שבת חזנות מיוחדת עברה על באי בית הכנסת הגדול בירושלים. על אף אווירת החרדה והמתח השוררת בימים אלו, ויש שיאמרו דווקא בגללה, התעלו המתפללים לפסגות וחוו חוויה רוחנית מרגשת ומחזקת במיוחד.
בשבת המיוחדת אירח בית הכנסת את החזן העולמי יעקב מוצן ואת מקהלת ‘קולות ישראל’ בניצוחו ובניהולו המוסיקלי של יעקב (יענקל’ה) רוטנר, אשר מנתה כשישים זמרים משלוש מקהלות עירוניות שונות – נתניה, כפר סבא ומודיעין.
בערב שבת, עוד לפני כניסת השבת, הגיעו לבית הכנסת החזן והמקהלה לחזרה גנרלית. כשבמקביל החלו לזרום ראשוני המתפללים על מנת לתפוס מקום טוב.
כחצי שעה לפני תחילת התפילה כבר ניתן היה לראות בדרך הראשית לבית הכנסת וברחובות הסמוכים המוני אנשים, מכל החוגים והזרמים, בדרכם להשתתף בחוויה ייחודית זו, כאשר עוד קודם לכן נרשמה בבתי המלון באזור תפוסה מלאה מאורחים שהגיעו מכל רחבי הארץ.
לקראת תחילת התפילה התמלא אולם בית הכנסת עד אפס מקום. זאת על אף היעדרותם של רבים מהמתפללים הקבועים, אם בגלל שגויסו לשירות מילואים ואם בשל המתח הרב והדאגה לבניהם הנמצאים אי שם בשדה הקרב והעדיפו להתפלל קרוב לבית.
וכאילו היה צורך בתזכורת נוספת לנוכחים על המצב הביטחוני הקשה השורר בארץ, ניתנו לפני התפילה הוראות מיוחדות איך לנהוג במצב חירום באם תשמע אזעקה.
בקבלת שבת נשמעו מפי החזן והמקהלה יצירות רבות ומגוונות וביניהם ‘שמעה ותשמח ציון’, ‘מה גדלו’, ‘משה ואהרן’ של קרליבך, כאליהם מצטרף כל הקהל.
בשונה מהמנהג הקבוע בבית הכנסת, לפיו התפילה היא בנוסח אשכנז בלבד, סרבו הנוכחים לוותר על יצירתו המפורסמת של פינציק ‘רזא דשבת’, והוסיפו את הקטע לתפילה באופן חריג, כשהחזן והמקהלה מבצעים אותו בצורה מעוררת השתאות, להנאת הקהל הרב.
בין קבלת שבת לערבית נאמרו שני פרקי תהלים לרגל המצב, ומי שברך לחיילי צה”ל הנמצאים בקרב שיחזרו הביתה בשלום, כשמיד לאחר מכן התחילו בתפילת ערבית, בה ביצעו החזן והמקהלה מספר יצירות – המעביר בניו, השכיבנו ועוד.
מי שברך לחיילי צה”ל
את תפילת שחרית פתח החזן יעקב מוצן ב’שוכן עד’ והמקהלה הצטרפה אליו בקטעי תפילה שונים, בביצוע יצירות מוכרות יותר ופחות. אי אפשר שלא להזכיר את הקטע ‘אהבה רבה’, כשהחזן שפך את ליבו בביצוע מרגש במיוחד באימפרוביזציה מרהיבה.
התרגשות רבה שררה בבית הכנסת כשלביצוע ה’תפילה לשלום המדינה’ הצטרף לחזן יעקב מוצן, החזן הצבאי הראשי שי אברמסון. לאחר מכן פתחו את ארון הקדש ואמרו שני פרקי תהילים, כשגולת הכותרת הייתה תפילת ‘מי שברך לחיילי צה”ל’, שנאמרה בתחינה רבה ובהשתפכות במנגינה מיוחדת על ידי החזנים והמקהלה.
בשיחה עם חזנים10 מספר שמש בית הכנסת יוסי קוזליק בהתרגשות, כי ראה אנשים רבים שהזילו דמעות לשמע ביצוע מרגש זה. עוד הוא מציין כי מנהג בית הכנסת להוסיף על הנוסח המקובל ולכלול בתפילה זו גם את ‘שוטרי משטרת ישראל ומשמר הגבול ואנשי זרועות הביטחון והמודיעין’.
בהמשך התפילה השמיע החזן את יצירתו המפורסמת ‘יזכרם’, כשהקהל מצטרף אליו בפזמון ‘הרנינו גויים עמו… ונקם ישיב לצריו’ – מילים המתאימות ביותר לתקופה זו. בהכנסת הספר להיכל, ביצע החזן עם המקהלה את היצירה ‘בעבור דוד’, ובתפילת מוסף ביצעו יצירות נוספות, בקדושה, רצה,, ‘השיר שהלווים’ ו’אדון עולם’.
לדברי רבים מהמתפללים ניתן לכנות שבת זו כאירוע היסטורי, הן מבחינת איכות החזן והמקהלה והן מבחינת האווירה המרוממת שהייתה נחלת המתפללים הרבים והתקווה של כולם שתתקבלנה התפילות והחיילים יצליחו במשימתם ויחזרו בשלום לבתיהם.