יחזקאלי: הנגיף מאיים על המשטר באירן I ולמה דווקא בכירים נפגעו?

חרדים 10
|
כ"ד אדר התש"פ / 20.03.2020 13:57
צבי יחזקאלי, פרשן חדשות 13 על המצב הקשה באיראן: “הקורונה פוגעת בעיקר בבכירי המשטר; בכירים איראנים מודים שהמצב יצא מכלל שליטה” • “שמעתי איש דת שיעי שאומר ‘איזה מכה אללה הביא כדי להכות את המערב’, הוא כבר קבור, הוא לא בין החיים”

צבי יחזקאלי, הפרשן לענייני ערבים של חדשות 13, שוחח הבוקר (שישי) עם ניסים משעל ב-103fm על המצב הקשה באיראן בעקבות התפרצות נגיף קורונה – ואמר: “כל 20 דקות יש אדם אחד שמת מקורונה, בכל שעה מתים שלושה איראנים מקורונה ויותר מ-40 נדבקים במחלה. השלטון באיראן חרד לגורלו”.

לדבריו, ”המגפה הזו היא סוג של איום על המשטר. אני לא יודע אם זה איום קריטי, אבל בהחלט אסטרטגי, שאם הם לא יתעוררו ויתעשתו הם לא יוכלו בסופו של דבר להתעלם מהגורם הזה”.

הוא השווה את התפרצות המגפה באיראן להתפרצות העולמית והודה כי “איראן מובילה במספרים מאוד מדאיגים”, והדגיש: “זה רק הנתונים שהאיראנים מפרסמים”.

יחזקאלי: “האם באמת לאיראנים יש את היכולת מבחינת תשתיות, משמעת, סדר ושליטה למגר את המגפה הזאת. התשובה היא לא, הם לא מצליחים. אותם איראנים שכל הזמן אומרים ‘מוות לאמריקה ומוות לישראל’, מבקשים עזרה. כנראה שהמצב יצא מכלל שליטה”.

יחזקאלי סיפר כי בכירים איראנים מודים שהמצב “יצא מכלל שליטה” – והוסיף: “שמעתי איש דת שיעי שאומר ‘איזה מכה אללה הביא כדי להכות את המערב’, הוא כבר קבור, הוא לא בין החיים”.

המגפה באיראן פוגעת בעיקר בבכירים. העיתונאי הסביר כי הנגיף הגיע “מסטודנטים שלמדו בסין והסתלקו לשם, מהעיר הראשונה בה התפרצה המגפה, והגיעו מהר לאיראן בהוראת המשטר”.

לטענתו, רק אנשי השלטון יכולים ללמוד בחו”ל בשל המעמד הסוציו-אקונומי שלהם. ייתכן וזאת הסיבה שכל “ישיבות הממשלה, מועצה עליונה, מועצות ערים, כולן נערכות בבידוד או עם מסכות. בגלל שהבכירים באיראן ובני משפחותיהם ומקרוביהם יוצאים לחו”ל, הם הראשונים שנפגעו והם הראשונים שהפיצו את המגפה”.

לדברי יחזקאלי, הממשל באיראן לא מתמודד עם המגפה. “אני חושב שגם הציבור האיראני כרגע מבין שיש פה שלטון שלא בדיוק דואג להם, הדאגה שלהם היא מטלטלה ומחוסר יציבות. יש אזורים שלמים באיראן שהאזרחים בעצמם מנהלים בידוד, בעצמם מנהלים סגירה של שכונות, מנהלים ניהול מסוים של מי חולה ובמה חלה. אין להם יכולת אפילו לאבחן את זה”.

הוא השווה את המצב באיראן למצב במצרים, אשר דומה לה מבחינת גודל האוכלוסייה: “במצרים יש 275 אנשים שנפגעו מהנגיף ו-7 נפטרו מהקורונה. זאת לא מדינה עם יכולות ותשתיות, אבל עם משמעת ושלטון מסודר, שפנוי גם לטפל באזרחים – אפשר למגר את זה. באיראן זה לא קיים. זה מראה לנו את החלל השלטוני העצום שיש באיראן ואת חוסר היכולת של השלטון הזה, חוץ מלאיים החוצה, לנהל פנימה את המדינה”.

הוא סיפר עוד: “הם משחררים אסירים עכשיו, יש חנינות המוניות כי הם לא מצליחים לנהל את בתי הכלא. יותר מכך, יש צילומי לווין של קברים המוניים שמוכנים כבר להרוגי הקורונה, האופוזיציה מדברת על מספרים של 6,000 ואפילו 10,000. כנראה שאנחנו רק בהתחלה של הסיפור הזה, השלטון האיראני מודה שהמגפה הזאת יצאה מכלל שליטה”.