שופט בית משפט העליון, יצחק עמית, דחה הערב את עתירתם של ארבעה עורכי דין, תושבי העיר בני ברק, אליהם הצטרפה גם העירייה, בדרישה לבטל את הסגר שהוטל על העיר בגלל מגפת הקורונה.
עמית, בהסכמת השופטים ענת ברון ויוסף אלרון, דחו את העתירה שהוגשה אתמול בהחלטה מנומקת, שגם מכילה את סבלם של העותרים וגם מצדיקה את פעולות המדינה, למעט אחת: הפעלת הצעדים ללא התייעצות עם העירייה.
“העתירה דנא, הגם שחוטאת פה ושם בהפרזה ובאנלוגיה לתקופות אפלות שראוי היה להימנע מהן, מבטאת מצוקה אותנטית של תושבי בני ברק, עיר ואם בישראל, שעליה הוטל סגר, בבחינת אין יוצא ואין בא בשעריה”, כותב השופט.
“באירוניה מרה הפך חג הפסח מחג החירות לחג ההתכנסות של המשפחה אל תוך עצמה, כלואה בינות ארבעה כתלים. הנה כי כן, כבדה יד הסגר על תושבי בני ברק עד מאוד ותעל שוועתם עד ירושלים, עד לבית המשפט העליון”.
השופט עמית מתאר: “המגיפה מוליכה אותנו בארץ לא זרועה, במחוזות ובמשעולים חוקיים וחוקתיים שלא שיערו ראשונים ולא חזו גם רואי השחורות. זכויות חוקתיות בסיסיות כמו הזכות לפרטיות, לקניין, לחופש העיסוק ולחופש התנועה בתוך ישראל נאלמות דום מול מונחים כמו סגר והסגר, כתר, מחסומי דרכים, איכון טלפונים על ידי השב”כ, ריחוק חברתי ועוד.
“כל אלה חולפים בסך לפנינו כמו חלום בלהה דיסטופי במדינה דמוקרטית שחירויות האזרח הן בבסיס קיומה. בימים של שגרה, אמצעים אלה היו נפסלים על אתר כבלתי חוקיים בעליל, אך הימים אינם ימים רגילים ומפני ‘שהשעה צריכה לכך’, אין מנוס אלא מלהלקות את הציבור, הגם שלא חטא ואינו ראוי ללקות”.
בג”ץ קיבל את עמדת המדינה – גם לגופה וגם מן הטעם ש”אין דרכו של בית משפט זה להתערב בענייני מדיניות של הרשות והדברים אמורים במיוחד כאשר מדובר במדיניות המתבססת על נתונים מקצועיים מובהקים, וההחלטה היא בעלת אופי מקצועי מובהק הנתונה לסמכותה ולמומחיותה של הרשות”.
השופטים מאמצים את חוות דעתו של האפידמיולוג ד”ר אודי קלינר ממשרד הבריאות – שבשקלול כל הנתונים, “העיר בני ברק מהווה היום מוקד תחלואה חריג ומשמעותי שייפגע ביכולת המאמץ הלאומי להפחית את מקדם ההתפשטות”.