בג”ץ קבע: ישיבה לנוער חרדי נושר – תפורק
בית המשפט שוב מכה בעולם הישיבות ומקבל עמדות בעלות תוצאות קיצוניות: על פי החלטת בית המשפט העליון, עמותת ישיבת ‘נתיבות התורה’ תפורק. זאת, בשל דיווחים כוזבים על מספר תלמידים ואי-סדרים כספיים. כך פסק נשיא בית המשפט העליון.
בית המשפט העליון קיבל את עמדת רשם העמותות, שביקש להפעיל את הסנקציה החמורה ביותר שיש בסמכותו לעשות כנגד הישיבה – “פירוק עמותה”, ובכך הפך את פסיקתו של השופט דוד מינץ מבית המשפט המחוזי בירושלים, שסבר כי אין צורך בפירוק העמותה.
הנתונים שעליהם הסתמך בית המשפט, הם תוצאות חקירה שהתנהלה על ידי משרד חקירות גדול שהופעל על ידי משרד החינוך.
מסתבר שתקציבי משרד החינוך, בראשות שי פירון, מופנים לאחרונה לחקירות פנימיות מעמיקות, בהן מעורבים משרדי חקירות גדולים, כדי לגלות כשלים ודיווחים כוזבים בעולם הישיבות.
לאחרונה בית משפט השלום בירושלים חייב אברך להשיב למדינה יותר מ-84 אלף שקלים, בעקבות חקירה יזומה של משרד החינוך, במסגרתה בוצע מעקב אישי אחרי האברך על ידי חוקרים, במהלכה התברר כי האברך לא למד בכולל בשעות שעליהן הצהיר.
כעת בעקבות בדיקה נוספת של משרד החינוך, רשם העמותות ביקש להפעיל סנקציה חמורה ולפרק את העמותה, שמפעילה ישיבה לנוער חרדי שנשר מהמסגרות הרגילות, ואף מכוונת את התלמידים לשירות צבאי.
לדברי הרשם, משרד החינוך – המעניק לישיבה תמיכה לפי מספר תלמידיה – לא מצא כל פעילות בשתי כתובות שלה, ואילו בכתובת שלישית נמצאו שני תלמידים בלבד לעומת 42 עליהם נמסר. המשרד דחה את הסברי מנהלי הישיבה והפסיק את התמיכה, שהסתכמה ב-356,000 שקל בשנת 2010.
בדיון הראשון בבית המשפט המחוזי סבר השופט מינץ כי אין לפרק את העמותה.
השופט מינץ נימק את החלטתו כי ניתן להורות על פירוק עמותה רק כאשר הקשיים והאי-סדרים בה “עלו לדרגה בלתי נסבלת בעליל”.
לעומתו, נשיא בית המשפט העליון השופט גרוניס אומר, כי די בקיומן של ראיות מספיקות לכך שפעילות העמותה עומדת בניגוד למטרותיה ולתקנונה, או בניגוד לעקרונות יסוד של הגינות ומינהל תקין. גרוניס הדגיש, כי לא כל סטייה מכללים אלו תצדיק פירוק, אך על עמותה הנהנית מכספי ציבור חלים סטנדרטים מוגברים של הגינות, שקיפות ומינהל תקין.
במקרה הנדון, קובע גרוניס, די בממצאים שהוצגו כדי להצדיק את פירוק העמותה.
בכך בית המשפט העליון שוב פוסק פסיקה תקדימית שבאה לרעת עולם הישיבות.
תגובות
אין תגובות