המאבק במגיפת הקורונה: הממשלה אישרה הלילה (שלישי) את החמרת התקנות לשעת חירום – שיגבילו עוד יותר את תושבי ישראל.
• לא תתאפשר התכנסות במרחב הציבורי – לרבות לא לצורך תפילה וחתונה. התקנות לעניין חתונה יכנסו לתוקפן ביום ז’ בניסן – 1 באפריל 2020, בשעה 08:00.
• יתאפשר בכותל המערבי קיום מניין אחד, בכל תפילה, של 10 אנשים במרחק של 2 מטרים זה מזה – כדי שלא תיפסק התפילה בכותל.
• הלוויה תערך במקום פתוח בלבד ובהשתתפות של עד 20 אנשים.
• ברית מילה תיערך בהשתתפות של עד 10 אנשים.
• הממשלה גם החליטה כי יציאה ממקום מגורים, תותר ליחיד או לאנשים הגרים באותו בית, לזמן קצר ולמרחק של עד 100 מטר ממקום המגורים.
לגבי מקומות עבודה נקבע –
• טרם הגעת העובד למקום העבודה, העובד ימדוד חום וימלא הצהרה על מדידת חום והיעדר תסמינים (חום גוף מעל 38 מעלות צלזיוס, שיעול, קושי בנשימה) איתה יגיע למקום העבודה. על המעביד לאסוף ולשמור את הטפסים. עובד שאינו מועסק במסגרת עסק או משלח יד של המעסיק – ההצהרה יכולה להיעשות בעל פה.
• במקום עבודה בו לא ניתן לשמור על מרחק של 2 מטרים בין עובד לעובד ידאג המעסיק לאמצעים אחרים למניעת הדבקה.
• התקנות קובעות כי לכל עובד יוקצה ציוד אישי קבוע ככל הניתן. ציוד בשימוש של יותר מאדם אחד יעבור חיטוי קפדני לפני כל העברה מאדם לאדם.
• תינתן גם הנחיה לעובדים לשמור בקפדנות על כללי היגיינה ובכלל זה שטיפת ידיים, וכן כי בעת שימוש במעלית במקום העבודה, לא יהיו במעלית יותר משני נוסעים.
• גם מעבדות לתיקון מוצרי תקשורת ומחשבים יורשו לקבל לקוחות בבית העסק בהתאם להנחיות משרד הבריאות.
• שירותי משלוחים מותרים לכל סוגי המוצרים ובהתאם להנחיות משרד הבריאות.
• בעל דוכן בשוק קמעונאי רשאי לפתוח חנות מקוונת, שממנה יוכל לספק מוצרים בשירות משלוחים בלבד. הכל כמובן בתנאי שהשוק והדוכן עצמו סגורים לקהל.
הממשלה אישרה הלילה גם את התקנות לשעת חירום בנוגע להגבלת מספר העובדים במקום העבודה, לשם צמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש. המטרה: ירידה במשק מ-30% ל-15% מהעובדים.
• במקום עבודה לא ישהו בו-זמנית יותר מ-10 עובדים או 15% ממצבת העובדים, לפי הגבוה מביניהם.
• על אף האמור, רשאי מעסיק להעלות את מספר העובדים המרבי המותר לשהייה בו זמנית עד לשיעור של 30% ממצבת העובדים כל עוד ההעלאה חיונית לפעילות השוטפת של מקום העבודה, והמעסיק דיווח למנכ”ל משרד הכלכלה והתעשייה את שמות העובדים שנוכחותם נדרשת במקום העבודה, את תפקידם ואת הטעמים שבשלהם נדרשת נוכחותם כאמור. (מתייחס למקום עבודה לא חיוני).
• מנכ”ל בעסק שהוגדר כמקום עבודה חיוני לא יוכל לאפשר לעובדי המנהלה להגיע אלא במקרים שנוכחותם חיונית.
• לא תתאפשר קבלת קהל במקום העבודה אלא לצורך אספקת מוצר או שירות חיוניים ובלבד שצומצמו ככל הניתן מספר נותני השירות. (מתייחס למקום עבודה לא חיוני).
• במקום עבודה שבו מועסקים דרך כלל עובדים במשמרות, ישבץ המעסיק, ככל האפשר, את אותה קבוצת עובדים יחד באותה המשמרת.
• במטרה להפחית את מספר עובדי המגזר הציבורי השוהים במקום העבודה, נקבע כי החל מיום רביעי מנכ”ל לא יאפשר כניסה או שהיה של עובדים חיוניים, במקום העבודה, בשיעור העולה על 20% ממצבת העובדים. על כל חריגה נדרש המנהל להגיש דיווח לנציב שירות המדינה לגבי היקף העובדים החיוניים הנוספים שנוכחותם חיונית והטעמים לכך.
• הממשלה אישרה להוסיף עובדי פיקוח מהמגזר הציבורי המוסמכים בהטלת קנסות שאינם עובדים חיונים במשרדיהם כדי לסייע בהגברת האכיפה של הצווים והתקנות למניעת התפשטות נגיף הקורונה.
צילום: כאן חדשות
ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא אמש, לפני ישיבת ההמשלה שהתקיימה בוועידה טלפונית, הצהרה בה הכריז על החמרה משמעותית בהגבלות התנועה של הציבור במסגרת המאבק בנגיף הקורונה.
נתניהו התייחס תחילה לבידוד שכפה על עצמו: “אני מדבר איתכם ממעון ראש הממשלה בירושלים. למרות שהבדיקות הרפואיות בענייני עדיין לא הסתיימו, החלטתי להיכנס לבידוד מרצון כדי לתת דוגמא אישית. הצלם נמצא במרחק של 6 מטר והאיפור והשיער עשיתי בעצמי ולכן זה נראה ככה…”, אמר בפתח דבריו.
הוא המשיך: “קיימתי שיחה עם כוכבי ועם ראש המל”ל כדי להרחיב טיפול במשבר הקורונה באמצעות צה”ל ופיקוד העורף. ראש המל”ל והרמטכ”ל יגישו לי ביומיים הקרובים תכניות מפורטות.
“במלחמה שלנו בקורונה איננו חוסכים שום מאמץ. עדיף להחמיר מאשר להקל. מדינות רבות הלכו בעקבותינו במדיניות זו. אכנס הערב את הממשלה והקו המנחה אותי הוא החמרת הגבלות התנועה והרחבת הטבות הכלכלה”, הצהיר ראש הממשלה.
הוא הוסיף: “זה נכון שהמצב בישראל טוב ממרבית המדינות, אבל אנחנו שואפים להגיע למידת ההצלחה של כמה ממדינות אסיה שהצליחו להפחית משמעותית את ההידבקות בנגיף. לכן החלטתי להביא לממשלה עוד הגבלות”.
נתניהו התייחס לקיצונים המפרים את הוראות משרד הבריאות: “רוב אזרחי ישראל מקשיבים להוראות אבל יש יחידים וקבוצות מסויימות במדינה שמתעלמים במופגן ואף מזלזלים בהנחיות שפורסמו. לא מדובר בכולם, אבל המיעוט שלא נשמע מסכן את עצמו ואת הרוב.
“מי שעובר על איסור ההתקהלויות רומס את עקרונות היסוד של ‘ואהבת לרעך כמוך’ ו’לא תעמוד על דם רעך’. הנחיתי את כוחות הביטחון לערוך מבצע אכיפה מוגבר בשכונות בהן יש אירועים כאלה שמסכנים את כולנו. כוחות הביטחון מתחילים לעשות זאת עכשיו. אנחנו נמנע מגורמים קיצוניים לתקוף את מי שפועלים למען הכלל”.
נתניהו ציין כי מעתה ייאסרו התקהלויות של יותר משני בני אדם ותפילות במרחב הפתוח. חופה וקידושין ייערכו בצמצום, ללא אורחים.
“המקרה היוצא דופן הוא הלוויות ובריתות: הלוויות עד עשרים איש ובריתות עד עשרה איש וכל זאת בשטח הפתוח ושמירה על המרחק מאדם לאדם”, הדגיש ראש הממשלה.
הוא התייחס גם לחג הקרב: “ליל הסדר השנה ייזכר כסדר הסגר ואני מבקש שתקיימו אותו אך ורק במסגרת המשפחה הגרעינית תוך הקפדה על הכללים. אני מבקש מכם לעשות דבר נוסף – הימנעו מביקורים משפחתיים ערב החג. הרי המטרה היא לא לפגוש באנשים שהיו במקומות אחרים, כדי למנוע את הפצת המחלה”.