70 שנות חזון ונחישות: זהו סיפור של מהלכים נועזים נגד כל הסיכויים

לפני שבעים שנה יהודים שומרי תורה ומצוות הרגישו כמו זן נכחד • היהדות הדתית הייתה נתונה במגננה • הרבי חולל מהפכה שהקיפה את העולם כולו
הרב מנחם ברוד
ה' שבט התש"פ / 31.01.2020 08:00

זה סיפור שכולו חתירה נגד הזרם. מהלכים נועזים נגד כל הסיכויים. כל אדם ריאלי היה אומר שאלה מאבקים אבודים, בלתי-אפשריים. אבל עוצמת האמונה והחזון גברה על הכול.

י’ בשבט הוא יום ההילולא של אדמו”ר הריי”צ (רבי יוסף-יצחק שניאורסון) מליובאוויטש, נשיאה השישי של חסידות חב”ד. הוא התייצב נגד השלטון הקומוניסטי ברוסיה הסובייטית, והקים מחתרת ענקית של חסידים בעלי מסירות נפש, שפעלו לשמירת גחלת היהדות.

מאבק הרואי לא פחות ניהל בבואו לארה”ב, עם פרוץ השואה הנוראה באירופה. הוא מצא שם יהדות קרירה, שהשליכה את ערכי התורה והמצוות מאחורי גווה. ניסו להסביר לו שאמריקה איננה ‘הבית הישן’ של אירופה, אבל הרבי הכריז: “אמריקה אינה שונה!”, ומשפט זה היה לססמה המובילה של פעילותו.

שילוב של רכוּת ונוקשוּת

אחרי הסתלקותו החלה להאיר שמשו של חתנו וממלא מקומו, הרבי מליובאוויטש. הוא קיבל את שרביט ההנהגה בימים קשים ליהדות.

השואה האיומה גדעה שליש מעמנו. בברית-המועצות פעל השלטון הקומוניסטי לניתוק מיליוני יהודים משורשיהם. בעולם החופשי גברו מגמות הטמיעה וההתבוללות. בישראל התנהל מאבק חריף על צביונה של המדינה הצעירה, כאשר גורמי השלטון חותרים להפיכתה למדינה ככל העמים.

יהודים שומרי תורה ומצוות הרגישו כמו זן נכחד. היהדות הדתית הייתה נתונה במגננה. המחשבה שיהדות אמיתית תוכל לפרוח באוסטרליה ובמילאנו, בבוסטון ובלוס-אנג’לס, הייתה פרועה בערך כמו הרעיון להקים מושבה אנושית על הירח.

אבל הרבי חולל מהפכה שהקיפה את כדור הארץ כולו. זו קודם כול מהפכה חשיבתית. הרבי לימד שלא תיתכן סתירה אמיתית בין העולם המודרני ובין התורה. הוא הדריך מדענים, אנשי עסקים, אמנים ומנהיגים יהודים ברחבי העולם, כיצד לעסוק בפעילותם המקצועית בלי לוותר אפילו על קוצו של יו”ד בענייני יהדות.

גישתו של הרבי יש בה שילוב מיוחד במינו של רכוּת ונוקשוּת, פתיחות וקביעת גבולות, אהבה ונחישות. זה שביל זהב שסלל בקפידה, כדי לאפשר לקרב יהודים ולהשתמש בכל האמצעים שהעולם המודרני מעמיד לרשותנו, ובה בעת שלא לסטות כמלוא נימה מהוראות התורה ומערכי היהדות והחסידות.

היעד העיקרי

בדרכו המיוחדת הצליח הרבי לגשר על פערים שנראו סותרים. הוא חולל את הלא-ייאמן – חסידים, יראי שמיים ובעלי הופעה חסידית מקורית, באים לכל קצווי תבל, אינם נדחים על-ידי אנשי המקום, ובתוך זמן קצר אף נעשים דמויות מפתח בהחייאת היהדות במקומות הנידחים ביותר.

מורשתו הרוחנית הכבירה, האצורה במאות כרכים, היא התשובה האמיתית ללבטיו ולמגוון שאלותיו של היהודי בן ימינו. מתלמידי חכמים ועד מחפשי דרך, מ’עמך’ ועד אקדמאים. אין שאלה שאינה מוצאת בתורתו מענה מעמיק, בהיר ומשכנע.

וכל זה מתנקז ליעד העיקרי שהרבי הציב לפנינו – להוסיף אור וקדושה בכל קצוות תבל, לחבר כל יהודי לעמו ולמורשתו, ולהביא לידי החשת בואו של משיח צדקנו והגאולה השלמה.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות