1600 שנה: מצאו מטבע זהב נדיר של הקיסר שביטל את נשיאות הסנהדרין

שלמה בן חיים
|
י"א ניסן התשע"ט / 16.04.2019 09:11
המטבע, הראשון מסוגו שהתגלה בארץ, נושא את דמותו של הקיסר שביטל את נשיאות הסנהדרין ובכך הוביל לפיזור העם לגלות • התלמידים מסרו את המטבע לאוצרות המדינה ורשות העתיקות העניקה להם תעודה על אזרחותם הטובה

1600 שנה אחרי שהקיסר הביזנטי תיאודוסיוס ה-2′ הביא לביטול נשיאות הסנהדרין, מנהיגות העם שישבה בגליל, תלמידים מצאו עדות נדירה מימים דרמטיים אלה בתולדות עם ישראל.

בחודש פברואר 2019 יצאו ארבעה תלמידי כיתה ט’ מביה”ס העמק המערבי בקיבוץ יפעת שבמועצה אזורית עמק יזרעאל, לאימון ניווט באזור נחל ציפורי בגליל.

בעוד הם מנווטים בשדה חקלאי העובר סמוך לשביל הסנהדרין, קלטו עיניהם מטבע זהב נוצץ על פני השטח. ארבעת התלמידים – עידו קדוש, אופיר סיגל, דותן מילר והראל גרין – הבינו שמדובר בממצא חשוב, ועדכנו את המורה לגיאוגרפיה והיסטוריה זוהר פרישיאן, על המציאה.

זה, יצר קשר עם רשות העתיקות.

במפגש שהתקיים עם ניר דיסטלפלד, מפקח היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, מסרו התלמידים את המטבע לאוצרות המדינה. הם קיבלו תעודות הוקרה, ואף נסעו יחד לשטח על מנת להצביע על המיקום המדויק שבו התגלה המטבע.

דיסטלפלד: “נדיר למצוא מטבע זהב בודד בשטח. זהב תמיד היה יקר ערך, ואנשים מאוד השתדלו שלא לאבד אותו. אני מבקש לשבח את התלמידים ואת המורה על אזרחותם הטובה”.

ד”ר גבי ביכובסקי, מומחית מטבעות ברשות העתיקות: “מדובר בסולידוס, מטבע זהב שנטבע בקונסטנטינופול (איסטנבול של היום) על ידי תיאודוסיוס ב’, סביב 423–420 לסה”נ. מטבע זה אמנם מוכר בחלק המזרחי של האימפריה הביזנטית, אך זו הפעם הראשונה שנתגלה מטבע מהטיפוס הזה בארץ ישראל”.

צילום: ניר דיסטלפלד, רשות העתיקות

תיאודוסיוס ה-2′ היה אחד הקיסרים המשפיעים ביותר באימפריה הביזנטית. בין היתר, הוא ערך קובץ חוקים מקיף לאימפריה, שנודע כ’קודקס תיאודוסיוס’.

יאיר עמיצור, ארכיאולוג שביל הסנהדרין ברשות העתיקות: “הקיסר תיאודיוסיוס מופיע על המטבע, הוא זה שציווה על ביטול מוסד נשיאות הסנהדרין – הנהגת העם היהודי דאז, ועל העברת תרומות היהודים מהסנהדרין לאוצר הקיסרי. בעקבות ביטול הנשיאות על ידי תיאודוסיוס, הסנהדרין חדלה להתקיים ומרכז היישוב היהודי עבר לבבל, ומשם לגלות במשך 2000 שנה”.

לדברי עמיצור, “סימלי, שהמטבע שנשא את דמותו, נמצא היום דווקא על ידי תלמידים ישראליים בסמוך לשביל הסנהדרין – שביל הליכה שהכשירה השנה רשות העתיקות יחד עם בני נוער, המתחקה אחר הנהגת העם היהודי בגליל בתקופת המשנה והתלמוד”.