע של סיכון ומצוקה וצעירים עם צרכים מיוחדים.

במסגרת השירות הלאומי מתנדבים צעירים וצעירות שקיבלו פטור מצה”ל מטעמים שונים. השירות הלאומי-אזרחי כולל גם תלמידי ישיבות במעמד ‘תורתם אומנותם’, שבחרו להתנדב בקהילה.

ב’רב קו’ לשנתיים, תמורת 1500 שקלים ורישום ב’שירות לאומי’, ניתן לחסוך אלפי שקלים.

לדוגמא דני, החבר עמו נסעתי: הוא נוסע מבאר שבע לירושלים פעמיים בשבוע וחוסך 80 שקלים, לא כולל נסיעות עירוניות. בחודש – 320 שקלים לחודש. ב-24 חודשי שירות –  7,680 שקלים. לא כולל יתר הנסיעות שמבצעים.

לפי הערכות, לפחות 1000 איש כבר ביצעו את הקומבינה הזו. מדובר במיליוני שקלים הנגזלים מקופת המדינה.  החישוב הזה, אגב, אינו כולל עוד מגזרים שמאכערים פועלים בקרבם.

השאלה הגדולה היא: כמה נעים באוטובוסים עם רב קו ‘שרות לאומי מזויף?!

תוך כדי התחקיר נפגשתי עם כמה מאכערים. כל אחד מהם נקב באוזני באורך תקופה שונה של ה’רב קו’. אחד אמר לי 18 חודשים, אחר – 24 חודשים, שנתיים ושמונה, שלוש שנים’. כנראה שאף אחד לא יודע במדויק.

אולי שנה, אולי שנתיים. אולי זה לא מסתיים לעולם. מה שבטוח הוא: מקבלים ‘רב קו’ פעיל חופשי תמורת 1500 שקלים. מעבר לזה הכל מעורפל. מנפלאות הקומבינה.

אחד המאכערים סיפר לי: “עליתי לטרמפ והנהג שהסיע אותי הציע לי לעשות את עסקת ה’רב קו’ תמורת רישום בשירות לאומי. לקחתי את המספר שלו כדי לשאול את ההורים. באתי להורים וביקשתי שישלמו עבור הרב קו. ‘זה רב קו בהנחה מאוד גדולה וחיסכון של אלפי שקלים’, אמרתי להם.

“הורי בדקו איך העסקה מתבצעת, והבינו שיש כאן תרמית. אמרו לי שהם לא מוכנים לשלם עבור זה, וימשיכו לשלם עבור הנסיעות כמו ששילמו עד היום”.

אבל המאכער מהטראמפ לא הפסיד עסקה. הוא הבין שיש פה בחור ישיבה שיכול להביא לו הרבה לקוחות, והציע לו עסקה אחרת: כל עשרה בחורים שתביא לי בגילאי 18 עד 24, שיעשו את הקומבינה דרכי, אשלם לך 1500 שקלים.

וזה בדיוק מה שקרה.

בנם של ההורים הישרים הפך למאעכר בעצמו.

למצולמים אין כל קשר לכתבה. תמונת אילוסרציה: Zuzana Janku/Flash 90

מרשות השירות הלאומי אזרחי נמסר בתגובה לחרדים 10:

אנו שומעים לראשונה על טענות הזיוף החמורות ובודקים את הנושא לעומק.

מבירור שעשתה הרשות עולה, כי לא הונפקו כרטיסים למי שאינו בשירות ואינו זכאי לתעודה. על כן נראה כי מדובר, לכאורה, באירוע זיוף חמור ביותר.

רשות השירות הלאומי אזרחי מבקשת לקבל את כל הפרטים הידועים ותמשיך בבירור מעמיק של הנושא בכדי לבחון את הצורך להגיש תלונה למשטרה על זיוף תעודות המתנדב ולמצות את חומרת הדין.