גם מעריב שלו • הכירו את האיש שישלוט בשליש מכלי התקשורת

נחמן וייס ויוני הראל
|
ו' ניסן התשע"ד / 06.04.2014 16:38
מי שהתמודד לפני כשנה וחצי על רכישת ‘מעריב’ ב-122 מיליון שקלים, והפסיד לשלמה בן-צבי – רוכש אותו עכשיו בעד 4 מיליון שקלים בלבד • מיהו אלי עזור – האיש שיחזיק מהיום בשליש מהעוגה התקשורתית בישראל?

בית המשפט אישר הבוקר את רכישת עיתון ‘מעריב’ על-ידי איש העסקים אלי עזור. עזור ישלם תמורת העיתון 4 מיליון שקלים בלבד, זאת כשלפני כשנה וחצי התמודד על קניית ‘מעריב’ מול שלמה בן-צבי, והציע 122 מיליון שקלים. כמו כן, התחייבו נציגיו של עזור להמשיך להעסיק כ-30 עובדי מינהלה ומערכת, לפחות בשנה הקרובה, והמשמעות היא שכ-110 עובדים, ובהם 80 עיתונאים יפוטרו. בנוסף ישכרו שירותיהם של כ-20 פרילנסרים שעבדו בקביעות עם העיתון.

אלי עזור הוא הבעלים של מספר כלי תקשורת בישראל, בתוכם עיתון ‘ג’רוזלם פוסט’, החינמון ‘פוסט’, אתר ‘דה פוסט’, ‘רדיו ללא הפסקה’, עיתונים למגזר הרוסי, חברות לשלטי-חוצות ופרסום. כאמור, לפני כשנה וחצי התמודד עזור על רכישת ‘מעריב’, אך הפסיד לבן-צבי, המו”ל לשעבר של מקור ראשון. בן-צבי יצר שילוב צוותי, מערכתי ותוכני בין ‘מעריב’, ‘מקור ראשון’ ואתר NRG.

לאחר שהפסיד עזור לבן-צבי לפני כשנה וחצי, הוא הקים את השבועון ‘סופהשבוע’, כמתחרה למהדורת ‘סוף שבוע’ של ‘מעריב’. בין הכותבים, עיתונאים רבים לשעבר ב’מעריב’, דוגמת בן כספית, יהודה שרוני ליאור דיין ועוד. כעת נראה שעיתון ‘סופהשבוע’ ימוזג עם ‘מעריב’.

מ’יד אליהו’ – למקום 11

שמירה על פרופיל נמוך וזיהוי הזדמנויות עסקיות הן שתיים מהתכונות המאפיינות היטב את איש העסקים אלי עזור, אשר נולד  בתל-אביב להורים ממוצא עיראקי, וגדל בשכונת יד אליהו. עסקיו חולשים על כמעט כל התחומים בתקשורת ובהם עיתונות ודפוס, שידורי רדיו, סלולר וירטואלי, שידורי טלוויזיה ופרסום חוצות.

פריסתו במדיה היא מהרחבות בתעשיה הישראלית: באמצעות קבוצת הג’רוזלם פוסט הוא מוציא לאור כעשרים עיתונים ומגזינים, הוא מו”ל של כמה וכמה מקומונים, ורשת ‘נובוסטי’ ברוסית שבבעלותו – שהוקמה מיד אחרי העליה מרוסיה בשנות ה-90 – כוללת מלבד יומון רחב תפוצה גם מספר שבועונים. את כל הנייר הזה הוא מדפיס בבית דפוס משלו, בית הדפוס של על המשמר לשעבר.

בנוסף אוחז עזור במניות רבות בתחנות הרדיו האזורי: ‘רדיו ללא הפסקה’, ‘רדיו 99′, ו’צפון ללא הפסקה’. גם בתחום הפרסום הוא מבוסס,  כאשר הוא מחזיק במחצית מחברת ‘זהר פרסום חוצות’ ובבעלותו חברת ‘מרקעי תקשורת’ עם מאות שלטי חוצות ברחבי הארץ. בעבר ניסה גם לשחק במגרש שידורי הברודקסט והשתתף בקבוצות שהתמודדו על מכרזי ערוץ 2 וערוץ 10 – אבל הפסידו.

בינואר 2013 דורג עזור במקום 11 ברשימת אנשי התקשורת המשפיעים של העיתון גלובס.

צמח מלמטה

אחד ממקורביו של עזור מספר על הבדל בולט בינו לבין מו”לים אחרים בתעשייה.

“להבדיל מנוני מוזס, עמוס שוקן או שלמה בן-צבי, עזור לא קיבל את העסק והמעמד שלו בזכות המשפחה שממנה הוא מגיע. כשמדברים על אנשים שצמחו מלמטה, אז זה בדיוק הוא. אחד שאת העסקים שלו בנה בעשר אצבעות. ולתקשורת באמת הגיע מלמטה: עזור, יליד שכונת יד אליהו, נכנס לעולם התקשורת עוד לפני הגיוס לצבא ככתב בעל המשמר ואת היכולת שלו לטוות קשרים החל לפתח כבר אז.

“ההכרה וההבנה שלו את עולם התקשורת ואת חוקי המשחק שלו מגיע מזה שהוא צמח מתוכו”, מסביר מקורבו, “אני מאמין שזה הבסיס שלו להבנה העסקית של התחום, לזיהוי ההזדמנויות והיכולת לקשור קשרים יעלים”.

בשלב זה לא ברור עדיין, באיזו מתכונת יופעל מעריב, והאם ה’פוסט’ ימשיך לראות אור. עזור בוחן אפשרות לפיה ‘מעריב’ ימשיך לצאת למנויים, ובנוסף תהיה מהדורה מקוצרת וחינמית, דוגמת ה’פוסט’ – תחת המותג הראשי ‘מעריב’, כשבין התכנים תהיה גם סינדיקציה.

בשבוע שעבר אישר בית המשפט את מכירתם של מקור ראשון ואתר נרג ל’ישראל היום’, במחיר של 17 מיליון שקלים.