תביעת עמותת ‘אור החיים’, שקיבלה היתר רבנים לפנות לערכאות אזרחיות, לפנות את עמותת ‘קול יהודה’ בראשות הרב יהודה פטל, מבניינים בנכס המקרקעין ברחוב בן זומא בבני ברק – התקבלה.
עמותת מוסדות חינוך ‘אור החיים’ השכירה לאורך תקופה של כ-15 שנה מתחם מבנים, בן עשרות אלפי מטרים רבועים הנפרשים על קרקע בגודל של כ-6 דונם, לנתבעת – עמותת מרכז להפצת אורייתא קדישתא ישיבה גבוהה ‘קול יהודה’.
בבעלות ובחזקת עמותת ‘אור החיים’, העוסקת בחינוך תורני ומפעילה את מוסד הלימודים הגדול ביותר לבנות במגזר החרדי-ספרדי, מבנים רבים, בהם היא מאפשרת לעמותות שמקדמות את מטרותיה לפעול.
בין היתר השכירה ‘אור החיים’ מבנים במתחם החינוך ברחוב בן זומא בבני ברק, לעמותת ‘קול יהודה’ בראשות הרב עובדיה פטל.
לפי התביעה שהגישה, בסיום תקופת השכירות ולאחר ש’אור החיים’ נוכחה לדעת ש’קול יהודה’ לא מקדמת מטרותיה כבעבר ופחת מאוד מספר התלמידים בה, פנתה אליה ‘אור החיים’ בכדי שתפנה את הנכס.
אלא ב’קול יהודה’ סירבו לפנות את הנכס באמתלות שונות.
בנוסף גילתה ‘אור החיים’, כי ‘קול יהודה’ משכירה את המקרקעין לצדדים שלישיים, בניגוד מפורש וחזיתי להסכמים בין הצדדים, למטרות שאינן תואמות את מטרות ‘אור החיים’, ובתמורה לסכומי כסף נכבדים ביותר, תוך עשיית עושר ולא במשפט על חשבונה של ‘אור החיים’.
‘אור החיים’ פנתה לבוררות בפני בית דין צדק שזהותו הוסכמה בין הצדדים, בכדי להביא לפינוי המקרקעין. אך, לטענתה, ‘קול יהודה’ עשתה כל אשר לאל ידה על מנת לחמוק מן הדין, תוך סיכול הליך הבוררות. לאור כך, ניתן ל’אור החיים’ היתר לפנות לערכאות אזרחיות.
ביום 11.7.19 ניתן פסק הדין, במסגרתו התקבלו כל טענותיה של ‘אור החיים’.
השופט עמית יריב מבית משפט השלום בתל אביב, התייחס בפסק דינו, בין היתר, לכך שהנתבעת ‘קול יהודה’, לא הכחישה את תוקפו המשפטי המחייב של הסכם בין הצדדים ואין בסיס לסירובה לפנות את המקרקעין. כמו כן, נמצא כי ‘קול יהודה’ הפרה את ההסכמים בין הצדדים מאחר והשכירה חלקים מן המושכר לצדדים שלישיים, תוך שהיא גובה מהם דמי שכירות בסכומים גבוהים ומתעשרת שלא כדין.
השופט דחה טענתה של הנתבעת, כי התובעת ידעה שהיא משכירה את המושכר לצדדים שלישיים, וגם אם הייתה מוכחת בפניו אותה “ידיעה”, הרי שספק אם יש בכך כדי לתקן את ההפרה.
בנוסף, נדחו יתר טענות הנתבעת בכל הנוגע לקיומם של הסכמים קודמים וצוואה, שכן נורמה מאוחרת גוברת על נורמה מוקדמת, ולכן יש להתייחס להסכם השני, ולא לכל התחייבות הקודמת לו.
תביעת התובעת התקבלה במלואה ולצד צו לפינוי של הנכס עד ליום 1.9.2019 חויבה הנתבעת לשלם לתובעת סך של 1,085,000 שקלים בצירוף הפרשי הצמדה וריבית.
כן ניתן ל’אור החיים’ היתר לפיצול סעדיה בגין הנזקים שטרם התגבשו במלואם במועד הגשת התביעה. כלומר, ‘אור החיים’ יכולה להיפרע מ’קול יהודה’ גם בסכומים נוספים.
כמו כן, הושתו על הנתבעת תשלום הוצאות בסך 15,000 שקלים ושכר טרחת עורכי דין בסך 50,000 שקלים.
התובעת, עמותת מוסדות חינוך ‘אור החיים’ בני ברק מיוצגת על ידי עורכי הדין דיבון פרקש ודור סגל ממשרד עורכי הדין צברי פרקש ושות’.