חנוכת אנדרטת נר הזיכרון המוקדשת לגבורתם של תושבי לנינגרד ומגיניה במהלך המצור במלחמת העולם השנייה: בשבוע האחרון הושלמה הובלת האנדרטה לאתר בו הוקמה בגן סאקר בירושלים – מול בית המשפט העליון ולא הרחק מכנסת ישראל.
טקס חנוכת האנדרטה יתקיים מחר (חמישי), בהשתתפות ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ראש עיריית ירושלים משה ליאון, מושל סנט פטרסבורג אלכסנדר ביגלוב, נשיא הקונגרס היהודי האירו-אסייתי (EAJC) איש העסקים ד״ר מיכאל מירילשווילי, יו”ר חבר הנאמנים של המוזיאון היהודי במוסקבה, איש העסקים ויקטור וקסלברג, נשיא הקונגרס היהודי הרוסי (RJC) יורי קנר, וטרנים ממלחמת העולם השנייה וניצולי המצור, שגרירים ומאות אורחים שמגיעים במיוחד לרגל הפתיחה, מרוסיה וממדינות נוספות.
יוזם הקמתה של האנדרטה הוא חבר הכנסת לשעבר לאון ליטינצקי, ממועצת הווטרנים של מלחמת העולם השנייה, ואיגוד ניצולי המצור בישראל.
הקונספט של האנדרטה פותח על ידי שני צוותים אומנותיים – צוות ישראלי בהובלת האדריכל אודי כסיף והפסל אדם פרץ מבית המלאכה ‘אדם סטיל’, וצוות רוסי בראשות האדריכלים אנטולי ולאדה צ’רנוב והפסל ולדיסלב מנצ’ינסקי.
שני הצוותים השתתפו ביצירת האנדרטה ובהתקנתה.
אנדרטת נר הזיכרון, שתמוקם על ראש גבעה בבירת ישראל, היא פסל נחושת בגובה 8.5 מטרים, עם אלמנט ברונזה יצוק המייצג את להבת הנר. תנועת הלהבה מושגת באמצעות ספירלה המוארת בשעות הלילה ליצירת אפקט מיוחד של נר-תמיד בוער.
הקמת האנדרטה מומנה על ידי הקונגרס היהודי-אירו-אסייתי (EAJC), הקונגרס היהודי הרוסי (RJC), יו”ר חבר הנאמנים של המוזיאון היהודי במוסקבה איש העסקים ויקטור וקסלברג, הקרן הקיימת לישראל (KKL) וקרן היסוד. האנדרטה מומנה, בחלקה, על ידי עיריות סנט פטרסבורג וירושלים.
על פי הערכות שונות, בין 600,000 ל-1.5 מיליון תושבים בלנינגרד נספו במהלך 900 ימי המצור בעיר הנצורה, ביניהם, עשרות אלפי יהודים. חלק ניכר מהאוכלוסייה היהודית התגייס לצבא או התנדב בשורות המיליציות האזרחיות.