עימות בין המשרד לשירותי דת לרשויות המקומיות: כבר בתחילת השנה הודיעו 60 רשויות מקומיות, כי יסרבו לממן את הגדלת תקציב המועצות הדתיות.
תקציב המועצות הדתיות של המשרד לשירותי דת גדל ב-2019 מ-200 ל-240 מיליון שקל. כיוון שהרשויות המקומיות נדרשות להוסיף עוד כ-60%, המשמעות היא שהן יוסיפו 360 מיליון ובסך הכל יגדל התקציב כולו מ-500 ל-600 מיליון שקל.
במכתב ששלחו בתחילת השנה ראשי 60 הרשויות לשר לשירות דת יצחק וקנין, שר הפנים אריה דרעי ושר האוצר משה כחלון, הם טענו כי מדובר בעלייה דרמטית בתקציב של 20%, “ללא אח ורע, כזו שמעולם לא היתה כדוגמתה”.
“לפיכך”, הם כתבו במכתבם, “הרינו להודיעכם כי אין בכוונתנו למלא אחר הדרישה שבמכתבי המשרד לשירותי דת, ללא הסדרה תקציבית של הנושא. ככל שהממשלה רוצה להגדיל חלקן של הרשויות המקומיות בתקצוב המועצות הדתיות עליה להוציא מכתב לאישור החריגה התקציבית – ו/או שיפוי לרשויות המקומיות בגין התקצוב הנוסף”.
המשרד לשירותי דת טען מנגד, כי הדברים נובעים משחיקה בתקציבי המשרד בעקבות שינויי סביבה ויכולת טכנית. בנוסף, טענו במשרד לשירותי דת, מדובר בהוצאה מזערית מאד ביחס לתקציב השנתי הכולל של הרשויות המקומיות – ובהוצאה שמעוגנת מכוח החוק. “בהתאם לנוסחת התקציב שנקבעה בחוק, על הרשויות המקומיות להקצות סך כולל של 360 מיליון שקלים”.
אלא שמאז לא נמצא הסדר, והמאבק בין ‘מרכז השלטון המקומי’ לבין המשרד לשירותי דת על העברת התקציבים – נמשך, בעוד המועצות הדתיות אינן מתוקצבות לפי שעה על ידי הרשויות המקומיות, והמצוקה שלהם גוברת.
עו”ד עודד פלוס (מימין). צילום: דוברות
במכתב ששיגר מנכ”ל ‘מרכז השלטון המקומי’, שלמה דולברג, למנכ”ל המשרד לשירותי דת עו”ד עודד פלוס, בכ”ו ניסן – ונחשף כאן בחרדים 10 – הוא מבהיר: “הרשויות המקומיות טרם קיבלו את אישור שר הפנים לחרוג בתקציביהן, ולפיכך הריני להודיעך כי אין באפשריות הרשויות המקומיות להיענות לדרישותיכם ולהגדיל את השתתפויותיהן בעשרים אחוזים בממוצע ביחס לשנת 2018”.
במכתב תשובה ששיגר דולברג למנכ”ל המשרד לשירותי דת בשבוע שעבר, הוא דוחה את הצעתו כי “הרשויות יזרימו כספים למועצה הדתית כבר מעתה ללא שינוי בתקציב”, זאת משום ש”אינה עונה ללשון החוק ואינה מקובלת כלל ועיקר”, כדבריו.
המנכ”ל מוסיף: “אמירתך כי מחויבותך היא לשרותי הדת בלבד מקוממת ומציגה כשל בתפיסת המדינה את השלטון המקומי. כנציג המדינה עליך לחשוב על טובת כלל הגופים השלטוניים ותושבי המדינה ולא לשרת רק חלק מתושבי מדינת ישראל”.
מנכ”ל ‘מרכז השלטון המקומי’ מאיים: “במידה ויינקטו צעדים חד צדדיים כלשהם על ידיכם, נאלץ להעלות את הנושא לדיון בהנהלת מרכז השלטון המקומי, אשר בסמכותו להורות על השבתה כללית!”.
נזכיר, כי כבר לפני שנה הציג משה גפני בוועדת הכספים מתווה חדש לתקצוב המועצות הדתיות ולשינוי שיעורי השתתפות הממשלה והרשויות המקומיות.
לפי המתווה, החל משנת 2020 עד 2025, אחוז ההשתתפות של הרשויות המקומיות יופחת מדי שנה ב-5% לעומת השנה הקודמת, ובהתאמה שיעור ההשתתפות של הממשלה יעלה ב-5%.
כך בשנת 2025 אחוז ההשתתפות של הרשויות המקומיות יעמוד על כ-30%, לעומת 70% השתתפות מצד הממשלה בתקציב המועצות הדתיות.
עם זאת, גפני אמר אז: “גיבשנו מתווה שיתחיל עם שינוי קטן ב-2019” – מה שלא קרה, למרות שיו”ר ועדת הכספים איים אז: “אני מריונטה של אגף התקציבים? אם תתנגדו לכך זו הכרזת מלחמה ואתם תראו את זה, התחייבתם על שינוי המתווה לפני 8 שנים”.