רב וצייר גרמו אפילו לגויים לבוא אל חצר בית הכנסת של ‘בעלי העגלה’

חרדים 10
|
ח' תשרי התש"פ / 07.10.2019 19:34
הרב שאול חבובו, שליח חב”ד בעיר בברבויסק שברוסיה הלבנה, יזם הצגת תערוכת ציורים של העיירה היהודית בחצר בית הכנסת שחרב בשואה • הוא גייס את הצייר החסידי יחיאל אופנר – ואלפים באים לצפות בתוצאה • אופנר: “שם הכל נראה טבעי בשילוב הציורים”

תערוכת ציורי העיירה היהודית במכחולו של הצייר החסידי יחיאל אופנר, מוצגת בחצר בית הכנסת שנחרב בשואה בעיר בברבויסק שברוסיה הלבנה.

מי שעומד מאחורי היוזמה של התערוכה המסקרנת הוא השליח הרב שאול חבובו, שהציב ציורי קבע ענקיים של אופנר, המתארים את חיי העיירה שנחרבה.

אלפי אנשים כבר בקרו בתערוכה – ובראשם ראש העיר, מושל המחוז, תושבים, וגם אלפי  תיירים המגיעים לפקוד את העיר – בה מתגוררים “בין 2800 עד 3000” יהודים.

בראיון למנדי קורטס מאתר חב”ד-COL, המגולל את סיפורה של התערוכה הייחודית, מספר הרב חבובו איך נולדה היוזמה להשיק את התערוכה.

“התערוכה הזו היא תערוכה קבועה בעזרת השם. לקחנו את בית הכנסת של ‘בעל העגלות’ שפורק בזמן השואה, הופצץ בידי הגרמנים ימ”ש, וכל פעם שהייתי הולך ברחוב הזה, איפה שבית הכנסת ממוקם, תמיד ההרגשה היא שסבתא של אשתי ברחוב הזה ואיך יכול להיות שבית הכנסת נמצא במצב הזה ובצורה הזו.

“הגענו להסכמה עם העירייה, וראש העיר נתן אישור להכשיר את המקום כ’חצר יהודית’ ואנחנו עושים שם הרבה אירועים, תרבות וכו’.

“הרעיון של התמונות, הגלריה של הרב יחיאל אופנר – זה עלה אצלי כבר לפני הרבה זמן. חשבתי איזה תמונות ניתן להכין ולהציב על המקום הזה. הבאתי כל מיני אמנים שהחלו לצייר. זה היה קשה. לא הביא את אותו איכות שרצינו לתת – התמונות של החיים היהודיים מבברויסק, תמונות אמיתיות, מלאות חיות וצבע מחיי הקהילה כאן.

“עד שמצאנו והגענו להסכמים עם ר’ יחיאל, ויאמר לזכותו שנתן אישור להשתמש בתמונות”.

עד מתי תהיה התערוכה במקום?

התערוכה קבועה רק שכל הזמן נשפץ אותה. כעת התמונות על ניילון אבל בהמשך נתקדם ונשדרג”.

מה התגובות בעיר?

“התגובות ממש ממש מצויינות. נכון להיות – זה נפתח מיד אחרי תשעת  הימים והגיע כבר ליותר מ-5000 מבקרים במקום. נחשב למאוד פופולארי”.

הצייר יחיאל אופנר, האם ציירת ציור במיוחד עבור התערוכה הזו?

“היות שאני מקיף בציורי את נושאי העיירה היהודית והחיים היהודיים, אז יש לי כמעט ציור על כל נושא של חיי ומלאכות היהודים והחסידים. אני אוהב לשלב את ‘פעם והיום’ ביחד.

“למשל חסידים עושים קולע על גג המטוס. או ציור של חסידים מנפנפים מהעלה והסוס לשלום לחסידים שטסים מעל במטוס לרבי”.

 פיזית, איך ציור כזה שורד בגשם ובשלג?

בטכנולוגיה של היום אתה יכול להדפיס ציור על איזה גודל שאתה רוצה, על חומרים ששורדים חום ושלג וזה נשאר עמיד כמו היהודים הנצחיים שבציור.

היית בפתיחה? כבר קיבלת תגובות?

“לא הייתי בפתיחה, אבל הגיעו אלפי אנשים, כך סיפר לי השליח והיוזם של התערוכה הרב שאול חבובו. גם ראש העיר ומושל המחוז ואלפי אנשים מקומיים ותיירים. הבנתי ממנו שיותר מחמשת אלפים אנשים כבר ביקרו שם וכן קבוצות שלמות מגעות לשם.

“בעידן של היום אתה יכול לשבת בבית ולראות בחי את פתיחת התערוכה וההתרחשות. ראיתי כל מיני אנשים שביקרו שם – שהעלו אצלם ברשת תמונות מהתערוכה וכן בטלוויזיה ובעיתונות המקומית כתבו בהרחבה.

“אתה יכול לראות בתמונות חלק מהחוויות – איך אנשים מסבירים כל תמונה ואיך היה שם בעבר. הצלחנו להחזיר את חווית החיים היהודיים שהיו שם לפני השואה. הבנתי שזה היה בית הכנסת של בעלי העגלה, אז גם הבאנו לשם כמה ציורים של ‘בעלי עגולה’ עם ערימת חסידים בדרך לרבי וכן בעל עגולה מכפר חבד של פעם”.

“שם הכל נראה טבעי בשילוב הציורים”, אומר אופנר ל-COL.