מודעה המציעה לכוללניקים להירשם לקורס אקדמי מרגיזה את אלי היון

אליעזר היון
|
י"ז שבט התש"פ / 12.02.2020 19:02
כיצד מודעה המציעה לאברכי הכולל היקרים להירשם לקורס אקדמי עשויה להוציא את קוראיה מהכלים? • מהיכן נובעות נורמות ‘הגניבה מן הפריץ’? • איך מתורגם המתח שבין רפואה והלכה, בין מדע ואמונה לפרסום הקורא לנשים לעבור בדיקות רפואיות?

למה ככה? את המודעה הזו, המציעה ‘קורס’ אקדמי, פגשתי באחד מהריכוזים החרדים הגדולים ביותר.

מה שמוביל מן הסתם לתהיה: איך פרסום על קורס אקדמי עובר בנונשלנטיות אצל העוברים ושבים, ואיך באופן לא צפוי הוא עורר אצלי סערת רגשות עזה?

ובכן, המודעה מציעה ל’אברכי הכולל’ המבקשים להשיג הנחת סטודנט בערוצים שונים, ‘להירשם לקורס’, ואז לזכות ב’כרטיס סטודנט’ על מנת להשיג “הנחה ברב קו ועוד שלל הטבות סטודנט”.

מלבד הכעס על מעשה הרמיה הכה גדול הזה, נדהמתי מחוצפתם של המארגנים. מנסחי המודעה אפילו לא טרחו לציין כי מדובר בקורס ‘אקדמי’ אלא הסתפקו בסתם ‘קורס’. הם כמובן לא ציינו מה ‘ילמדו’ בקורס, אבל כן הבטיחו לנוכלים העתידיים – תמורת 270 שקלים, מספר המקומות מוגבל – נתח בחלוקת השלל:  “הטבות סטודנט”.

מהיכן מגיעה נורמת הנוכלות הזו? מדוע לא ינסו המארגנים להשיג את ‘הטבות הסטודנט’ לאברכי הכולל כפי שבוודאי מגיע להם בדרכים קונוונציונליות?

האם העניות הגדולה והמצוקה הכלכלית היא זו שדוחקת את המארגנים, כמו גם את ‘הלקוחות הפוטנציאלים’ למעשי ערמה מסוג זה, או שמא תפיסת ‘השלטון’ כפריץ ממנו אפשר, ואולי אף רצוי לגזול, היא שעומדת בבסיס הקונספציה? ואולי כרוכים שתי האופציות הללו האחת בשניה?

צילום: באדיבות המצלם

גם הרבנים הגדולים הולכים לרופאים. את האקסיומה הזו כך נדמה אין צורך אפילו להוכיח. מאידך, גם חרדים ‘פשוטים’ מבקשים את עזרת הרב – בעצה או בברכה – כשהם נזקקים להליך רפואי כל שהוא. מצד שלישי, גם גדולי הרבנים, ברוב-ככל המקרים יבקשו לשמוע מה אמר הרופא, הקונוונציונלי, או מה דעתו של המומחה, גם כן הקונוונציונלי, הרב פירר.

על המתח הזה, שבין האמפיריקה הרפואית לסגולה הרוחנית, בין המדע המודרני לברכה המסורתית, בין משרדו של ראש המחלקה בעין כרם לביתו הקטן של גדול הדור, ראוי לחבר גליונות מחקר ארוכים תיאולוגיים, סוציולוגים ואולי גם פסיכולוגיים, אך על עצם קיומו מסתבר, אין עוררין.

זו כנראה הסיבה שמודעה, כמעט טריוויאלית הקוראת לנשים חרדיות לעבור בדיקות רפואיות נזקקת לברכה מרב.

מה, נשים לא מבינות שהן מוכרחות בדיקות רפואיות  שמא יבולע להן? האם האינסטינקט ההישרדותי שבעידן המודרני מתורגם לבדיקת ממגורפיה מובן מאליו לאשה החילונית, ולא מוכר כלל לאחותה החרדית?

התשובה המורכבת טמונה במתח האמיתי שתואר: מהו מקומו של הרופא בשדה התיאולוגי? מה נופל תחת סכמת ‘חובת ההשתדלות’, ומה תיחשב פלישה לא ראויה לסדרי הטבע שקבע הבורא? מה היא ההתנהגות הנדרשת במקום בו סותרת דרישת הרופא להוראת הרב?

ההסכמה של גדולי הרבנים לחובת הבדיקה מעתה, כבר לא נראית מיותרת.

צילום: באדיבות המצלם