חברת דן תשלם פיצויים בסכום של 115,500 שקלים לשבעה נערים ממוצא אתיופי ותתנצל בפניהם בשל האירוע החמור ועוגמת הנפש שנגרמה להם, לאחר שנהגת אוטובוס של החברה סירבה להעלותם לנסיעה – רק בשל מוצאם.
כך נקבע בפסק דין של בית משפט השלום בתל אביב, אשר נתן תוקף להסכם גישור שנחתם לאחרונה בין הצדדים, בעקבות תביעה שהגישו הנערים באמצעות הסיוע המשפטי במשרד המשפטים נגד חברת האוטובוסים.
תחילת הפרשה בחודש ינואר 2018, כאשר הנערים סיימו את יום הלימודים בתל אביב וביקשו לשוב לבתיהם ביפו, באמצעות אוטובוס קו 25 של חברת דן.
אולם, להפתעת הנערים ואזרחים ששהו במקום, כשהגיע האוטובוס לו המתינו לתחנה, הנהגת סירבה לאפשר להם לעלות. כשהנערים ואזרחים נוספים שאלו את הנהגת מדוע היא מסרבת לעשות כן, היא ענתה שמספר ימים קודם לכן עלו נערים ממוצא אתיופי לאוטובוס והתנהגו בצורה לא נאותה, ולכן היא החליטה לא להעלות יותר נערים ממוצא אתיופי לאוטובוס באופן גורף.
אחד הנערים אף שאל אותה האם הוא או מי מהנערים הממתינים בתחנה הם הנערים שביצעו מעשי ונדליזם, ובתגובה היא בעצמה השיבה שאין באפשרותה לזהות.
בעקבות האירוע החמור פנו הנערים לרכזת נוער מהמוקד לקליטת יוצאי אתיופיה המצוי בשכונת מגוריהם, וזו יצרה קשר עם היחידה הממשלתית לתיאום במאבק בגזענות במשרד המשפטים שפנתה לחברת דן בדרישה לבירור הפרטים ולנקיטת צעדים משמעותיים לטיפול באירוע.
במקביל, הועבר המקרה לטיפול הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, שכאמור הגיש את התביעה בשם קבוצת הנערים בהתאם לחוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות ציבוריים.
בכתב התביעה, שהגישו עורכות הדין נטע ברק ובריהאן אבו קאעוד מהסיוע המשפטי, כותבות עורכות הדין: “אין צורך להכביר במילים אודות תחושת ההשפלה, הצער והתסכול שנגרמו לנערים בגין התנהלות זו, שמקומה לא יכירנה במדינה מתוקנת.. התובעים ספגו מידי הנהגת שלוחת הנתבעת יחס מפלה ומשפיל המהווה פגיעה קשה בכבודם כבני אדם.. הנהגת מנעה מהתובעים, נערים בגיל העשרה, לעלות לאוטובוס וזאת מחמת מוצאם בלבד ולעיני הנוסעים. הנהגת הטילה בתובעים אשם ואחריות להתנהלותו של נער מאותו מוצא אשר כל המשותף ביניהם הוא מוצאם האתיופי”.
בעקבות הגשת התביעה, במהלך השנה האחרונה התנהל הליך גישור בין חברת דן לבין הנערים ועורכות דינם מהסיוע המשפטי, ובימים האחרונים הסכימו הצדדים על הסדר גישור לפיו חברת האוטובוסים תשלם לכל אחד מהנערים 16.5 אלף שקל (115,500 שקלים סך הכל), וכן את שכר טרחת המגשר החל על התובעים.
בנוסף, חברת דן התחייבה להעביר לנערים מכתב התנצלות, שתוכנו צורף כנספח להסכם הגישור – בזו הלשון: “דן מבקשת להביע צער על עוגמת הנפש שנגרמה לתובעים בשל אירועים מיום 23.1.18. סירובה של הנהגת להעלות את התובעים לאוטובוס נעשה בניגוד מוחלט לערכי דן. דן דוגלת בערכים של סובלנות ופתיחות, ומוקיעה כל גילוי של אפליה וגזענות מצד נוסעים ומצד עובדיה על רקע מגדר, לאום, או צבע עור ואף מיישמת זאת בפועל על ידי העסקתם של עובדים מכל גווניה של החברה בישראל.. (החברה) תמשיך לגלות אפס סובלנות לכל גילוי של אפליה מצד עובדיה, יהא הרקע לכך אשר יהא”.
עוה”ד נטע ברק ובריהאן אבו קאעוד, שייצגו את הנערים מטעם הסיוע המשפטי: “נפלה בחלקנו זכות לייצג את שבעת הקטינים, מדובר בנערים ערכיים ובעלי מודעות חברתית שלא היו מוכנים להשלים עם יחס מפלה ולקחו חלק במאבק לתיקון. אנו שמחות וגאות על התוצאה ומברכות את חברת ‘דן’ על לקיחת האחריות על המקרה החמור. הסיוע המשפטי מעניק ייצוג במקרי אפליה ללא עלות וללא מבחן זכאות כלכלית ויוסיף לפעול ולעמוד בחוד החנית למיגור תופעות פסולות אלה”.
עו”ד אווקה זנה, ראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות: “היחידה ליוותה את הנערים ומשפחותיהם מרגע קבלת התלונה, ובשיתוף פעולה עם הסיוע המשפטי פעלה למיצוי הדין עם האחראים. אנו נמשיך לפעול למיגור הגזענות במרחב הציבורי, כדי שכל אדם יקבל שירות ציבורי שוויוני ללא אפליה על רקע גזעני, ונפעל בנחישות למיצוי הדין עם האחראים ולדאוג לכך שישלמו מחיר כבד על התנהלות מסוג זו. אנו קוראים לציבור לפנות אלינו במקרי אפליה על רקע גזעני”.