“השתא בני חורין – השנה תוכל לאפות מצות יד בחצר שלך, בלי טרחה ובלי מאמץ”. מודעות רבות בנוסח זה או דומה לו פורסמו בחודש שבט האחרון בעיתונות החרדית.
התוצאה: השוק הוצף על-ידי מספר חברות בתנורים קטנים לאפיית מצות יד, המופעלים באמצעות גז, ואלה הפכו ללהיט עבור בתי כנסת וקהילות המארגנות אפיית מצות עבודת יד.
אבל לא רק זה: השנה הוקמו מספר מאפיות חדשות בבני-ברק, ירושלים ואשדוד – מה שגרר ירידה במחירי המצות. כמו כן, מספר חסידויות הקימו לעצמן השנה מאפיות בבתי המדרש עבור קהל החסידים, שמשווקות מצות במחיר סביר.
כל זה גרם לכך שהמאפיות היוקרתיות החלו בהורדת מחירים. אמנם המחירים עדיין יקרים מאוד, אבל המאפיות הוותיקות – אפיקומן, אירנשטיין, וינברג, לודמיר, כפר חב”ד, בית ישראל, וקסלשטיין, משמרת המצות – החלו לרדת במחיר, וזאת בשל כמות גדולה מאוד של מצות שנותרו במחסנים ואצל המשווקים.
ואלה המחירים:
ק”ג מצות עבודת יד, רחיים של יד – בשנה שעברה, ימים ספורים לפני הפסח המחיר עמד על 210 שקל. כרגע המחיר הוא: 195 שקל.
ק”ג מצות עבודת יד, רחיים של מכונה – בשנה שעברה, מספר ימים לפני פסח, המחיר עמד על 180 שקל. כרגע נמכר ב-140 שקל.
3 מצות לליל הסדר, רחיים של מכונה, הנמכרות במארז מרשים, תוכלו לרכוש ב-35 שקל במקום 50 בשנה שעברה.
אגב, מצות דקות במיוחד, המכונות ‘ציטרין’ נמכרות בכ-500 שקל לק”ג. חצי ציטרין – 280 ש”ח לק”ג. המצות דקות במיוחד, פריכות וטעימות.
כמובן שהמחיר לכמות גדולה משתנה לחלוטין.
תעריף המחירים הוא של מצות בכשרות העדה החרדית, ההכשר של המאפיות המובילות בארץ.
התחרות היא בעיקר על קהל הצרכנים החסידי, משום שהקהל הספרדי והליטאי צורך בעיקר מצות עבודת מכונה, ואת אפיית מצות היד אופים באופן פרטי ב’חבורות’.
יצויין כי הורדת המחירים מורגשת זה עתה במאפיות עצמן, אך לא בחנויות ובצרכניות – שם המחיר לא השתנה.