חידה לאשכנזים שבינינו: מה כל כך מוזר בתמונה ‘הרגילה’ שלפניכם?

אליעזר היון
|
י"ט כסלו התש"פ / 17.12.2019 16:18
התמונה הזו צולמה בבית כנסת ‘רגיל’ ובכל זאת היא כל כך שונה שרוב הספרדים שבינינו מרימים גבה ודורשים לדעת היכן ממוקם בית הכנסת • ומה לא טבעי בלהיט של הזמר יעקב שווקי – מאמין בניסים? • טורו של אליעזר היון

חידה סוציולוגית: מה מוזר בתמונה הזו?

הספרדים ואולי גם אשכנזים ספורים מבינינו, יזהו כי לפניהם ארון סידורים סטנדרטי בבית כנסת של בני עדות המזרח, אולם הגבאים טרחו להניח על המדף גם מספר סידורים אשכנזים.

אז למה זה מוזר? למה כל הספרדים מבקשים כעת לדעת היכן ממוקם בית הכנסת יוצא הדופן הזה?

כי בבתי כנסת ספרדים – אשכנזים לא מגיעים להתפלל, כך שהצעת סידורים עבורם נתפסת כמיותרת.

בבית כנסת אשכנזי יונחו תמיד כ-20 אחוזים של סידורים נוסח ע”מ עבור הספרדים המתפללים בבית הכנסת האשכנזי, אך מקרה הפוך כמעט ולא קיים.

ובכל זאת, למה זה קורה? מדוע האשכנזים לא מגיעים בפשטות להתפלל אצל הספרדים? מדוע גבאי ספרדי לא רכש מעולם את ‘תפילת כל פה’ עבור בית הכנסת שלו? אניח לקורא הנבון למצוא את התשובה ואסתפק בציטוט דבריו של ר”מ ספרדי חשוב במוסד אשכנזי (ישנה תופעה נדירה כזו) שאמר לי פעם בראיון כך:

“אתה תלך לבית כנסת אשכנזי תראה סידורים ספרדים, הפוך – סידורים אשכנזים בבית כנסת ספרדי לא תראה, למה? כי כל אחד יש את המנטליות שלו ואשכנזים רובם לא מגיעים להתפלל אצל ספרדים. אני אומר שאם כבר גזענות היא אצלנו הספרדים – וההוכחה לכך היא שאשכנזים לא מגיעים להתפלל אצלנו, אם יש כבר גזענות היא בכלל הפוכה”.

נס, תקווה. גב’ נעה ה. שלום. ההתכתבות שלך אתי סביב הטקסטים של השירים המהווים את פס הקול של חייך ממשיכה וכעת את חפצה לשמוע מה דעתי על שירו ‘המחזק והמרטיט’, כך לדברייך, של הזמר החסידי יעקב שווקי: “מאמין בניסים”.

ובכן, מה אומר לך גברתי ששיר זה לא רק מטיף לתובנה חסרת היגיון אלא גם מנוגד באפיו לתפיסתה של היהדות? שכן ככלות הכל, כיצד ניתן להתייחס ברצינות-יהודית למשפטים כמו: “אני מאמין בניסים/ אני יודע שיש אלוקים והוא בורא עולם/ הכוח של כולם ישלח לי את הנס/ ישלח לי את הנס שלי”?

אלוקים ישלח לך את הנס? ומה אם לא? האם ה’ שולח נסים לכל מבקש? הלוואי.

לרוב, למרבה הצער, נסים לא מתרחשים. כך מתנהל הקוסמוס או בלשונו של הרמב”ם: עולם כמנהגו נוהג. ובכלל, היהדות אינה מעודדת הסתמכות על נסים וראי בבלי תענית: “לעולם אל יעמוד אדם במקום סכנה ויאמר עושין לי נס, שמא אין עושין לו נס”.

אז מה להתייאש? לאבד תקווה? לא, הציפייה והייחול לטוב הינם חלק אינהרנטי מאורח חיים בריא, תקין ופרודוקטיבי, ואולי לכך התכוון המשורר. אך מכאן ועד ל’אמונה אבסולוטית בנסים – לכל דורש’, עוד לא הגענו, והלוואי ונזכה.