נושרים פי שניים מהחילונים: שילוב חרדים באקדמיה נכשל

למרות המיליארדים שהוקצבו - המבקר קובע: התכניות לשילוב חרדים בהשכלה גבוהה נכשלו • שיעור הנשירה מלימודים אקדמיים במגזר החרדי גדול פי שניים משיעורו בקרב מגזרים אחרים • חלק הארי שקיבלו תואר אקדמי הן נשים עם תואר כללי בהוראה - תחום שרובן אינן עוסקות בו
אליעזר היון
א' אייר התשע"ט / 06.05.2019 16:29

כישלון ההשכלה במגזר החרדי: מבקר המדינה קובע בדו”ח חריף שפורסם היום (שני) כי התכניות לשילוב החרדים בהשכלה הגבוהה לוקות בחסר, כאשר אחד מן הממצאים מצביע על כך שכל סטודנט חרדי שני, נושר מהלימודים.

על פי הדו”ח, המדינה הקצתה משאבים עצומים – כ-1.7 מיליארד ש”ח לשנים 2012-2022, כדי לקדם השכלה גבוהה במגזר החרדי.

אלא שעל פי הבדיקה שנערכה במל”ג (המועצה להשכלה גבוהה), הות”ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב) ובמוסדות להשכלה גבוהה נמצא, כי התוכניות לוקות בחוסר.

אלה עיקרי הדו”ח:

א. בתוכניות המל”ג והות”ת לא נקבע יעד למספר החרדים שקיבלו תואר ראשון ולא נקבעו יעדים בדבר התפלגותם של תחומי לימוד.

ב. שיעור הגברים החרדים נמוך מזה של הנשים החרדיות, אך התוכניות לא קבעו יעד של הגדלת שיעורם של הגברים מקרב כלל הסטודנטים החרדים ואף צומצמה העדיפות שניתנה לגברים בקבלת מלגות.

ג. הממצא, אולי הקשה מכולם: שיעור הנשירה מלימודים אקדמיים במגזר החרדי גדול יותר מפי שניים משיעורו בקרב המגזרים האחרים – שיעור הגברים החרדים הנושרים מגיע לכ-46% (לעומת כ-20% אצל הגברים הלא-חרדים) ואצל הנשים החרדיות – כ-28% (לעומת כ-12% אצל הלא-חרדיות).

המבקר קבע, כי למרות הממצאים הקשים, ועדת ההיגוי, ות”ת ומל”ג לא אספו נתונים על הנשירה, לא ניתחו לעומקן את תופעת הנשירה ואת סיבותיה, לא קבעו יעד של צמצום תופעת הנשירה, לא קיבלו החלטות בנושא ולא יישמו פתרונות.

ד. קיים מערך המעודד סטודנטים חרדים ללמוד הוראה, ושיעור החרדים לומדי ההוראה אכן עולה בכל שנה, אלא שמערכת החינוך החרדית הגיעה כבר למיצוי ואין מחסור במורות חרדיות בשום מקצוע.

לפי הדוח, חלק הארי שקיבלו תואר אקדמי במסגרת התוכניות הן נשים שקיבלו תואר אקדמי כללי בהוראה – תחום שיש עודף גדול ורובן (כ-88%) אינן עוסקות בו.

על אף זאת, ועדת ההיגוי של התוכנית, ות”ת ומל”ג החליטו להמשיך ולתת עדיפות ללימודי ההוראה.

לפי מבקר המדינה, החלטותיהן בעניין זה סותרות לכאורה את ההסכם עם משרד האוצר, והן מביאות להשקעת משאבים שלא יניבו תועלת למשק.

משרד החינוך הגיב על הנגשת ההשכלה הגבוהה למגזר החרדי:

המשרד מודע לבעיה ופועל להפחית באופן מבוקר ונכון את שיעור הלומדות הוראה. לנוכח זאת, קבע המשרד תכנית חומש לפיה במהלך חמש השנים הבאות יופחת שיעור הלומדות ב- 50% במקביל לזאת, המשרד גיבש תכנית חומש נוספת, שתיתן מענה באמצעות הכשרה חלופית לכ-4,500 לומדות במהלך 5 שנים הבאות. מגמות ההכשרה ייעשו בשיתוף עם משרד העבודה.

אשר להכשרת מורים גברים, המשרד עורך הסבות מקצועיות באמצעות תכניות השלמה לתואר בוגר בחינוך במקצועות הליבה. מדובר בהסבות של כ- 400 מורים מדי שנה. בכל מקרה, תכניות הלימודים מתגבשות במשותף עם הסמינרים החרדים, כדי שתעודת ההוראה תתואם לאורח חיים בחברה החרדית, ותהווה גם גשר לחלקן להמשך לימודים אקדמאיים, ללא צורך להתחיל מחדש לימודים לתואר אקדמי. גם נתוני המבקר מוכיחים זאת 44% מכלל הלומדות באקדמיה בוגרות סמינרים חרדים וגם שיעור התעסוקה שלהן גבוהה.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות