דוח המבקר: ל-900 אלף אזרחים אין כסף לאוכל

יוני גרין
|
ז' ניסן התשע"ד / 07.04.2014 17:24
ערב חג הפסח מפרסם המבקר דוח חריף על תכנית הביטחון התזונתי של הממשלה: לא הקצתה משאבים ולא סיפקה הנחיות • אלי ישי: “ממשלת ישראל מקבלת נכשל גדול בטיפול בנזקקים, אבל הצטיינות ייתרה בפייסבוק” • יעקב אשר: “ממשלה רעה ואטומת לב” • דרעי: “על הממשלה הרעה הזו ללכת לבחירות” • אלרוב: “כצפוי, הכנסת השמנת המתוקה לפיקוח לא הועילה”

שבוע לפני חג הפסח, מפרסם היום (שני) מבקר המדינה דוח חריף וקטלני על תכנית הביטחון התזונתי של הממשלה, שאמורה הייתה לספק פתרונות לאזרחי המדינה הנתונים במצוקה כלכלית.

מהדוח עולה כי ממשלת ישראל הזניחה את מחויבותה לטיפול בנושא הנוגע לכמיליון בני אדם – מהם 360 אלף ילדים. בנוסף, נטען כי לא גובשה מדיניות ממשלתית כוללת ולא הוקצו משאבים ראויים להתמודדות עם התופעה.

בינואר האחרון ניצבו על במה אחת ארבעה שרי ‘יש עתיד’ ובישרו בגיגיות: “נקצה 230 מיליון שקל לתכנית לביטחון תזונתי”.

ובכן, מאז, כך לפי הממצאים של מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא – לא הועבר אפילו לא שקל אחד. “עוני אינו גזרת גורל. חברה אשר אינה דואגת לענייה ולמעוטי היכולת החיים בקרבה אינה פוגעת רק בכבודם ובזכויותיהם, אלא פוגעת גם בדמותה שלה”, כתב המבקר.

מפברואר עד אוגוסט 2013 בדק משרד מבקר המדינה את פעולות הממשלה לקידום הביטחון התזונתי : האפשרות לצרוך באופן סדיר מזון הכולל את כל רכיבי התזונה הנדרשים להתפתחות תקינה ולבריאות האדם. הבדיקה נעשתה בעיקר במשרד הרווחה, אך כללה גם בירורים במשרדי ממשלה נוספים ובשלטון המקומי.

השלומיאליות גדולה: במשרד הרווחה לא קיים בסיס מידע על אודות משפחות או בודדים הסובלים מאי-ביטחון תזונתי, אך על פי סקר של המוסד לביטוח לאומי משנת 2012 עולה כי 18.3% מהמשפחות בישראל  (כ-330 אלף) סובלות מאי-ביטחון תזונתי, ו-10.5% סובלות מאי-ביטחון תזונתי חמור.

קרוב ל-900 אלף אזרחים דיווחו כי בשל מחסור בכסף, לעתים לא אכלו יום שלם או צמצמו את גודל הארוחות שלהם במשך כמה חודשים בשנה.

מממצאי דוח המבקר עולה עוד כי עד לסיום מועד הביקורת, לא קבעה הממשלה מדיניות לטיפול בנושא הביטחון התזונתי, כשתכניות שונות נכתבות, מאומצות ו”נקברות” במגירה.

סיוע סמלי במועד חד-פעמי

מצב אבסורדי נוסף הוא הישענות המדינה על ‘הקרן לידידות’ הידידות של הרב יחיאל אקשטיין כמקור תקציבי מרכזי לסיוע במקרים של אי-ביטחון תזונתי ללשכות הרווחה המקומיות. מצב זה בעייתי, שכן הקצאת הכספים נעשית על פי מדיניות הקרן ובכפוף להנחיותיה.

לפי משרד מבקר המדינה, אין במימון זה ובהקצאת כספים על פי מדיניות הקרן כדי להבטיח את הטיפול השיטתי הנדרש בנושא, ויש מקום לשקול לקבוע שהקצאת המשאבים לרשויות המקומיות לקידום נושא זה תיעשה בראש ובראשונה על ידי השלטון המרכזי.

על פי המבקר, פעילות הממשלה להבטחת ביטחון תזונתי לאזרחיה מסתכמת בתמיכה בעמותות המזון ככלי לקידום הנושא. מבדיקת המבקר עולה כי החלק הארי של התמיכה הזו מיועד לסלי מזון לפסח – סיוע סמלי במועד חד-פעמי. כמו כן, עמותות המזון הן שקובעות באילו מקומות הן יסייעו במזון, והתמיכה באוכלוסייה נזקקת שמתגוררת במקום מסוים ניתנת לא לפי קריטריון של רמת אי-ביטחון תזונתי, אלא לפי יכולת ההתארגנות של האוכלוסייה המתגוררת במקום להקים עמותה שתעמוד במבחני התמיכה או לפי רצונן של עמותות המזון לסייע לאותה אוכלוסייה.

ממשלת ישראל חיה בעולם וירטואלי

יו”ר האופוזיציה ח”כ יצחק הרצוג מסר:  “דוח המבקר מצביע על הפער הבלתי נסבל בין דיבורים למעשים בממשלה הנוכחית”. לדבריו, “פעמיים הכריז שר האוצר על הקמת קרן לביטחון תזונתי: ביוני 2013, מעל במת הכנסת, ובינואר 2014, במסיבת עיתונאים חגיגית. דיבורים יש, הבטחות יש, הסברים מנומקים יש – רק כסף אין. ערב פסח, ומאות אלפי נזקקי לפיד עומדים בפני שוקת שבורה ללא פתרון”.

יו”ר ש״ס אריה דרעי: “זעקתם של 360 אלף ילדים שבעקבות התעללות הממשלה נשארים רעבים לפת לחם, היא הסיבה האמיתית שעל הממשלה הרעה הזו ללכת לבחירות. ממשלה שמפקירה את אזרחיה ואת ילדיה אין לה זכות קיום, אני קורא לכל חברי הקואליצייה שקצת חמלה נשארה בלבם, לוותר על הכיסא ולצאת מממשלת ההרעבה״.

ח”כ אלי ישי אמר על דוח המבקר: “דוח מבקר המדינה חושף את מה שאנחנו זועקים – ממשלת ישראל חיה בעולם וירטואלי. לא בעיית המע”מ על דירות ולא גובה שכר הבכירים במשק הם הבעיות עימן מתמודדים אזרחיה של ישראל ובפרט העניים שבה, אלו הבעיות עליהן הם חולמים  ולחם בבוקר, מרק בצהריים וגבינה בערב לזה הם מתפללים. ממשלת ישראל מקבלת נכשל גדול בטיפול בנזקקים אבל הצטיינות ייתרה בפייסבוק”.

ח״כ יעקב אשר בתגובה לדו״ח המבקר על נתוני העוני החמורים: ״בכל מדינה מתוקנת לאחר דו״ח חמור כזה על רוה”מ ושר האוצר להתפטר מתפקידם. ממשלה רעה ואטומת לב כזו לא הייתה הרבה מאוד שנים, ליברמן צודק צריך בחירות״.

איציק אלרוב, ממובילי המאבק ביוקר המחיה ומייסד תנועת ‘הצרכנים’ אמר: “כצפוי, הכנסת השמנת המתוקה לפיקוח לא הועילה במאום להעלאת הביטחון התזונתי של אזרחי ישראל. הגיע הזמן שממשלת ישראל תפסיק לנהוג בפופוליזם זול ותתחיל לטפל ברצינות בבעיית יוקר המחיה.

“תאגידי המזון במשך שנים מתנהלים בשיטתיות ובעקביות. ביד אחד מייקרים את המחירים כשביד השנייה, בציניות מוחלטת וכדי להשתיק את המצפון – הם משתתפים בפסטיבלי סיוע לעניים. עניים שנוצרו במו ידם והתנהלותם”.