בעקבות ה’פייק-ניוז’: היכן נצפה הנשיא פוטין מזיל דמעה ועל מה?
סיפור לפיו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מתאר כיצד שכניו היהודים סייעו לו כשהיה ילד קטן ורעב, לצד תמונה שבה הוא נראה מזיל דמעות, מופץ בשנים האחרונות ברשתות החברתיות ובאתרים ומידי פעם עושה קאמבק.
חן מענית ונעה ברק מאתר ‘גלובוס’ יצאו למסע אל מאחורי-הקלעים של התמונה, המסתובבת ברשתות החברתיות, שם טוענים כי היא צולמה ב’מרכז היהודי במוסקבה’ לאחר שהנשיא שמע וראה את היסטוריית היהודים במדינתו – ולכאורה, נעזר בימי ילדותו הקשה בשכניו היהודים, שעזרו לו ואירחו אותו בביתם.
אז מה הסיפור האמיתי? הנה חלק מהתחקיר של ‘גלובס’:
הפוסט על פוטין הדומע פורסם לראשונה ב-2015, ובו נכתב: “ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, עם דמעות בעיניו כשהוא מספר במרכז היהודי במוסקבה על ילד קטן שלא היה לו מה לאכול ושכניו היהודים היו מזמינים אותו לאכול איתם ומספרים לו סיפורים מהתורה. והילד הקטן הוא ולדימיר פוטין שמצהיר באותה הזדמנות על אהבתו ליהודים, סיפור שנגע ללבי וריגש אותי עד דמעות. תעשו לי טובה, תרגשו את כולם – שתפו את הפוסט הזה”.
אלא שתחקיר גלובס העלה: התמונה של פוטין הדומע שמלווה את הפוסט המרגש וידיעות דומות שקדמו לו, לקוחה בכלל מאירוע אחר לחלוטין – היא צולמה בעת נאום הזכייה שלו בבחירות לנשיאות רוסיה ב-2012.
אבל, האם פוטין אכן אמר את הדברים במרכז היהודי במוסקבה? האם הוא אמר אותם בכלל? האם אכן היו לו שכנים יהודים שהתייחסו אליו בילדותו בחום ואהבה כמתואר בפוסט?
רבה של רוסיה, הגאון רבי בערל לאזאר שהתראיין אף הוא ל’גלובס’ בעקבות ה’תמונה’, סיפר: “לכל סיפור בעולם יש זקן, והזקן הולך וגדל עם הזמן. פוטין לא אמר את הדברים בכנס מרכז היהודי במוסקבה. זה לא היה ולא נברא שהוא דיבר על זה באותו כנס. אבל כן היו פגישות של פוטין עם מנהיגים יהודים ורבנים מחו”ל שבהן הוא דיבר על זה. רק לפני כחודש היינו בפגישה עם ראש הקונגרס היהודי העולמי, ופוטין הזכיר את הסיפור הזה והוא סיפר אותו גם בפגישה שנערכה עם רבנים מכל העולם”.
רבה של רוסיה עם פוטין. צילום: יחצ
הרב לאזאר הוסיף: “הסיפור מאוד פשוט – פוטין גדל בזמן הקומוניזם, תקופה שבה השלטון חילק דירות בין כמה משפחות. כל משפחה קיבלה חדר בדירה המשותפת, והשירותים והמקלחת היו משותפים. פוטין גדל בדירה כזאת ומשפחתו חלקה אותה עם משפחה יהודית. הוריו של פוטין היו אנשים מאוד פשוטים, הם היו חוזרים הביתה מהעבודה מאוחר מאוד, וכשפוטין היה חוזר מבית הספר, הוא היה נכנס לשכנים שהיו יהודים שומרי תורה ומצוות. המשפחה הזאת עזרה מאוד לפוטין בילדותו. הם לקחו אותו לקניות למשל, וכשהיו יושבים בסעודת שבת, פוטין היה יושב איתם. כך שזה נכון שהמשפחה היהודית דאגה לו.
“היה לפוטין קשר מאוד חזק למשפחה הזאת והוא חוזר ואומר שהערכים שהוא ראה שם, ערכים משפחתיים וערכים בכלל, עשו עליו רושם מאוד חזק. הוא סיפר שהוא זוכר למשל את הגפילטע פיש שאכל איתם ואיך האבא היה יושב ולומד תלמוד אחרי סעודת השבת”.
בפעמים שבהם ראית את פוטין מדבר על ילדותו לצד המשפחה היהודית, הוא דמע? נשאל הרב לאזאר.
רבה של רוסיה: “אם מדברים על דמעות, אז אני יכול להגיד שפוטין דמע כשביקר בארץ ב’יד ושם’. זאת הייתה הפעם היחידה שבה ראיתי אותו מתרגש כל-כך. פוטין מאוד מכבד את הדתות השונות ברוסיה. אצל פוטין, אנטישמיות ברוסיה זה לא נגד היהודים, אלא נגד המדינה. הוא לא נותן ליהודים יחס יותר טוב מאשר לאחרים, אבל הוא מכבד אותנו ותמיד עוזר לנו. לא היה מקרה שבו פנינו אליו בבקשות והוא לא נענה להן”.
לכתבה המלאה ב’גלובס’ – לחצו כאן
תגובות
אין תגובות